火星水培之……迷岩

作者: 小雷子 發表于 2019-9-3 20:34:54
10201 100
小雷子 發表於 2019-9-3 23:30:42 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-9-3 23:13
多謝小雷子講解咁詳細,想問谷花時會否加魔肥入水中??

我冇加魔肥!因為我每次換水,一定加返肥料!你都可以試下加魔肥,睇下會唔會更好!
另外想講嘅係,陽光方面,如果你棵迷岩需要多光的話,一定比佢足夠陽光佢,但亦同時留意水份夠不夠,因為我有另一棵Yulia,佢吸水量可以好勁下,唔夠光,唔會開花!
回復

小雷子 發表於 2019-9-3 23:38:18 來自手機 |顯示全部樓層
另一盆水培Yulia,為左影相分享介紹,唔小心整斷左,巧傷心呀! 20190903_233220.jpg 20190903_233315.jpg 20190903_233415.jpg
回復

Ison 發表於 2019-9-3 23:39:40 |顯示全部樓層
雷大很勁, 火星種野真係靚啲
回復

小雷子 發表於 2019-9-3 23:44:50 來自手機 |顯示全部樓層
Ison 發表於 2019-9-3 23:39
雷大很勁, 火星種野真係靚啲

多謝支持!火星人真係好比心機去種嘢架!
回復

ymbonitawong 發表於 2019-9-4 00:11:39 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子大大真係好叻,水種都咁靚,勁呀!我之前有1棵因為想佢出多D根所以用水種,種到D葉會卷起,現在已用泥種,但D葉都未平返
回復

violet_bb 發表於 2019-9-4 07:50:37 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-3 23:38
另一盆水培Yulia,為左影相分享介紹,唔小心整斷左,巧傷心呀!<span class="emoji emoji1f62d"></span><span class="emoji emoji1f62d"></span>[ ...

好肉痛呀
回復

chuyat10 發表於 2019-9-4 09:25:00 來自手機 |顯示全部樓層
好靚,又唔會有蟲害,值得仿效。
回復

cgi0117 發表於 2019-9-4 10:00:18 |顯示全部樓層
依個紫色好靚呀~ 雷大大
回復

freddywongdy 發表於 2019-9-4 10:27:52 |顯示全部樓層
what!? 咁又得!!!! 得我又試下先!請問水肥用邊種嫁?
回復

小雷子 發表於 2019-9-4 19:09:26 來自手機 |顯示全部樓層
ymbonitawong 發表於 2019-9-4 00:11
小雷子大大真係好叻,水種都咁靚,勁呀!我之前有1棵因為想佢出多D根所以用水種,種到D葉會卷起,現在已用 ...

我都種左成年有多,不灰心,不氣餒,慢慢試,終有成功的一日!
水種迷岩,網上冇咩資料,我都係膽粗粗去試做下實驗!

多謝小雷子鼓勵,我會繼續試 !  發表於 2019-9-5 02:01
回復

小雷子 發表於 2019-9-4 19:13:48 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2019-9-4 09:25
好靚,又唔會有蟲害,值得仿效。<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span>

十郎兄!你講得好啱呀!我玩水實驗都係想逃避蟲患,啲蟲蟲攪到我頭都大晒!水種係一條出路…………
回復

小雷子 發表於 2019-9-4 19:14:33 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-9-4 07:50
好肉痛呀<span class="emoji emoji1f62d"></span><span class="emoji emoji1f62d"></span><span class="emoji emoji1f62d"></span><span class="emoji emoji1f62d"></span><span class="emoji emoji1f6 ...

係呀!你呵返我啦!
回復

小雷子 發表於 2019-9-4 19:15:40 來自手機 |顯示全部樓層
cgi0117 發表於 2019-9-4 10:00
依個紫色好靚呀~ 雷大大

係咩?
呵呵呵!
回復

小雷子 發表於 2019-9-4 19:18:42 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2019-9-4 10:27
what!? 咁又得!!!! 得我又試下先!請問水肥用邊種嫁?
...

What??你快啲試下啦!好有挑戰性………花肥………用花寶2號!
<才子!收到嗎?>
回復

hkclive 發表於 2019-9-4 19:33:17 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-4 19:13
十郎兄!你講得好啱呀!我玩水實驗都係想逃避蟲患,啲蟲蟲攪到我頭都大晒!水種係一條出路…………[emoji ...

唔落農藥??
回復

小雷子 發表於 2019-9-4 19:37:36 來自手機 |顯示全部樓層
hkclive 發表於 2019-9-4 19:33
唔落農藥??

冇呀!你用咩農藥??
回復

violet_bb 發表於 2019-9-4 19:38:00 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-4 19:14
係呀!你呵返我啦!<span class="emoji emoji1f605"></span>

呵返下……小火星……好快又出新花冧!
回復

rwgplant 發表於 2019-9-4 19:58:38 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-4 19:18
What??你快啲試下啦!好有挑戰性………花肥………用花寶2號!
<span class="emoji emoji1f47b"></span><span class="emoji emoji1f47b[/emoj ...

擺明歧視我
回復

小雷子 發表於 2019-9-4 20:10:17 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2019-9-4 19:58
擺明歧視我<span class="emoji emoji1f620"></span><span class="emoji emoji1f621"></span>

才子!你又諗多左啦!
講用肥料,邊個夠你勁?其實唔講你都知道啦!你咪??
回復

rwgplant 發表於 2019-9-4 20:21:46 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-4 20:10
才子!你又諗多左啦!<span class="emoji emoji1f631"></span>
講用肥料,邊個夠你勁?其實唔講你都知道啦!你咪??<span class="emoji emoji ...

好啦算啦,見你種到盆花咁靚,我無計較嘛
回復