第一朵蘭花

作者: mcdull918 發表于 2011-4-30 03:53:52
1106 7
近期迷上了洋蘭,早兩日買返黎已經有花苞,不過未浸水苔又忘了買板,就放響膠杯生活住先啦,點知未上板已經開左花

現在已經上板啦,今日仲三朵都開哂,不過佢生到一左一右,好難影到三朵合照

謝謝賞花,另有問題一問.
上網搵花圖,見我呢棵既花似係 美花石斛. Dendrobium loddigesii Rolfe.
但又見有D個邊係鋸齒,但我呢棵又冇.....請問佢係乜蘭呢?
唔該哂~
omaniac 發表於 2011-4-30 10:36:07 |顯示全部樓層
Dendrobium crepidatum  玫瑰石斛  
回復

mcdull918 發表於 2011-4-30 15:46:54 |顯示全部樓層
喔.唔該哂
回復

tlyuen 發表於 2011-4-30 21:02:56 |顯示全部樓層
請問係唔係要缺一季水先至有花?
回復

mcdull918 發表於 2011-4-30 21:24:18 |顯示全部樓層
我唔清楚呀,我係蘭花新手,呢棵買時已經有花苞

缺水我睇文睇過十度以下要停水,缺一季水至有花就要等 ching c姐們解答啦.

我順手可以學多樣野
回復

taxitang 發表於 2011-4-30 21:27:02 |顯示全部樓層
聽講玫瑰石斛  比較考技術d,我未種過,所以唔敢講,不過這品花真的好靚,經過英姐處,都有點衝動。
回復

mcdull918 發表於 2011-4-30 21:32:08 |顯示全部樓層
佢既花真係好令,仲有個大蛋王,而且有陣陣香味架

我估係因為佢原生環境係海拔千幾米既山上,所以香港天氣會難種得好.

唔知呀,我都係上網睇資料估咋......不過見我呢棵開花,新芽又一日一日大,咁都冇咁擔心.
回復

蘭花 發表於 2011-5-3 02:27:34 |顯示全部樓層
好易種
我棵都開緊花已是第六年開花了
回復