EM堆肥桶

作者: janeferwong 發表于 2011-4-17 23:18:11
25739 115
Sidney 發表於 2012-1-22 22:27:51 |顯示全部樓層
我之前買咗兩個, 用晒一包EM菌粉啦, 而家試緊唔用粉, 用流出嚟嘅水加木糠再加豆渣/飯! 睇吓效果點!
回復

Sidney 發表於 2012-1-28 18:23:55 |顯示全部樓層
Sidney 發表於 2012-1-22 22:27
我之前買咗兩個, 用晒一包EM菌粉啦, 而家試緊唔用粉, 用流出嚟嘅水加木糠再加豆渣/飯! 睇吓效果點! ...

好似都okay, 係"化"得慢啲啫!
回復

noodlepoodle 發表於 2012-2-12 17:29:21 |顯示全部樓層
想請教各位有用EM堆肥桶(特別係呢一款)的朋友,我最近買咗一個相同的堆肥桶,由第一次放入廚餘至今都已經有3個星期,但係仍然無肥液流出,咁係唔係正常呢?

會唔會係我包EM菌粉過期呢?
回復

vivio 發表於 2012-2-12 23:07:06 |顯示全部樓層
noodlepoodle 發表於 2012-2-12 17:29
想請教各位有用EM堆肥桶(特別係呢一款)的朋友,我最近買咗一個相同的堆肥桶,由第一次放入廚餘至今都已經有 ...

有無肥水流出要睇你放的是咩材料同天氣.
若材料本身較少或水份較小,不出水仍是有可能的.
又試過落多些粉,好似會加速分解

希望幫到你
回復

noodlepoodle 發表於 2012-2-13 03:48:25 |顯示全部樓層
vivio 發表於 2012-2-12 23:07
有無肥水流出要睇你放的是咩材料同天氣.
若材料本身較少或水份較小,不出水仍是有可能的.
又試過落多些 ...

唔該晒vivio你的回覆,我放入去的材料全部都係蔬果類,幾乾身,同埋我切細咗先放入去。
聽到你咁講我就放心,因為我一次過買咗3包EM菌粉,如果因為D粉過期而無肥液出,
咁就真係激死我啦!
回復

呀雞老豆 發表於 2012-2-15 16:20:29 |顯示全部樓層
我又有D唔明喎

點解要用廚餘變成醃菜咁,再用醃菜加泥吽呢?

直接用廚餘加泥吽,吽完咪用得囉。

到底用EM桶吽,有乜好處架?.....唔該晒

到底用EM桶吽,有乜好處架?.....唔該晒 ..................糸賣EM桶間公司有好處....keke  發表於 2012-2-15 22:11
回復

孖吉 發表於 2012-2-15 16:34:35 |顯示全部樓層
呀雞老豆 發表於 2012-2-15 16:20
我又有D唔明喎

點解要用廚餘變成醃菜咁,再用醃菜加泥吽呢?

用 EM 菌最主要作用係令我地可以有時間收集廚餘。用缺氧堆肥桶最大問題係一次過封桶,所以好難儲廚餘做,好多時都要買料做堆肥,其實係浪費資源。醃菜唔臭冇蟲冇咁多雜菌,可以慢慢累積一桶。醃菜在泥裏面分解時間快,亦可以比其他堆肥方法保存更多養份,係有好多好處咖~

明白 ^^ ........唔該晒 :)  發表於 2012-2-15 17:13
回復

empire 發表於 2012-2-15 16:58:02 |顯示全部樓層
我見網上資源話啲醃菜要埋落地底4星期就用得, 咁如果我唔係落地種, 係咪就撈埋泥啲「喁」4個week就用得?
同埋點樣先知響廚餘筒啲廚餘ok可以攞出嚟用?

就咁撈,實搞到周圍糸虫同飛飛,一定要深埋, at least 6 inches under  發表於 2012-2-15 22:14
回復

孖吉 發表於 2012-2-15 17:09:43 |顯示全部樓層
empire 發表於 2012-2-15 16:58
我見網上資源話啲醃菜要埋落地底4星期就用得, 咁如果我唔係落地種, 係咪就撈埋泥啲「喁」4個week就用得?
同 ...

