返回列表 發新帖

誠徵/交換喜蔭走莖(鰂魚涌<->黃大仙)

作者: eratochoi 發表于 2019-8-28 12:46:01
5045 26
Apple-Tam 發表於 2019-9-3 15:30:17 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-9-3 14:52
可否搭下嗲,蘋果小姐我又想玩下喜蔭,地方有限只係想試下最有興趣的star of Bethlehem, 可以用Kei Yoki  ...

我棵亞伯未大,得4塊葉,但我知有好多花友都有亞伯,可以問下佢地
回復

nekotoro 發表於 2019-9-3 15:57:25 來自手機 |顯示全部樓層
Apple-Tam 發表於 2019-9-3 15:30
我棵亞伯未大,得4塊葉,但我知有好多花友都有亞伯,可以問下佢地

好的!
回復

eratochoi 發表於 2019-9-4 19:40:19 來自手機 |顯示全部樓層
Apple-Tam 發表於 2019-8-29 15:46
我返去點一點先,
都係D大路野。

感謝分享,已經成功插滿一盆,好靚啊
回復

eratochoi 發表於 2019-9-5 12:13:47 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-8-29 14:11
迷岩呢?洗唔洗要?<span class="emoji emoji1f601"></span>

多謝,剛剛收到,好新鮮
回復

小雷子 發表於 2019-9-5 12:55:32 來自手機 |顯示全部樓層
eratochoi 發表於 2019-9-5 12:13
多謝,剛剛收到,好新鮮

先將枝條浸水放温室或用老麥栗米杯當温室都得,放係有少少散位置等出根再入泥!浸水中途有可能底層葉會爛,可以剪去,頂芽冇事,就唔洗擔心!有唔明,可以問我!
回復

eratochoi 發表於 2019-9-5 14:23:20 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-9-5 12:55
先將枝條浸水放温室或用老麥栗米杯當温室都得,放係有少少散位置等出根再入泥!浸水中途有可能底層葉會爛 ...

多謝你詳細的教學,等我今晚試下先
回復

肥海龜 發表於 2019-9-12 18:43:18 |顯示全部樓層
Apple-Tam 發表於 2019-8-29 11:06
我有好多...你收留到幾多先

請問是否可交換喜蔭走莖? 我有小太陽瓶子草中苗, Heterodoxa x Minor, 是捕蠅草的一種.
回復