自製防蟲網連架之姊姊妹妹站起來

作者: C.C 發表于 2011-5-3 01:37:53
7781 27

各位姊妹, 唔好再俾藉口自己啦, 咩老公/男友唔得閒呀 , 無人幫手呀等等, 全部一腳踢走晒佢, 自己郁手做啦
首先要多謝花園仔老師, 我就係佢個post度偷師既 (花園仔老師個POST #2362)
工具: maker, 鋸, 粗砂紙, 鯉魚鉗, 毛巾/布, 拉尺
步驟1:度好你需要既大細, 呢度就用我做既尺寸黎講啦------完成品 長(橫)102cmx闊(深)58cmx高91cm
步驟2:a-去五金舖買半寸電燈膠喉, 83cm+94cm+50cm各買4支. (24元)
          b-買 L 有蓋轉角8個 (28元) (可能要去賣光管插蘇既舖頭先有)
          C-買 I 直駁梳結 (4元)
          D- 膠水 (9元)
         e-玻璃膠 (屋企有, 唔記得幾錢)
ps:必要時請使用你既美色叫佢幫手cut開條膠喉, 因為唔cut一條成9尺幾, 番唔到屋企架
ps:買材料要將完成品size減 8cm先, 因為要加轉角
去圖
圖像144 (Small).jpg 五金舖cut左, 頭頭尾尾俾埋你, 點都要自己再cut一次
圖像147 (Small).jpg 圖像145 (Small).jpg
圖像146 (Small).jpg 度準尺寸cut左之後, 個切口可以用粗砂紙磨o下(唔整都得架)
圖像163 (Small).jpg 圖像164 (Small).jpg 試下位
圖像148 (Small).jpg
圖像157 (Small).jpg I直駁梳結-係1.5cm鋸落去, 岩岩先鋸穿就停
圖像149 (Small).jpg 打直鋸到頭先既開口
圖像150 (Small).jpg 變成咁
圖像154 (Small).jpg 第一個預唔岩位, CUT多左, 不過唔緊要既
圖像156 (Small).jpg 圖像155 (Small).jpg
圖像158 (Small).jpg 放落個L轉角度, 唔岩位咪鋸多少少啦
圖像159 (Small).jpg
圖像160 (Small).jpg 整晒8個 (手好攰 )

圖像165 (Small).jpg 將d窿用玻璃膠封好
圖像173 (Small).jpg 準備完成
圖像174 (Small).jpg 塗膠水
圖像175 (Small).jpg 將上下2個框痴好(我無將打直4條塗膠水, 咁會靈活d有需要可以加高降低)
圖像176 (Small).jpg 砌好左
圖像177 (Small).jpg 加網
圖像178 (Small).jpg 呢2日落雨我加左個膠袋黨下
圖像179 (Small).jpg 圖像180 (Small).jpg

評分

查看全部評分

C.C 發表於 2011-5-3 02:06:20 |顯示全部樓層

再黎講個網既尺寸
用番頭先個架做例子
我係車3塊出黎, 前後可以打開既
第1塊 (91cm+102cm+91cm 再+10cm做摺口邊位)x(58+10cm摺口邊位+10cm魔術貼位) = 294cmx78cm(即係左右2邊+個頂)
再剪2塊 (102cm+10cm)x(91m+10cm)= 112cmx101cm

一共3塊
我自己無衣車, 去街市搵人車既, 車工135元+60元魔術貼, 2日起貨

第1次度位唔記得留魔術貼位, 攪到要將個架cut短1寸黎就番

全套網連架價錢260元

叻叻!!  發表於 2011-5-4 09:26
回復

孖吉 發表於 2011-5-3 02:15:27 |顯示全部樓層
O.O" 小心吹落街啵~
回復

C.C 發表於 2011-5-3 02:25:33 |顯示全部樓層
吉吉, 唔記得買野綁呀, 又撞岩假期, 聽日會去買
回復

蝶舞琴心 發表於 2011-5-3 06:31:14 |顯示全部樓層
几好啊,学到也啦!!
回復

ling511221 發表於 2011-5-3 10:44:59 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2011-5-3 10:06
嘩!勁!果然女中豪傑

我都讚同呀!比十個你呀!
回復

Karine 發表於 2011-5-3 10:06:17 |顯示全部樓層
嘩!勁!果然女中豪傑
回復

dickymx5 發表於 2011-5-3 09:16:25 |顯示全部樓層
用 個T咀之後再駁個轉彎位就唔洗鋸得咁危險~同埋又唔洗用玻璃膠啦~
回復

金盞花 發表於 2011-5-3 10:48:46 |顯示全部樓層
你好
回復

新手農夫 發表於 2011-5-3 08:07:15 |顯示全部樓層
真係好多謝你,咁詳細影晒啲做法 仲有少少疑問,可否指教一下:
"I直駁梳結-係1.5cm鋸落去, 岩岩先鋸穿就停,打直鋸到頭先既開口"
打直鋸時把鋸咁長點樣鋸咁細個口呢

