我的套筒垂筒長筒(#143,24/5/2020更新中)

作者: rwgplant 發表于 2019-8-7 10:29:33
11407 149
freddywongdy 發表於 2020-5-14 13:34:30 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-5-14 13:09
我是控水和增加光照時間,缺點就是花色有時變得太濃

原來係咁!
等我控埋水先!
回復

rwgplant 發表於 2020-5-23 14:10:10 來自手機 |顯示全部樓層
23/5 麻子(Sinn. Pockmark)剪枝後第一次開,可惜花量不似預期,目前衹開3朶
回復

rwgplant 發表於 2020-5-24 13:23:01 來自手機 |顯示全部樓層
24/5 今天Sinn. Pink Panther開了兩朶,繼之前係第3盆剪枝後重新發芽再長,然後又再開花,見它還有其他花冧,希望可以開到爆
回復

川流不息 發表於 2020-5-25 18:04:43 |顯示全部樓層
套筒花真的很漂亮, 只是我的經常生很高
回復

rwgplant 發表於 2020-5-26 16:03:36 來自手機 |顯示全部樓層
川流不息 發表於 2020-5-25 18:04
套筒花真的很漂亮, 只是我的經常生很高

多謝川大光臨控水可以避免一味長高,但同時要增加光照時間喔。
回復

川流不息 發表於 2020-5-26 16:20:46 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-5-26 16:03
多謝川大光臨控水可以避免一味長高,但同時要增加光照時間喔。 ...

光照時間相信足夠, 不足也沒辦法了.... 會注意控水的謝謝!
回復

chuyat10 發表於 2020-5-26 16:24:40 來自手機 |顯示全部樓層
套筒花猫要做小盆景真係唔容易,所以我放花槽落足肥而且俾佢地逼埋一齊,成日爆花露臺又幾好睇,入屋得迷岩適合。
回復

rwgplant 發表於 2020-5-26 16:35:35 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-5-26 16:24
套筒花猫要做小盆景真係唔容易,所以我放花槽落足肥而且俾佢地逼埋一齊,成日爆花露臺又幾好睇,入屋得迷岩 ...

入屋可以選小型的,如party dress,晨曦之類嘅套筒
回復

chuyat10 發表於 2020-5-26 16:56:57 來自手機 |顯示全部樓層
rwgplant 發表於 2020-5-26 16:35
入屋可以選小型的,如party dress,晨曦之類嘅套筒

宜家我控制住玩,大型有套桐女神,白香岩,花猫四種,迷岩四種,除非絕左一種再搵新品種,AV有六種,今年種得不死不活好失敗,多肉倒唔少,好彩佢地生得慢,keep住靚景時間會耐過其他類,每日都花唔少時間打理,種好佢地夠了,太多好野唔好貪心,睇下露臺似個小花園都幾滿足了,才子一路都會挑戰新高度,好羨慕年輕人的追求,經常有得欣賞你的靚花都好開心。
回復

rwgplant 發表於 2020-5-26 17:05:13 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-5-26 16:56
宜家我控制住玩,大型有套桐女神,白香岩,花猫四種,迷岩四種,除非絕左一種再搵新品種,AV有六種,今年 ...

我唔係年輕人㗎喇,哥哥你咪仲勁,睇你嘅post隨時有驚喜,又有啟發性又學到嘢,始終薑越老越辣

係你抬舉咋,多謝!  發表於 2020-5-26 17:10
回復