雨水對植物有咩好處?

作者: kiwili1983 發表于 2011-4-18 16:24:13
2687 10
我住天台,屋後有條喉..一落大雨會排大量水
尋日見落好大雨,放左個盤收集雨水(因為我覺得水喉處理過可能冇咁好)
之後用左小小灌溉
第二朝見d 植物靚左,驅蚊草原本有d 黃,今日好翠綠,
正在發芽的杞子尋日得一支芽,今日有3-4支芽仲高左(好似加速左小小)
還有剛剛病好的蕃茄苗,冇咁軟身
5 知係咪心理覺得?定雨水係可以令植物快高長大??
i4kai 發表於 2011-4-18 16:54:51 |顯示全部樓層
回復 kiwili1983 的帖子

閃電可產生氮化物、再轉化成氮肥'被雨水帶回地面
雨水氮肥
回復

060039 發表於 2011-4-18 20:41:48 |顯示全部樓層
i4kai 發表於 2011-4-18 16:54

你係咪有讀過 biology ?
回復

060039 發表於 2011-4-18 20:42:35 |顯示全部樓層

由 nitrogen -----> nitrate
                     ^
                      l
                      l        
                      l
                      l
              lightening
回復

呀雞老豆 發表於 2011-4-18 23:42:17 |顯示全部樓層
我試過收雨水淋菜,唔覺特別好,都係用水喉方便D
回復

crabcrab 發表於 2011-4-19 00:03:40 |顯示全部樓層
有碘 131
回復

kiwili1983 發表於 2011-4-19 07:29:43 |顯示全部樓層
話來到香港d 碘都5 知得幾多la...... 不過佢地講到好似化學咁

我問過d 人話 ok  架喎! 不過用晒都係用水喉水!
回復

laugenroll 發表於 2011-4-19 18:24:14 |顯示全部樓層
Anyway, 用雨水灌溉植物都是環保的做法, 有無肥效都無所謂啦!
回復

cklife 發表於 2011-4-19 20:11:49 |顯示全部樓層
i4kai 發表於 2011-4-18 16:54

終於知點答田主喇....
今日落田D川七生到癲左,收左一大堆.....
同田主講話覺得閃過電植物生得特別快,佢話係因為落雨雨水多....我話淨落雨無閃電唔同架喎...
上年種番薯就係好明顯....但田主覺得我吹水囉....

原來係因為氮化物.....多謝晒..又學到野...
回復

Yuffie 發表於 2011-4-20 11:14:03 |顯示全部樓層
就算冇打過雷嘅水,儲存雨水都比水候水好(同養魚同理)。 水候水嘅氯同氟化物同其他不明添加物質對植物都唔喺咁好! 有人同我講水候水要放過夜先好用.....
回復

owlcyr 發表於 2011-4-20 11:19:19 |顯示全部樓層
好多因素o既~
經呢個方式o既nitrogen fixation係少得好緊要(應該只佔0.05%到)
(gender,呢個係中學bio有教的,n cycle啊)
同埋落雨唔一定閃電.
主要原因應該係無氯氣~
同埋好多污染物都會隨雨水落下,即係酸雨(不過香港嚴唔嚴重就要睇下有無人研究過~)
回復