好苦惱~~~有隻街貓好似有咗bb^^^一切順利

作者: 金盞花 发表于 2011-4-11 22:30:17
1841 9

呢隻貓女養咗1年有多, 佢晚晚嚟我花園等我餵食, 呢排覺得佢腹部2旁有d脹咗, 所以估佢可能有咗.  好想幫佢絕育, 所以今日打去問診所有關資料.  姑娘話最好趁佢未生嘅時候捉到佢, 帶到診所照x-ray好等知道貓b有幾多隻/懷孕周數, 之後最好搵地方安置佢至貓b出世, 待佢餵哺貓b2個月至幫佢絕育, 之後可以放回原居地.

我覺苦惱問題好多又好難處理.....
1.  貓女雖然養咗一段時間, 只係近來對我冇咩防備.  佢有一處地方休息, 只有晚上嚟搵我餵食  可唔可以捉到佢入袋都成問題, 更擔心嚇怕佢以後唔敢嚟食嘢.

2.  因家中都有養貓, 好難搵到地方安置貓女.  如安置在花園, 我只有1隻幾尺貓籠, 唔可能將貓女+貓b安置咁耐, 又怕嚇親其他街貓(仲有2隻).

3.  從未試過照顧懷孕貓+貓b, 如果一時間要我處理, 真係唔知點算, 諗起都頭痛.

4.  當貓b出世, 我又冇渠道幫佢搵家.

真係好苦惱, 正處於想幫又好難幫~~~請問大家有冇d好建議
prodorothyhkg 發表於 2011-4-12 10:28:40 |顯示全部樓層
janeferwong 發表於 2011-4-12 09:38
搵SPCA得吾得呀?

c路一條,有d貓既團體,希望可以幫下手~
eg香港群貓會
janeferwong 發表於 2011-4-12 09:38:36 |顯示全部樓層
搵SPCA得吾得呀?
青蛙媽媽 發表於 2011-4-13 15:37:58 |顯示全部樓層

你找YAHOO BLOG LISA幫手啦!
http://hk.myblog.yahoo.com/olausen-lisa/article?mid=38881

佢專幫D貓/ 貓bb俾人收養!

或可以聯絡HKCATS ~
corina 發表於 2011-4-14 20:02:46 |顯示全部樓層

HKCATS
http://www.hkcats.org/phpBB2/
金盞花 發表於 2011-4-14 23:51:54 |顯示全部樓層
多謝大家關心
之前已响香港群貓會留message + 電話, 可惜仲未收到回覆 剛剛留message 俾 Lisa (青蛙媽媽介紹), 希望可以得到佢嘅幫助.  晚上餵完貓女, 好彩仲見到佢 (即係仲未生), 見佢肚仔脹脹, 真係好想立即幫佢, 但自己又無能為力
muichujai 發表於 2011-4-15 01:28:39 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-4-14 23:51
多謝大家關心
之前已响香港群貓會留message + 電話, 可惜仲未收到回覆 剛剛留message 俾 Lis ...

去睇下, 或者幫到你: http://www.spca.org.hk/chi/welfare/cccp.asp
長遠來講要幫你餵緊既流浪貓呢個應該係最好既方法......
Lisa 好似都係其中一個義工...
雖然好多人唔鐘意愛協, 但愛協確係幫緊流浪貓...流浪狗......
個人既力量係好有限...你好快會覺得好無助......

加油!
muichujai 發表於 2011-4-15 20:51:00 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-4-14 23:51
多謝大家關心
之前已响香港群貓會留message + 電話, 可惜仲未收到回覆 剛剛留message 俾 Lis ...

問左貓義工話只要搵到cccp義工認頭, 帶去愛協會幫隻貓貓做流產...
金盞花 發表於 2011-4-15 22:36:14 |顯示全部樓層
muichujai 發表於 2011-4-15 20:51
問左貓義工話只要搵到cccp義工認頭, 帶去愛協會幫隻貓貓做流產...

昨晚聯絡上Lisa, 佢都有話最好幫佢做終止懷孕, 因為生咗出嚟貓媽要餵哺2個月, 做埋絕育之後放返原居地已怕地盤俾其它貓佔領, 到時佢都好慘.  加上有咁多貓等人領養, 根本就係供過於求, 貓b搵人領養都唔容易.

我打算明晚希望順順利利捉到佢入袋, 帶佢入屋放佢入籠照顧住佢, 安排咗19号到非牟利診所見醫生睇吓可以點做.

最希望唔好嚇親佢, 怕佢以後唔敢嚟搵食
金盞花 發表於 2011-4-21 23:56:06 |顯示全部樓層
一切順利
貓女已接受墮胎+絕育手術, 今日接佢返家俾佢休養2星期.

在此多謝大家提供不少建議, 等我唔駛咁無助.  更加要多謝非牟利獸醫診所, 佢知道貓女係流浪貓, 有d收費佢都冇收我. 十分感激