淘記銀杏

作者: 馬交仔 发表于 2019-9-1 16:18:25
2323 12
種了一個月..終於有芽出了..希望可以種到
ic3b34r 發表於 2019-9-1 21:32:04 |顯示全部樓層
你之後會好後悔,當佢生到果之後,搞到一地都係好臭,唔信你去日本度聞下,一到白果季節佢地就會好煩,一踩到你隻腳會臭好耐
sarshk2014 發表於 2019-9-2 08:04:51 來自手機 |顯示全部樓層
銀杏樹係古老植物,全身都係寶!有地方我都想種番Paul睇門口!
馬交仔 發表於 2019-9-2 08:38:57 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2019-9-1 21:32
你之後會好後悔,當佢生到果之後,搞到一地都係好臭,唔信你去日本度聞下,一到白果季節佢地就會好煩,一踩 ...

佢唔死的我都開心...開花結果我想都未敢想...而且..銀杏樹好像有分公樹同母樹的....所以最少都要有兩棵先可以開花結果的......
sarshk2014 發表於 2019-9-4 08:19:26 來自手機 |顯示全部樓層
等佢結果要等六十年,人生有幾多個甲子?你會等佢嗎?
馬交仔 發表於 2019-9-4 11:15:55 |顯示全部樓層
算啦..銀杏就好似紅葉咁睇佢葉顏色的四季變化...從來都無想過佢結果.....
想問廣東省內...銀杏.葉會變化嗎.....我在廣東好少見有人種
ic3b34r 發表於 2019-9-4 13:29:40 |顯示全部樓層
馬交仔 發表於 2019-9-4 11:15
算啦..銀杏就好似紅葉咁睇佢葉顏色的四季變化...從來都無想過佢結果.....
想問廣東省內...銀杏.葉會變化嗎. ...

佢同紅楓一樣要比較冷才會有反應
ChanKwingYin 發表於 2019-9-4 23:47:35 來自手機 |顯示全部樓層
ic3b34r 發表於 2019-9-1 21:32
你之後會好後悔,當佢生到果之後,搞到一地都係好臭,唔信你去日本度聞下,一到白果季節佢地就會好煩,一踩 ...

一棵嘅話應該唔會結果,同埋你講嘅結果應該都係下一個世紀嘅事,銀杏又叫做公孫樹。
yunge0 發表於 2019-9-5 00:01:55 來自手機 |顯示全部樓層
我認為如果有地方種植,看着它不斷長大也是樂趣吧!
馬交仔 發表於 2019-9-9 09:19:02 |顯示全部樓層
剪左D枯葉..又大了小小.......
馬交仔 發表於 2019-10-10 17:38:19 |顯示全部樓層
生得好慢.....新芽出左一陣..但好快枯萎.......咁係唔係正常的......
cywong 發表於 2019-10-10 22:27:09 |顯示全部樓層
stevetck 發表於 2021-10-1 18:27:25 |顯示全部樓層
馬交仔 發表於 2019-10-10 17:38
生得好慢.....新芽出左一陣..但好快枯萎.......咁係唔係正常的......

生得唔錯呀!