簡直想死: 到底thyme要點種? (好左好多啦, #72有新相)

作者: bunbun05 发表于 2011-4-16 16:26:58
18100 88

種左三次, 三次結果都一樣

發芽時好靚

過左幾日, 謝哂

我已經有曬, 但唔係大太陽, 試過多水, 試過少水, 都係種唔成, 因乜解究?
nekokaren 發表於 2011-4-16 16:31:20 |顯示全部樓層
唔好嚇我....我果D剛發芽
bunbun05 發表於 2011-4-16 16:32:59 |顯示全部樓層
nekokaren 發表於 2011-4-16 16:31
唔好嚇我....我果D剛發芽

希望你冇事, 可以指教下我

佢發芽率係快同高, 但存活率極低
nekokaren 發表於 2011-4-16 16:44:47 |顯示全部樓層
我亂來,同 basil,九層塔一起
bunbun05 發表於 2011-4-16 16:48:38 |顯示全部樓層
nekokaren 發表於 2011-4-16 16:44
我亂來,同 basil,九層塔一起

九層塔同thyme同日下種, 今日都未發芽, 氣死我
nekokaren 發表於 2011-4-16 16:51:39 |顯示全部樓層
我果D種左好耐ga la,flower都開埋
PACO 發表於 2011-4-17 18:08:45 |顯示全部樓層

你試吓轉用第二種泥去種下?!我見好似爛根喎!好似肥多過頭!!
一係搵D冇咁肥嘅舊泥混合呢隻新泥一齊試吓種睇下得唔得?!
(不過你都係好似唔係好夠光喎?!咁長嘅??)
mandywowo 發表於 2011-4-17 22:20:18 |顯示全部樓層
我都覺得唔夠光, 所以生得比較長
會唔會你淋水時d水沖親佢地呀, 條莖咁幼...
我都種左一盆3月播種, 而家種左一個月已經生到又香又多啦
小白 發表於 2011-4-17 22:27:00 |顯示全部樓層
我未種過 thyme.. 但泥好似少咗 d ... 你試下加多 d 泥 (離盆邊1 cm)
hwm1234 發表於 2011-4-17 23:03:00 |顯示全部樓層
may be not enough sunlight???
pot too deep, so ventilation is not good!!!!
gunbuster363 發表於 2011-4-17 23:12:22 |顯示全部樓層
1. 種料問題, 你試下沙質性土壤
2. 發了芽之後, 別太多水, 乾乾地先比少少水佢
3. 天氣

仙人掌沙土行嗎?  發表於 2012-8-20 16:29
42ndfloor 發表於 2011-4-18 02:47:18 |顯示全部樓層
我都懷疑係個盆太深, 裏面太潮濕. 如果想繼續用呢個盆, 試下開少少窗或者用風扇輕輕吹下佢地, 睇下會唔會好D.
bunbun05 發表於 2011-4-18 09:50:50 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2011-4-17 18:08
你試吓轉用第二種泥去種下?!我見好似爛根喎!好似肥多過頭!!
一係搵D冇咁肥嘅舊泥混合呢隻新泥一齊試吓種睇 ...

咁怪既? 都係新既有機泥, 未落肥, 等我試下溝溝先
bunbun05 發表於 2011-4-18 09:52:15 |顯示全部樓層
mandywowo 發表於 2011-4-17 22:20
我都覺得唔夠光, 所以生得比較長
會唔會你淋水時d水沖親佢地呀, 條莖咁幼...
我都種左一盆3月播種,  ...

係呀, 光係唔多夠, 我試下再曬多d

我淋水好少心架, 只係用噴壺, 應該冇咁大衝力卦

可唔可以講下你個盆幾大呀? 等我可以參巧下
bunbun05 發表於 2011-4-18 09:53:04 |顯示全部樓層
小白 發表於 2011-4-17 22:27
我未種過 thyme.. 但泥好似少咗 d ... 你試下加多 d 泥 (離盆邊1 cm)

係呀, 泥好少, 本來諗住種到大大地先換盆
bunbun05 發表於 2011-4-18 09:54:09 |顯示全部樓層
hwm1234 發表於 2011-4-17 23:03
may be not enough sunlight???
pot too deep, so ventilation is not good!!!!

It's a very small pot and the soil is just 2 inches deep
bunbun05 發表於 2011-4-18 09:55:40 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-4-17 23:12
1. 種料問題, 你試下沙質性土壤
2. 發了芽之後, 別太多水, 乾乾地先比少少水佢
3. 天氣 ...

可能隻泥真係唔夠疏水啦, 我已經無咩點淋水
bunbun05 發表於 2011-4-18 09:56:35 |顯示全部樓層
42ndfloor 發表於 2011-4-18 02:47
我都懷疑係個盆太深, 裏面太潮濕. 如果想繼續用呢個盆, 試下開少少窗或者用風扇輕輕吹下佢地, 睇下會唔會好 ...

我係開窗架, 等空氣流通, 其實d泥只係兩吋左右, 到底點種好呢?
八王爺 發表於 2011-4-18 15:22:14 |顯示全部樓層
這不是THYME 的問題,是種子發芽後的處理問題。
這情況最基本是發芽後光線不足,第一對真葉未長出之前的情況。
單靠種子胚的養份,不夠光是保持不到芽的成長。
當種子發芽後,要移去早上能晒到1-2小時陽光的地方,日出前或日落後澆水。
空氣濕度超過90%也可以不用澆水。
發芽的種子不要施肥,因此泥中也不應有任何肥。
等一對真葉長出後,可以疏苗,即弱的要除去。
八王爺 發表於 2011-4-18 15:24:08 |顯示全部樓層
加多句,覺得唔係唔夠通風,係太大風,吹到乾!
你住係十樓以上?
12345下一頁