玉露錦秋播 (22/7更新在83樓)

作者: taxitang 发表于 2019-9-7 22:00:43
7275 88
chuyat10 發表於 2020-3-30 19:18:38 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-30 19:05
唔介意講句,未硬化的已經很難養,出瓶苗更難養,但都要看組培商的質素。
我這棵就是出瓶苗,落單才破瓶 ...

鬼岩城宜家情況點啊?瓶苗有冇到三位數啊?的士大大。
taxitang 發表於 2020-3-30 19:52:42 |顯示全部樓層

出瓶苗是指苗仔還生活在無菌世界,從瓶內剛剛出瓶見世界的時候,但剛從無菌到接觸有菌的空間,從恆溫的世界到溫差的世界、濕度的改變,苗仔的接受能力可否頂得住,所以出瓶苗是較平宜亦是最易死亡。

圖上就是我的鬼岩城,但我不喜歡鬼字,所以用X代表了。

圖上就是我的鬼岩城,但我不喜歡鬼字,所以用X代表了。

長知識。謝謝解答!  發表於 2020-3-30 19:55
taxitang 發表於 2020-3-30 19:55:25 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-3-30 19:18
鬼岩城宜家情況點啊?瓶苗有冇到三位數啊?的士大大。

好少十二卷錦不到三位數,剛剛即拍,室內燈光。

Amber_Ng 發表於 2020-3-30 20:08:23 來自手機 |顯示全部樓層
唔介意講句,未硬化的已經很難養,出瓶苗更難養,但都要看組培商的質素。

多肉d瓶,一瓶一苗
同洋蘭瓶,密集恐懼症
taxitang 發表於 2020-3-30 20:23:17 |顯示全部樓層
Amber_Ng 發表於 2020-3-30 20:08
多肉d瓶,一瓶一苗
同洋蘭瓶,密集恐懼症 ...

洋蘭瓶苗都唔係瓶瓶都多,名貴的白化象耳也是一瓶一苗,其它洋蘭通常20苗左右一瓶,國蘭瓶苗就超過20苗。
原生蝴蝶蘭出瓶
chuyat10 發表於 2020-3-30 20:55:35 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-30 19:55
好少十二卷錦不到三位數,剛剛即拍,室內燈光。

真係長知識了。瓶苗原來係咁,盆鬼岩城好似仲未安全。
taxitang 發表於 2020-3-30 21:20:50 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-3-30 20:55
真係長知識了。瓶苗原來係咁,盆鬼岩城好似仲未安全。

哈!沒有對比確是難知生長狀況,中間新葉明顯厚了,亦長高了,唯一錦色未轉得自然。

右邊是之前,左邊是剛剛

右邊是之前,左邊是剛剛
小蘑菇 發表於 2020-3-31 00:06:06 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-30 15:42
蘑菇大師可稱播子達人,當然最清楚播子的樂趣,當年就是大大引我入播子的坑,享受樂趣,看著各品種的種子 ...

我唔係大師, 種植年期都唔係多, 十隻手指都數得晒, 大師呢個名配唔起呢, 真係千萬唔好咁叫呢, 叫我 “蘑菇” 就可以啦

話時話, 我都係睇到其他師姐播種而入坑的, 加上嗰時成日買成株都種唔生, 心唸由種子開始種起, 應該易適應 d 呱, 之後又真係種得大喎
小蘑菇 發表於 2020-3-31 00:16:56 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-30 21:20
哈!沒有對比確是難知生長狀況,中間新葉明顯厚了,亦長高了,唯一錦色未轉得自然。
...

我覺得依家 d 紋明顯得嚟又再靚 d 喎。
Amber_Ng 發表於 2020-3-31 00:33:55 來自手機 |顯示全部樓層

穩陣的就等賣方
養番一排先買就安全d
taxitang 發表於 2020-3-31 06:58:40 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-3-31 00:06
我唔係大師, 種植年期都唔係多, 十隻手指都數得晒, 大師呢個名配唔起呢, 真係千萬唔好咁叫呢, 叫我  ...

從低做起,由苗養起,認識每個階段、明瞭生長情況,應對不同病害,就是由苗養起的樂趣與累積養殖的經驗。
taxitang 發表於 2020-3-31 07:01:29 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-3-31 00:16
我覺得依家 d 紋明顯得嚟又再靚 d 喎。

看窗紋個人就覺得幾靚,但十二卷始終要成株才好看,比多啲時間佢,有對比才知進展如何。
taxitang 發表於 2020-3-31 07:03:49 |顯示全部樓層
Amber_Ng 發表於 2020-3-31 00:33
穩陣的就等賣方
養番一排先買就安全d

確是較穩妥,亦可以選擇較好的個體,但售價自然會高些,要自己衡量。
小蘑菇 發表於 2020-3-31 08:35:52 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-31 07:01
看窗紋個人就覺得幾靚,但十二卷始終要成株才好看,比多啲時間佢,有對比才知進展如何。 ...

當老葉退下火線, 新葉長大, 大大呢棵應該係極品呢
taxitang 發表於 2020-3-31 09:15:45 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-3-31 08:35
當老葉退下火線, 新葉長大, 大大呢棵應該係極品呢

謝謝讚賞,希望能承大大貴言,期待。
taxitang 發表於 2020-6-15 21:16:47 |顯示全部樓層
九個月了,不經不覺,經自然淘汰,只剩十一粒,前路漫長,又會有幾多粒屹立不倒,成功成長。
happyqlulu 發表於 2020-6-16 14:37:37 |顯示全部樓層
真係好似生BB咁
taxitang 發表於 2020-6-16 15:19:37 |顯示全部樓層

少啲耐性都唔知放左去邊,細細盆,塞埋一邊,有時都忘記淋水。
jun9999 發表於 2020-6-16 15:47:29 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-15 21:16
九個月了,不經不覺,經自然淘汰,只剩十一粒,前路漫長,又會有幾多粒屹立不倒,成功成長。
...

養功真好!
MasterTT 發表於 2020-6-16 15:51:25 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-6-15 21:16
...

So cute!