紅火美人

作者: lamkaicheung 发表于 2019-9-8 16:36:09
1612 8
原本已放棄種美人蕉的諗頭,因未能將種子泡浸發芽,種子也被我棄置一方。
功德無量的yunge0 花友,將寶貴的催芽大法分享,經過她的實驗成功發芽後,我也按照她的催芽大法做了一次試驗,等了好幾天,種子真的開始生根發芽。

揀選了三棵比較壯健的幼苗上盆照顧,在露養環境下,經常能喝雨水, 有助長幼苗快速成長。

眨下眼,美人蕉已長大,同時也開始長出花菖來。
一起 go go go 看花花啦,原來是位紅火美人

評分

查看全部評分

violet_bb 發表於 2019-9-15 23:00:06 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜王子咁快抱得紅火美人歸!
lamkaicheung 發表於 2019-9-16 09:28:40 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-9-15 23:00
恭喜王子咁快抱得紅火美人歸!<span class="emoji emoji1f604"></span><span class="emoji emoji1f60a"></span><span class="emoji emoji1f60d"></span><span class="emoji emoji1f44d ...

先謝謝bb前輩到訪!
可惜隻花唔算太誘惑,吸引力唔夠,但色澤也不錯,總算見識過!
violet_bb 發表於 2019-9-16 22:42:12 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-9-16 09:28
先謝謝bb前輩到訪!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
可惜隻花唔算太誘惑,吸引力唔夠,但色澤也不錯,總算見識過![em ...

王子咪玩啦, 我叫你前輩先真!
王子殿下果然係高手,要求好高有高要求就種到高質素植物!
其實我覺得已經鬼火咁靚啦!講真架!
lamkaicheung 發表於 2019-9-16 23:59:55 來自手機 |顯示全部樓層

阿詼仔話喎,還要繼續修煉
yunge0 發表於 2019-9-18 23:06:17 來自手機 |顯示全部樓層
王子種得葉綠又大, 好好呀!
lamkaicheung 發表於 2019-9-19 11:58:43 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-9-18 23:06
王子種得葉綠又大, 好好呀!

先來謝謝妳!
沒有妳的催芽大法分享,我是冇辦法繼續種下去,所以妳也有功勞的!
另外我也想看看你種倒粉色美人,希望你也能成功!

yunge0 發表於 2019-9-19 19:25:07 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-9-19 11:58
先來謝謝妳!
沒有妳的催芽大法分享,我是冇辦法繼續種下去,所以妳也有功勞的!<span class="emoji emoji1f642"></span>[emoj ...

粉紅色的種子質地不同,浸不成功,令你失望了。
小雷子 發表於 2019-9-19 21:31:48 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-9-16 09:28
先謝謝bb前輩到訪!<span class="emoji emoji1f60a"></span>
可惜隻花唔算太誘惑,吸引力唔夠,但色澤也不錯,總算見識過![em ...

由種子種起,幾個月就有花收,你超叻叻啦!火紅花都好靚呀,非常艷麗!