[我的園藝生活]一個搜尋, 生活改變了.人生充實了.我滿足了

作者: peggykyw 发表于 2011-4-6 16:59:53
5429 43

零九年一個網上搜尋, 偶然與香港園藝館相遇後,  就不停咪各版的帖, 特別是農業版,  真是獲益良多!
1st抽到社區園圃,  時間全被落田, 返工, 家務佔據晒,  雖然忙碌, 但收獲甚豐, 還記得收薯仔時的興奮, 嘩....滿足不已!
20100130 (10).JPG

評分

查看全部評分

惡姨 發表於 2011-4-6 17:06:42 |顯示全部樓層
Peg peg 呢張相好熟面口喎.........he he
十邊 發表於 2011-4-6 17:49:23 |顯示全部樓層
好成功呀!Like!
peggykyw 發表於 2011-4-6 19:15:30 |顯示全部樓層
惡姨 發表於 2011-4-6 17:06
Peg peg 呢張相好熟面口喎.........he he

惡姨,收成時有你做見証嘛,挖出成揪薯仔時,當時我哋異口同聲:「嘩!」
hehe.......多謝你和我分享收成的喜悅!
peggykyw 發表於 2011-4-6 19:28:01 |顯示全部樓層
十邊 發表於 2011-4-6 17:49
好成功呀!Like!

十邊,你好!
多謝你的支持!
你都種得好成功,好叻+好本事!
十邊 發表於 2011-4-6 19:41:47 |顯示全部樓層
peggykyw 發表於 2011-4-6 19:28
十邊,你好!
多謝你的支持!
你都種得好成功,好叻+好本事! ...

Peggy你好!太過獎了!失敗過多次才有少少成績......大家互相支持吧!
加油!加油!
athernas 發表於 2011-4-6 21:49:40 |顯示全部樓層
係丫,我見到都覺得好滿足.勤力的SUPER媽咪農夫.讚
peggykyw 發表於 2011-4-6 23:14:23 |顯示全部樓層
athernas 發表於 2011-4-6 21:49
係丫,我見到都覺得好滿足.勤力的SUPER媽咪農夫.讚

多謝讚賞呀!丸子!
gracegarden 發表於 2011-4-6 23:18:47 |顯示全部樓層
回復 peggykyw 的帖子

挖出成揪薯仔, 相信你一定好滿足了!  GOOD!
KIMHO 發表於 2011-4-7 00:07:20 |顯示全部樓層
薯仔沙律,薯條,薯溶,焗薯皮,薯餅..嘩可以食得好飽
peggykyw 發表於 2011-4-7 10:30:55 |顯示全部樓層
KIMHO 發表於 2011-4-7 00:07
薯仔沙律,薯條,薯溶,焗薯皮,薯餅..嘩可以食得好飽

KIMHO, 一薯幾味, 睇嚟你係一個大食家
peggykyw 發表於 2011-4-7 10:34:03 |顯示全部樓層
gracegarden 發表於 2011-4-6 23:18
回復 peggykyw 的帖子

挖出成揪薯仔, 相信你一定好滿足了!  GOOD!

gracegarden, 你好!
係呀! 真係 滿 . 心 . 滿 . 足 !
比得大帝 發表於 2011-4-7 10:34:53 |顯示全部樓層
看了圖片, 再看你們的對答, 我也感受到你們的喜悅
惡姨 發表於 2011-4-7 10:41:56 |顯示全部樓層
如果我除左有得睇, 仲有得食就最開心喇
peggykyw 發表於 2011-4-7 11:29:38 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-4-7 10:34
看了圖片, 再看你們的對答, 我也感受到你們的喜悅

多謝大帝支持!
係呀! 收成時係最開心的時候, 之前的辛苦全忘卻喇!!!
Sheilalo 發表於 2011-4-7 11:58:04 |顯示全部樓層
真登你開心~~
我也是一囡之母, 也希望在她開始懂事時和她享受下田之樂, 身體力行教她要珍惜一切事物!!
請教各位, 小朋友幾歲開始會較好呢? 兩歲會否太細?
peggykyw 發表於 2011-4-7 12:04:25 |顯示全部樓層
惡姨 發表於 2011-4-7 10:41
如果我除左有得睇, 仲有得食就最開心喇

惡姨, 實有機會請你食,  我打算年底又再種
peggykyw 發表於 2011-4-7 12:40:23 |顯示全部樓層
Sheilalo 發表於 2011-4-7 11:58
真登你開心~~
我也是一囡之母, 也希望在她開始懂事時和她享受下田之樂, 身體力行教她要珍惜一切事物!!
請教 ...

多謝你, Sheilalo!
我個人認為如果要小朋友落田幫手的話, 5~6歲大最適合, 較為知道自己做緊咩野.
昵個時候你可以起屋企同小朋友玩: 發芽菜、種香草, 又可以用盆種少少蔬菜.......
Sheilalo 發表於 2011-4-7 13:30:53 |顯示全部樓層
ic...原來都要5-6歲先OK...咁都好, 我有大把時間~~咁呢幾年就喺屋企種吓, 好好實踐吓先~~多謝指教!!!
peggykyw 發表於 2011-4-7 16:59:02 |顯示全部樓層
Sheilalo 發表於 2011-4-7 13:30
ic...原來都要5-6歲先OK...咁都好, 我有大把時間~~咁呢幾年就喺屋企種吓, 好好實踐吓先~~多謝指教!!! ...

希望你同囡囡enjoy種植生活!
123下一頁