老積昨天還可以行一兩步,晚上冒已經不能走動,今日四肢已開始彊硬,這兩天是時候了

上一篇:小鴨 vs 狗狗, 誰勝誰負?
下一篇:俾大家睇一張有趣既貓照(我屋企影架)
回復 prodorothyhkg 的帖子

我上年10月都有同一樣的經歷, 家中17歲老貓胰臟炎, 吃什麼都嘔, 又吃不下藥, 連平時不常吃到又好愛吃的罐頭都只是聞吓, 2星期廋了差不多3磅, 看到心中好痛, 後來聽醫生的話, 送她去彩虹橋, 免她多受苦, 令她走得有尊嚴D, 我在診所用了半小時和她道別, 唱歌令她放鬆想睡, 之後醫生靜靜入來在吊鹽水位下藥, 好快只是一秒多D, 婆婆水藍色的美麗眼睛, 立刻轉成灰白, 我知道她平靜的走了. 現在我想起都會哭, 但我沒有後悔為她做的最後一件事

不要哭, 老積看到會不捨得走, 如果情況太差, 請幫老積一把, 送牠上彩虹橋, 令老積走得輕鬆點, 多年感情有誰捨得  
我尋晚同佢清潔既時間講,你D C 尿成日浸住你...你如果有爛肉,就一定要送你走,我唔想見到你痛..........
點知佢一聽到呢句,成隻狗震晒......

菲媽已經將牠放上卡板上面了,但尿尿仍會沾到皮毛......  發表於 2011-5-4 12:36
有冇d隔板之類層板俾佢瞓上面, 等尿唔會浸濕身  發表於 2011-5-4 12:17
過往開心歡樂回憶, 佢同你一樣都會永遠記住, 現在雖然傷心, 但請給牠一個完美的句號, 雖然是一開始已經有心理準備, 但總是放不下..
希望你傷心時刻好快過渡,
大菲媽, 不要傷心啦,緣起緣滅....
我也認同claraslm的意見 - 不要哭, 老積看到會更不捨得走, 如果情況太差, 請幫老積一把, 送牠上彩虹橋, 令老積走得輕鬆點, 多年感情有誰捨得...那一刻, 只是痛苦的完結,但也是延續新生的開始, 他日佢在彩虹橋上回望,仍會微笑及祝福你...期望天下大同時, 再有緣相聚.........
但老jack 唔想走呢...
claudiatang 發表於 2011-5-4 12:38
回復 jellyfishy 的帖子

我猜不能(會)放樂樂上天台..............省得多一件事擔心﹗

樂樂冇攪老jack 幾日啦,聞2下就走開
呢2 日都係向天台,加埋大鎖鏈,有雷暴警告呀
今日天陰陰,你又搵樂仔陪佢呀?
現在什麼情況呀...............
回復 prodorothyhkg 的帖子

菲媽﹗是否塊卡板有方方的空洞令牠的骨頭發痛?
明知啦,佢已經13歲另9個月,成百歲人囉,又做過幾次大大小小手術,又中過幾次牛蜱熱,有2次幾乎死咁滯,幾年前vet已經話佢開始 heart failure ,舊年年頭又中過風........,算好犀利啦,已經賺左啦~
不過佢真係硬頸,由細到大都係咁,臭脾氣....
狗狗年紀大要離開是自然的事, 睇開D, 唔好咁唔開心啦. 希望佢可以走得唔好咁痛苦啦.
回復 jellyfishy 的帖子

我猜不能(會)放樂樂上天台..............省得多一件事擔心﹗
唉..............JACK JACK已經瘦到肋骨都現了﹗我想像牠躺著都會骨痛﹗
放佢上卡板佢要爬反落地~
佢好堅持,本來星期一上午都食唔落野,四肢又硬晒,晚上同佢講一係安心咁去,一係自己要識行識走先留底,佢聽完真係食左少少野,跟住星期二向天台攪到四維都係c 水,表示佢真係想行返既決心,終於自己亦成身都係~
**佢對腳已經冇法企到起身
prodorothyhkg 發表於 2011-5-4 10:32
佢好堅持,本來星期一上午都食唔落野,四肢又硬晒,晚上同佢講一係安心咁去,一係自己要識行識走先留底,佢聽完 ...

老jack呀,唔好咁固執啦~   
老jack,請安心上路
請問老積情況如何?我都有養寵物,佢地病重時生存痛苦死也痛苦,這真是兩難局面,總之愛別離苦.
prodorothyhkg 發表於 2011-5-4 15:58
樂樂冇攪老jack 幾日啦,聞2下就走開
呢2 日都係向天台,加埋大鎖鏈,有雷暴警告呀  ...

生死有命。。 係時候就會走。。。 
我估老jack好有靈性,佢唔想你見到佢走的那刻. anyway,希望佢走得唔好甘辛苦已經好好.