6"迷你魚缸

作者: Dennis 發表于 2011-4-5 04:05:03
12606 61
031504 發表於 2011-4-22 05:02:27 |顯示全部樓層
Dennis 發表於 2011-4-22 02:59
我覺得好易喎....不過以前用3呎缸, 桶濾, 落ADA泥, 加水, 插草, 每日15個小時照燈(7AM-10PM), 完全冇問題 ...

我未種過所以唔知~~不過我啊哥之前有開虹養蝦,所以佢知

我剩係知co2同照燈好重要,,同埋d泥唔岩會消草,,,有d魚又可能會食草
回復

031504 發表於 2011-4-23 03:38:14 |顯示全部樓層
Dennis 發表於 2011-4-23 01:47
如果要知點配合, 好簡單咋, 去魚街參考吓人地set好嘅缸, 睇吓種D咩野草, 會有好多靈感架~
我覺得如果燈照 ...

真係咁簡單,,?
就咁照燈唔駛co2都得咩?

你有無睇哩個網?
http://www.adana-usa.com/index.php?main_page=afa_portfolio
望著都覺得開心
回復

Dennis 發表於 2011-4-23 01:52:26 |顯示全部樓層
今日摷咗幾粒石仔, 順便放埋落魚缸....

回復

Dennis 發表於 2011-4-23 01:47:41 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-4-22 05:02
我未種過所以唔知~~不過我啊哥之前有開虹養蝦,所以佢知

我剩係知co2同照燈好重要,,同埋d泥唔岩會消草,,, ...

如果要知點配合, 好簡單咋, 去魚街參考吓人地set好嘅缸, 睇吓種D咩野草, 會有好多靈感架~
我覺得如果燈照得夠, co2唔加都可以, 當然氣泵一定唔洗用啦~
魚方面, 養D粗生嘅燈魚就可以啦, 最緊要控制魚嘅數量, 魚多缸細, 死魚一定多~
回復

Dennis 發表於 2011-4-25 00:06:42 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-4-23 03:38
真係咁簡單,,?
就咁照燈唔駛co2都得咩?

緊係有睇ADA個網啦~
唔用co2係我個人意見咋, 如果日照夠, 唔用co2都可以種爆缸, 當然用咗緊係好D啦~
回復

031504 發表於 2011-4-25 01:14:35 |顯示全部樓層
Dennis 發表於 2011-4-25 00:06
緊係有睇ADA個網啦~
唔用co2係我個人意見咋, 如果日照夠, 唔用co2都可以種爆缸, 當然用咗緊係好D啦~
  ...

就咁燈照得唔得啊,,,

我啊哥話細缸仲難玩,,,好難搞d水質
回復

Dennis 發表於 2011-4-25 12:44:55 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-4-25 01:14
就咁燈照得唔得啊,,,

我啊哥話細缸仲難玩,,,好難搞d水質

如果想玩得經濟D, 緊係先照燈, (最好買個時間制, 定時定候開關燈), 如果淨係照燈效果唔理想, 先買co2囉~
細缸養咗魚嘅話, 因為缸細, 魚嘅便便難以過濾得好, 所以最好每日都換小小水, 我習慣換1/5左右啦, 咁就好穩定嘞~
不過開新缸首先要養好水, 之後才加魚, 細缸最緊要唔好養太多魚呀~
回復

byau 發表於 2011-4-26 03:34:52 |顯示全部樓層
回復 Dennis 的帖子

你用咩黎同舊珊瑚沖涼呀?可以沖到咁乾淨既?
回復

vivi2009 發表於 2011-4-26 12:43:00 |顯示全部樓層
日本太空螺,就係相內黃,黑間個兩粒嘢?魚街有無呀?
回復

Dennis 發表於 2011-4-26 12:03:57 |顯示全部樓層
byau 發表於 2011-4-26 03:34

你用咩黎同舊珊瑚沖涼呀?可以沖到咁乾淨既?

之前生哂青苔, 試過用小精靈都唔得, 好快死......
最後用咗什麼日本太空螺, 一個星期唔洗就食哂全缸青苔....
而家要嚮天台搵D兜仔浸D青苔出黎比佢地食呀, 怕佢地餓死呀
回復

Dennis 發表於 2011-4-26 12:05:42 |顯示全部樓層
vivi2009 發表於 2011-4-26 10:41

加咗石仔靚d啊!見你6"都玩得咁開心,有時間要到魚街.....睇下先  ...

Thanks vivi2009~ 唔好淨係睇呀, 開缸啦~
回復

vivi2009 發表於 2011-4-26 10:41:32 |顯示全部樓層

加咗石仔靚d啊!見你6"都玩得咁開心,有時間要到魚街.....睇下先
回復

byau 發表於 2011-4-26 14:29:54 |顯示全部樓層
我之前養過蘋果螺, 懶過鬼
回復

Dennis 發表於 2011-4-26 14:57:15 |顯示全部樓層
vivi2009: 係呀, 呢隻就係太空螺, 嚮街有得買架, 一袋6隻40蚊~ 不過如果要買, 等個缸生多D青苔先啦~

byau: 聽聞蘋果螺好生得喎~ 我本來都想買蘋果螺, 不過見太空螺得意D, 所以忍痛用40蚊買咗囉

回復

byau 發表於 2011-4-27 01:03:31 |顯示全部樓層

我都聽人講過,但係我D又唔係喎, 只係一番黎生過一排,仲要養得大既唔係好多, 死仲快過生出黎養大既...我仲要每星期都照樣要洗菁苔...所以買左幾次都無再買lu...
等我都試下你個隻太空螺先... 你D太空螺係咪係魚街買嫁?
回復

fanhoiyiu 發表於 2011-4-27 01:17:28 |顯示全部樓層
我係公司都有養一缸孔雀,一星期換一次水,無燈無瀘水,但係生得都好好,而且成日生bb,而家開始有魚患喇

我都係噉話,孔雀最易養,最怕好生養!  發表於 2011-6-25 11:10
回復

Dennis 發表於 2011-4-27 02:44:26 |顯示全部樓層
byau 發表於 2011-4-27 01:03

我都聽人講過,但係我D又唔係喎, 只係一番黎生過一排,仲要養得大既唔係好多, 死仲快過 ...

咁轉養太空螺啦, 我個缸因為係用膠做, 所以唔敢洗青苔, 驚整花個缸面.....
D太空螺係嚮魚街買, 養咗之後so far都係得一隻爬咗出缸唔識返去乾死咗, 其他都仲健在, 每日努力工作~
回復

Dennis 發表於 2011-4-27 02:48:20 |顯示全部樓層
fanhoiyiu 發表於 2011-4-27 01:17
我係公司都有養一缸孔雀,一星期換一次水,無燈無瀘水,但係生得都好好,而且成日生bb,而家開始有魚患喇 ...

孔雀魚清缸養岩哂啦~ 記得以前第一次孔雀生魚仔, 我開心到瞓唔著呀~
回復

fanhoiyiu 發表於 2011-4-28 17:25:39 |顯示全部樓層
都係架,到D BB養到咁上下大就會成日望下佢,睇佢變仔定女,都好得意架
回復

byau 發表於 2011-4-30 02:03:13 |顯示全部樓層
尋日去買左幾隻太空螺, 但係我個個係14吋缸,我驚佢地食濟左都未得晒D青苔
我養個D都係粗生魚米奇, 買左幾年,佢就真係好似老鼠既繁殖速度咁,我養左幾年都生左過百條...幾年都未買過魚...
回復