EM 需然好,但唔係個個香港家庭都可以用咖!

唔埋落地就要用大桶泥封住,唔能夠就咁撈,因為廚餘露在外面會惹昆蟲。

另外亦可放入有氧堆肥桶,但係我相信呢個方法在香港更難做到~
回復

empire 發表於 2012-2-15 17:52:56 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2012-2-15 17:09
EM 需然好,但唔係個個香港家庭都可以用咖!

唔埋落地就要用大桶泥封住,唔能夠就咁撈,因為廚餘露在外 ...

其實我響天台「喁」過有氧堆肥桶, 不過好多小飛飛, 同埋時間都好耐; 所以想比較吓用EM同有氧堆肥嘅分別。

請問如果用大桶泥封住, 要封幾耐先用得;
同埋要響EM廚餘筒「喁」幾耐先可以倒落大桶泥第二輪「喁」呀?

EM 桶儲滿後要再放2星期,在泥中要放4-8個星期  發表於 2012-2-15 18:02
回復

faylo 發表於 2012-2-15 22:17:21 |顯示全部樓層

我從不用EM 菌,我加些泥,又倒些過期yogurt做種,封存3-4個月,然後埋在泥底做基肥
回復

SunnyTsang 發表於 2012-2-18 22:14:19 |顯示全部樓層

我有罐過期奶粉,加了少少水和益力多,把罐蓋放上不按實,過了2個月,現成了白色帶酸味的杰撻撻糊。 最近放入泥底, 又是出飛蟲。 如果用佢開水淋,其實得唔得? Thanks.
回復

leeleeplant 發表於 2012-2-19 18:39:49 |顯示全部樓層
我用咗喱隻桶幾個月,但係如果一路加新廚餘入去,咁幾時同點樣攞出來用至啱呢?有邊位可指教?

所以,我剛買了第二個桶,第一桶滿後,封存至可用,期間用第二個桶繼續收集  發表於 2012-2-20 00:32
回復

vivio 發表於 2012-2-20 00:33:48 |顯示全部樓層

厨房sink塞了,試了梳打粉,通渠粉,都未得.
依家試緊em出黎的肥水,希望有用啦

thx 孖吉,真係用泵攪掂左了

用 泵 啦~  發表於 2012-2-20 07:47
回復

ololakak 發表於 2012-4-24 05:39:40 |顯示全部樓層
回復

lilycurry 發表於 2012-5-27 21:48:48 |顯示全部樓層
$50 2kg is very cheap because I just bought from Greeners Action at $ 125 1 kg yesterday.  Last year it was $ 100 but now the price raised by $ 25.  
回復

maijai 發表於 2012-6-2 13:37:04 |顯示全部樓層
請問各位園友, 用佐呢個em廚餘筒, 效果滿意嗎?
回復

Ivy9030 發表於 2012-6-3 16:10:12 |顯示全部樓層
我將廚餘放在胶合, 裡面再放泥, 点知有白色蟲出左嚟, 好恐怖呀, 我都吾知边部份做錯, 但家人吾鐘意, 我全部丟掉啦

你放泥又有蟲,點睇都唔似用緊 EM菌 堆肥啵,你係咪回錯帖呀?  發表於 2012-6-3 16:23
回復

Ivy9030 發表於 2012-6-3 16:28:16 |顯示全部樓層
Ivy9030 發表於 2012-6-3 16:10
我將廚餘放在胶合, 裡面再放泥, 点知有白色蟲出左嚟, 好恐怖呀, 我都吾知边部份做錯, 但家人吾鐘意, 我全部 ...

吾好意思, 我表達吾太好, 我系用左EM廚餘粉, 半熟的廚餘放左入胶合, 再放泥, 過一排冇理佢, 就有蟲啦.
回復

tomtomtom 發表於 2012-6-4 14:16:18 |顯示全部樓層
放咗廚餘粉就無需放泥。如果你係自己搵膠盒裝,最緊要係可以密封。你d蟲蟲一係泥入面有,一係個盒唔密封飛咗入去。
回復