為什麼葉子不會長大?

作者: 江蜜 發表于 2011-4-26 15:38:02
1037 7
最近開始愛上了花 在太子買了一盆av小苗 想種大它 但怎麼種葉子都好像沒有變大 為什麼><
tongtony 發表於 2011-4-26 17:40:10 |顯示全部樓層
江蜜 發表於 2011-4-26 15:38
最近開始愛上了花 在太子買了一盆av小苗 想種大它 但怎麼種葉子都好像沒有變大 為什麼> ...

是甚麼品種呢?標準?迷你?超迷你?
AV一般生長比較慢,特別係對著心急的人!
可有圖片睇睇?
通常大型品種生得快啲反之愈細就生長得愈慢架啦!
回復

wince 發表於 2011-4-26 17:30:11 |顯示全部樓層
江蜜 發表於 2011-4-26 15:38
最近開始愛上了花 在太子買了一盆av小苗 想種大它 但怎麼種葉子都好像沒有變大 為什麼> ...

你有冇俾小小太陽曬下佢?以前我唔知要曬,原來曬下佢係快d大,太陽不猛就ok
回復

cherry0913 發表於 2011-4-26 21:09:04 |顯示全部樓層
我三個禮拜前買左 A3 小苗...比買果陣高左少少...請問 A3 呢個品種難唔難種架?
回復

jolin 發表於 2011-4-27 10:45:44 |顯示全部樓層
回復 cherry0913 的帖子

A3 Irish flirt 一啲都唔難種,我的第一棵av有佢同sky bell's  ,兩棵而家都生得好好,仲可以分到好多棵,加油呀!
回復

江蜜 發表於 2011-4-30 00:24:06 |顯示全部樓層
回復 wince 的帖子

但係我家沒什麼太陽 怎麼辦?
我買的時候店員說是超迷你版@@ 但超迷是表示不會再長高對嗎?
我把圖片貼了在個人檔但不太懂放上討論區><
回復

Fleur 發表於 2011-5-1 12:09:48 |顯示全部樓層
只有晨光至合適(夏天除外), 另外可能濕度唔夠, 注意喺空氣環境濕度, 唔喺盆花啲泥.
回復

江蜜 發表於 2011-5-7 22:49:43 |顯示全部樓層
我在office有冷氣會有影響嗎?
回復