C.C
小心d慢慢黎就得^^  發表於 2011-5-3 13:21
回復

C.C 發表於 2011-5-3 13:19:49 |顯示全部樓層
新手農夫, 圖像155就係啦, 你有無睇埋花老師個post呀
dickymx5: 問過無完成品咁既野賣呀, 自己唔係好識丫麻, 咁花園仔老師咁整又有圖咪跟住做lor, 不如依你講咁整1個出黎教下大家唔使鋸得咁辛苦丫
karine, ling511221, 金盞花: 我一d都唔叻架, 仲鋸損左隻手tim, 不過有需要又有圖教咪自己黎咁啦, 大家都做到既
回復

呀雞老豆 發表於 2011-5-3 13:26:36 |顯示全部樓層
嘩...犀利我話整咗成年,都仲未落手整
我見倒你隻手流血喎
回復

dickymx5 發表於 2011-5-3 14:51:42 |顯示全部樓層
C.C 發表於 2011-5-3 13:19
新手農夫, 圖像155就係啦, 你有無睇埋花老師個post呀
dickymx5: 問過無完成品咁既野賣呀, 自己唔係好識丫麻 ...

最方便就用呢隻~ 不過1般5金鋪無得賣~

或者用呢2隻加埋都可以做到 ^_^~
3.JPG 2.JPG

呢個三叉都幾多人搵架,而原廠又無出,都係“利可保”自己做出黎賣,幾錢我就無問過^^  發表於 2011-5-3 17:15
C.C
竟然要工業公司先有得賣@@, 咁幾錢呀?  發表於 2011-5-3 16:48
最上果舊,廣東道 “利可保” 會有得買^^  發表於 2011-5-3 16:01
C.C
你上面果個, 五金舖無得賣, 咁邊到有呀?  發表於 2011-5-3 15:32
回復

花園仔 發表於 2011-5-3 15:00:08 |顯示全部樓層

C.C及大家好!

C.C, 你好心機過我, 整得靚過我好多啦!

至於dickymx5壇友提出嘅問題我都考慮過架,
但大家都知道我鍾意企理又實淨架馬,
我要四條邊柱靠角, 以便用紥帶連貫框架與網布嘅!
所以先用此方法設計啫, 總之大家可以按自已意思去做架!

嗱, dickymx5 壇友所講應係咁樣卦,
完成後柱位將會縮入, 四角會留空....

就算按你起雙飛, 但點都唔貼角架罅!
打孖柱梗係實淨啲啦! 整整吓咪變成複雜囉!

C.C
但係咁整對女士黎講會方便d既 ^^  發表於 2011-5-3 15:56
C.C
我都係要貼角, 所以我都唔岩用 ^^" 不過咁真係方便好多wor  發表於 2011-5-3 15:31
就係咁喇~ 四角留空都係問題~ 。 如果每邊轉角都用2 個T 字,個轉位就無咁突丌。 仲實淨 d <-- 梗係啦,喉都用多差唔多1倍 .~~kakaka  發表於 2011-5-3 15:12
回復

bunbun05 發表於 2011-5-3 15:11:33 |顯示全部樓層
大家都係女仔, 我睇完都係一頭霧水

你真係好叻呀!

C.C
我都係照住做o者, 個網車到斜晒, 個阿姐話d網好"冼"wor, 我攝起個底無咁覺o者, 有一邊長左成寸出黎XD  發表於 2011-5-3 15:55
回復

C.C 發表於 2011-5-3 15:34:21 |顯示全部樓層
哈哈, 我就咁睇dickymx講都唔明架, 有花園仔老師即刻做一個出黎就明啦

>.<~~ 我會練下表達能力架喇  發表於 2011-5-3 16:13
回復

C.C 發表於 2011-5-3 16:52:35 |顯示全部樓層
多謝大帝賞面
回復

littlesister 發表於 2011-5-4 21:45:26 |顯示全部樓層
嘩, CC你真係好叻啊
我呢方面就真係好低能 如果唔駛鋸, DRY砌都仲可以既
回復

C.C 發表於 2011-5-4 22:22:44 |顯示全部樓層
雞爸話廣東道利可保有得賣呀, 唔使鋸, 大家都做得到
回復

kkaheii 發表於 2011-5-6 13:26:21 |顯示全部樓層
強丫~~~你整得好鬼正~   
我都打算整兩個網架..........俾塊田用,構思都成個星期.....做法大致跟你一樣,但感覺上好多功序咁~
大風大雨......又怕承受唔到~吹走就煩-_-""   都係要諗諗先~
回復

12下一頁