請多多指教...種捕蟲堇的方法

作者: dachjoey 发表于 2011-4-16 22:30:37
6329 26
我今日響花墟買咗棵苗,店舖職員叫我用水苔種,佢幫我轉盆加埋水苔,番到屋企已經用 蒸餾水整濕咗啲水苔啦,究竟用腰水方法定用噴霧方式噴水嫁?(店舖職員教),仲有幾耐淋 一次水?第一次種捕蟲植物,請各位多多指教,謝謝!
dachjoey 發表於 2011-4-18 01:13:25 |顯示全部樓層
UPLOAD埋相...希望知道係咩品種同種植方法,THANK YOU!!!!!
LUKE 發表於 2011-4-18 01:27:30 |顯示全部樓層
小弟經驗不多,作個參考:
唔好比甘熱既環境,
仲有空氣流動,
唔好長期太濕,
不用腰水,從底下吸水
盡量給多d日照..  

請各師兄有錯指正或補充
dachjoey 發表於 2011-4-18 01:39:41 |顯示全部樓層
謝謝你的回覆!!!!

其實腰水是指放D水響底碟等佢自己吸上去嗎???還是別的意思???

佢而家響廳內涼冷氣,花墟森X話唔駛狂晒佢WOR...我有上食蟲網睇過,只有捕蟲堇對日光要求冇咁高...對嗎???
DJ999SAI 發表於 2011-4-18 02:03:01 |顯示全部樓層
莫太濕 弱光+多水=
dachjoey 發表於 2011-4-18 12:34:18 |顯示全部樓層
回復 DJ999SAI 的帖子

多謝你的指點!!!

平時其他盆栽我都放響窗外晾衫架上,陽光不是直射的,想問小苗只係放響室內窗邊,用普通的慳電膽燈光足夠嗎?

另外水苔是否保持濕濕地就可以?需要用噴壺噴小苗嗎?水苔要多久換一次?

唔好意思...好多問題問...第一次種唔想佢c
DJ999SAI 發表於 2011-4-18 16:05:03 |顯示全部樓層

唔洗噴la 散光夠

濕濕地就ok 我比較喜歡赤玉土溝d沙&泥碳土

寧乾莫太濕
dachjoey 發表於 2011-4-19 00:23:20 |顯示全部樓層
回復 DJ999SAI 的帖子

明白....再一次唔該晒你呀!!!!!!

不過赤玉土溝d沙&泥碳土係唔係要自己整???

patrickn 發表於 2011-4-19 23:27:20 |顯示全部樓層
如果係花墟賣三十幾蚊果d, 就應該係雜交品種. 亦好難知道係係邊隻溝邊隻. 不過, 呢d雜交品種, 通常都較易種, 而且快大. 俾心機照顧佢呀, 加油!!

我個人不喜歡用水苔, 因為長期濕, 會較容易爛根. 學DJ師兄話齋 "寧乾莫太濕", 不腰水(腰水 = 把花盆長期放在淺水盆中).

我都會用 赤玉土+沙+泥碳土, 較疏水, 不容易爛根, 有助根系發展.
見泥面乾, 從泥面加水. 不要把水直接加上葉面.

請參考, 希望幫到你.

Happy growing
patrickn 發表於 2011-4-19 23:34:17 |顯示全部樓層
光照方面, 捕蟲堇要求不算高. 種在向東/南窗台, 每日有半天太陽直照, 就可以.

不過, 要求得靚d, 用人工光照就不少得.

你說的 "慳電膽燈光" 是天花板果盞, 定近距離照射?
dachjoey 發表於 2011-4-20 00:48:50 |顯示全部樓層
patrickn 發表於 2011-4-19 23:27
如果係花墟賣三十幾蚊果d, 就應該係雜交品種. 亦好難知道係係邊隻溝邊隻. 不過, 呢d雜交品種, 通常都較易種 ...

多謝你的指導!

我呢盆係28蚊...初次學種唔想買太貴...雜交品種唔緊要,最緊要係佢可以成長就好!
dachjoey 發表於 2011-4-20 00:58:53 |顯示全部樓層
如果轉番泥種,係唔係要自己溝?會唔會有適合佢嘅現貨泥呢?

泥面乾澆水是否像平常盆栽澆水般,見到碟底有水就ok?

現在都係將佢放窗邊,不過太陽唔算直射可以嗎?

慳電膽光照係指天花板果盞...
dachjoey 發表於 2011-4-21 01:28:30 |顯示全部樓層
patrickn 發表於 2011-4-21 01:21
紫羅蘭泥+珠石, 都係一個幾好的選擇

我諗住"FA PO"都賣開D貴價食蟲,問佢地會穩陣過其他舖頭!
patrickn 發表於 2011-4-20 23:59:13 |顯示全部樓層
市面上應該無捕蟲堇專用的泥賣. 不過, 你種的雜交品種, 應該對泥的要求唔高. 如果貪方便, 可以試用已溝好的科學泥 or AV泥.

淋水到碟底有水就ok.

唔係太夠光. 不過, 唔係唔得. 都係果句啦, 高光d, 就靚d健康d, 少d光就無咁靚同弱d.

天花板距離盆花太遠啦, 無效. 我種的是t5光管離植株10吋.

dachjoey 發表於 2011-4-21 00:19:54 |顯示全部樓層
patrickn 發表於 2011-4-20 23:59
市面上應該無捕蟲堇專用的泥賣. 不過, 你種的雜交品種, 應該對泥的要求唔高. 如果貪方便, 可以試用已溝好的 ...

真係再一次唔該晒你呀~

明白晒,其實聽完你擒晚講我今日放工都出咗花墟買泥...因為果陣你未得閒REPLY,所以我入咗FA 寶問有冇食蟲專用泥,職員叫我用紫羅蘭泥(因為冇肥)同埋叫我買包珠石...佢叫我用3:1方法溝埋佢...

關於光線問題,明白晒...咁一好太陽我就放佢入廚房比佢晒下先...由於試過有老鼠經窗爬入屋,所以廚房窗唔開得...可以嗎?還是放回窗邊好?
dachjoey 發表於 2011-4-21 01:26:52 |顯示全部樓層
patrickn 發表於 2011-4-21 01:20
贊同!! 一個固定的環境是好重要的. 好多食蟲新手, 因為成日驚光唔夠, 濕唔夠, 泥唔好, 所以成日換位換泥. ...

OK...咁我將佢放番響原位先!!!!
LUKE 發表於 2011-4-21 02:14:20 |顯示全部樓層
dachjoey 發表於 2011-4-21 01:28
我諗住"FA PO"都賣開D貴價食蟲,問佢地會穩陣過其他舖頭!

問花寶,不如直接問下patrickn 尼位大師兄
提供好好既指導~
patrickn 發表於 2011-4-21 01:20:48 |顯示全部樓層
LUKE 發表於 2011-4-21 00:27
有個穩定持久,又有光猛的環境較好

贊同!! 一個固定的環境是好重要的. 好多食蟲新手, 因為成日驚光唔夠, 濕唔夠, 泥唔好, 所以成日換位換泥. 咁樣棵植物又點去適應呢.

我建意你, 就放係現在的位置. 等佢出新葉, 證明佢已經適應到, 先加光.
patrickn 發表於 2011-4-21 01:21:22 |顯示全部樓層
紫羅蘭泥+珠石, 都係一個幾好的選擇
dachjoey 發表於 2011-4-21 01:05:25 |顯示全部樓層
LUKE 發表於 2011-4-21 00:27
有個穩定持久,又有光猛的環境較好

明白晒,等我再諗下辦法先!
12下一頁