大大隻的Yukako

作者: 比得大帝 发表于 2011-4-25 17:50:28
2717 26
哩期興Yukako, 人人都講Yukako, 個個都問邊度有Yukako賣, 賣幾多錢, 我也放兩

十字花chimera很易變, 經過不同人的繁殖, 也會有少許差異, 不過Yukako算是最穩定的品種之一
下面兩盆, 都是同時繁殖, 在同一環境下生長的

左邊一盆是多代香港繁殖, 右邊一盆是日本繁殖的(第二代), 比較之下日本的葉片較大, 而且比較淺色.

這一盆也是多代香港繁殖的, 雖然也很大株, 但葉片比較深色, 沒日本這盆大, 而且葉柄較長
Yukako 070114.jpg

DORA 發表於 2011-4-26 15:31:45 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

花同葉都靚!
Christy_l2 發表於 2011-4-26 23:26:29 |顯示全部樓層
很有意思的比較   那是否日本繁殖的(第二代)在香港繁殖多幾次後的葉片也會變小及變深色?
pkq 發表於 2011-4-27 13:29:10 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-4-25 17:50
哩期興Yukako, 人人都講Yukako, 個個都問邊度有Yukako賣, 賣幾多錢, 我也放兩

十字花chimera很易變, 經過 ...

見你第2張相有好多盒av有多花, 係咪係公司種緊? 今日我都搬咗3盒返公司. 好開心. 一路做野可以一唔睇花.  
比得大帝 發表於 2011-4-27 10:35:37 |顯示全部樓層
回復 Christy_l2 的帖子

又不一定, 其實邊個樣才是正宗都好難講, 可能日本回來果隻俾人谷到肥豬咁
比得大帝 發表於 2011-4-27 14:02:18 |顯示全部樓層
回復 pkq 的帖子

我的AV全在家中的
比得大帝 發表於 2011-4-30 22:55:39 |顯示全部樓層
回復 xyzboby 的帖子

陽光 + 肥料 = 花大及深色

不過要小心不要晒到走色
xyzboby 發表於 2011-4-30 22:05:58 |顯示全部樓層
請問彼得大大, 我盆YUKAKO D花較細粒, 請問如何可以使她大粒D ? 另外十字花的綠色較淺, 我在花展見發叔盆SAMPLE 很紫及綠的, 對比強烈, 請問可以如何做到呢?
xyzboby 發表於 2011-4-30 23:07:25 |顯示全部樓層
我是放在室內AIR CON 種的, 請問是否要把她放在陽光下直照?
比得大帝 發表於 2011-4-30 23:48:03 |顯示全部樓層
xyzboby 發表於 2011-4-30 23:07
我是放在室內AIR CON 種的, 請問是否要把她放在陽光下直照?

AV不能直晒, 應用燈管, 但留意葉片變化.  如果葉片或葉柄變紅就是太光了.
HI-NAMASTE 發表於 2011-5-2 21:21:32 |顯示全部樓層
tongtony 發表於 2011-5-2 20:03
好美!好美!好美的十字花,綠色的十字紋,簡直可以殺死人!

係呀,佢真係!好靚.
比得大帝 發表於 2011-5-2 20:49:59 |顯示全部樓層

回復 HI-NAMASTE 的帖子

當然要換泥啦及換大一號的盆啦.

你種得好好喎.  好綠喎.  你哩盆應該係我那盆大大隻的baby.  會種得好大盆, 好好打理呀
HI-NAMASTE 發表於 2011-5-2 19:32:44 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-4-30 23:48
AV不能直晒, 應用燈管, 但留意葉片變化.  如果葉片或葉柄變紅就是太光了.

比得大大, 請問聲我盆Yukako 開完花之後使唔使幫佢換泥, 順便換番個大盆呀?

DSC00904 (Small).JPG
tongtony 發表於 2011-5-2 20:03:00 |顯示全部樓層
好美!好美!好美的十字花,綠色的十字紋,簡直可以殺死人!
xyzboby 發表於 2011-5-2 19:01:21 |顯示全部樓層
謝謝提點~
HI-NAMASTE 發表於 2011-5-2 22:24:35 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-2 22:13

第一次開花有咁多朶, 都算好嘢

佢總共有7椙花.
比得大帝 發表於 2011-5-2 22:13:13 |顯示全部樓層

第一次開花有咁多朶, 都算好嘢
HI-NAMASTE 發表於 2011-5-2 21:25:48 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-5-2 20:49

當然要換泥啦及換大一號的盆啦.

咁我遲D幫佢換大小小嘅盆啦, 佢真係綠咗好多呀.
HI-NAMASTE 發表於 2011-5-3 12:23:50 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-5-3 12:02
你盆花好靚啊,睇到心思思添。十字難唔難打理咖?

唔難打理, 只係唔都晒佢, 驚會走色.
HI-NAMASTE 發表於 2011-5-3 12:25:44 |顯示全部樓層
sukyee0227 發表於 2011-5-3 12:11
HI-NAMASTE 你用自然光種 , 花色會靚好多

係放窗邊種, 佢越種越綠.
12下一頁