學校派的大岩桐,開花喇!

作者: ling511221 發表于 2011-4-23 12:18:32
4179 44
早前亞仔學校一人一大岩桐,終於開花喇,桃紅色好靚呀!唔知其他學生又開咩色呢?
KIMHO 發表於 2011-4-23 12:22:32 |顯示全部樓層
好靚好大呀
落了唔小功夫
回復

ling511221 發表於 2011-4-23 12:26:22 |顯示全部樓層
回復 KIMHO 的帖子

多謝賞花呀!功夫就冇乜喇,我諗夠光好緊要!
回復

omouth 發表於 2011-4-23 12:29:10 |顯示全部樓層
開得好靚呀...又大又鮮艷
回復

KIMHO 發表於 2011-4-23 12:29:12 |顯示全部樓層
ling511221 發表於 2011-4-23 12:26
回復 KIMHO 的帖子

多謝賞花呀!功夫就冇乜喇,我諗夠光好緊要!

就甘看株身唔高都好夠光照
平時見其他人的株身都好長下
回復

Scar 發表於 2011-4-23 12:30:57 |顯示全部樓層
好靚呀~~~恭喜恭喜~~~
回復

ling511221 發表於 2011-4-23 12:31:16 |顯示全部樓層
回復 omouth 的帖子

而家好想種白色大岩桐呀,上次在網上見到,真係靚到飛起呀!
回復

omouth 發表於 2011-4-23 12:34:02 |顯示全部樓層
我都見過有花友種白色大岩桐..那朵白色花真的好靚...有種優美的感覺
回復

比得大帝 發表於 2011-4-23 12:42:36 |顯示全部樓層
ling511221 發表於 2011-4-23 12:18
早前亞仔學校一人一大岩桐,終於開花喇,桃紅色好靚呀!唔知其他學生又開咩色呢? ...

自己親手種到開花, 係唔係好開心呢
回復

ling511221 發表於 2011-4-23 12:47:49 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

緊係開心啦!雖然人人都話大岩桐易種,但係對我呢個初哥黎講,能夠種到開花,真係好有滿足感嫁!
回復

george 發表於 2011-4-23 13:49:46 |顯示全部樓層
好奇一問,是否早前香港的學校都派大岩桐給學生呢?
因為早前我侄子就讀的幼稚園,也派大岩桐小苗給學生,
但那個苗確實太幼弱,所以他種了幾天,便魂歸天國,
然後他就以挫敗的語氣對我說:「叔叔...我盆...盆花花死咗....(侄子開始眼泛涙光)...」
回復

ling511221 發表於 2011-4-23 14:52:10 |顯示全部樓層
回復 george 的帖子

係呀!呢幾年香港部份小學及幼稚園都有參與一人一花計劃,我亞仔都分享過石竹和大岩桐,那棵石竹兩三年都重在生,又有花開。
而今年既大岩桐都有小波折嫁,剛派回來時,因為佢要搭校車,舟車勞動,返來巳經返魂乏術!亞仔知我好期待佢既大岩桐,當時兩行眼淚都差d流落黎!好彩學校可以比多棵佢,就係呢棵喇!
回復

maplejoe 發表於 2011-4-23 19:45:56 |顯示全部樓層

種得好成功好靚呀!多口講句,雖然話係學生種植既計劃,但都係由媽媽去一齊照顧,萬一種死左,家長又疲於奔命去花墟買苗返黎俾細路交功課,好的是可以同子女加強溝通,達致親子關係,壞的是學校返黎的苗,好容易種死,又唔係有好多媽咪識種野,攪到連媽媽都唔知點算?
以前仔仔幼稚園係種紅豆同綠豆,呢d容易交功課,又容易發芽!
回復

dennisxylaw 發表於 2011-4-23 21:22:19 |顯示全部樓層
好美, 可惜它叶子太大, 家中沒有地方種.
回復

george 發表於 2011-4-23 22:15:22 |顯示全部樓層
Re ling511221, maplejoe:
謝謝回覆、解答,說多一點點,舍侄當時種死了大岩桐小苗時,家兄、家嫂打電話給我,說怕擔心兒子因覺得摧毀了小生命而情緒低落,問我可否到花墟買個小苗回來,然後對舍侄說個美麗的謊言:「經叔叔搶救後,大岩桐又長大了!」當時其實我不太想這樣做,因為覺得這樣騙小朋友不太好,我們作長輩的應該以身作則,但後來見家嫂太擔心,所以也就答應了。
回復

Dreamer 發表於 2011-4-23 22:39:49 |顯示全部樓層
你種植的大岩桐非常壯麗~~~~
最初以為今年一人一花計劃可以逃過,點知今個月亦剎到我家,
搭完校車只見泥飛苗走,差啲得返條屍~~~
好彩而家正在慢慢康復中.....
總結多年大部分同學嘅花係死多於生呢
回復

ling511221 發表於 2011-4-24 07:08:35 |顯示全部樓層
聽了大家的經驗,似乎小朋友和家長對今次的活動都有小小壓力,但睇返小兒既學校就冇硬性規定要帶大岩桐回校,當我查詢時,學校主任都好輕鬆隨便話可帶可不帶,無乜所謂,所以我都冇諗住帶回校,最主要滿足左自己遮!哈哈!就可能冇乜壓力,所以效果特別好呢!
回復

george 發表於 2011-4-25 04:12:49 |顯示全部樓層
ling511221 發表於 2011-4-24 07:08
聽了大家的經驗,似乎小朋友和家長對今次的活動都有小小壓力,但睇返小兒既學校就冇硬性規定要帶大岩桐回校 ...

沒錯,種花本來應該以輕鬆的心情面對之!
家中種得太多,反而有壓力
回復

Juna 發表於 2011-4-25 11:28:21 |顯示全部樓層
好靚呀
回復

Scar 發表於 2011-4-25 11:31:30 |顯示全部樓層
ling511221 發表於 2011-4-23 14:52
回復 george 的帖子
係呀!呢幾年香港部份小學及幼稚園都有參與一人一花計劃,我亞仔都分享過石竹和大岩桐,那棵石竹兩三年都重在生,又有花開。
而今年既大岩桐都有小波折嫁,剛派回來時,因為佢要搭校車,舟車勞動,返來巳經返魂乏術!亞仔知我好期待佢既大岩桐,當時兩行眼淚都差d流落黎!好彩學校可以比多棵佢,就係呢棵喇!

喜歡種花既小朋友真係好可愛~~
又重視生命~~真抵錫~~~
回復

123下一頁