想搵隻守門狗

作者: cowcowpop 發表于 2011-3-27 23:43:55
4544 45
KOOKOO 發表於 2011-4-1 01:25:39 |顯示全部樓層
回復 muichujai 的帖子

哦, 咁即係要睇隻狗本身個性,
回復

GMT+8 發表於 2011-4-1 03:11:14 |顯示全部樓層
點解唔叫而家養緊既2隻狗去看門口?
而家個2隻又係狗, 新買既又係狗
照樓主所認為, 狗係要用來看門口既, 最簡單就係叫而家個2隻出去看門口
如果你做唔到既話, 你都無必要買一隻新既看門狗
回復

cowcowpop 發表於 2011-4-1 06:24:28 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-4-1 03:11
點解唔叫而家養緊既2隻狗去看門口?
而家個2隻又係狗, 新買既又係狗
照樓主所認為, 狗係要用來看門口既, 最 ...

‥‥哈哈‥‥哈哈‥
回復

Claraslm 發表於 2011-4-1 11:56:08 |顯示全部樓層
你頭像上的2款狗狗都好聰明, 由其史立沙, 可否帶2隻狗狗去上訓練班先, 等牠們學會對生人有介心, 但最怕上完堂, 凡經過你家的都吠叫便大件事
回復

milan080320 發表於 2011-4-4 01:46:11 |顯示全部樓層
我做賊的話就放毒餌毒死狗再偷竊
好多鄉村人家養幾隻狗看門口
結果有心偷的一定毒死狗後來
回復

owlcyr 發表於 2011-4-4 09:51:25 |顯示全部樓層
回復 milan080320 的帖子

同意~
部份人仍然存在封建思想.
回復

mirry 發表於 2011-4-4 11:08:28 |顯示全部樓層
我想搵隻狗黎看門口,其實有d似話我想生個仔等佢孝順我 or 我想生個仔叫佢做醫生

都係主觀願望 + 不切實際

如果結果不似預期,咁會點呢?
回復

比得大帝 發表於 2011-4-4 11:10:07 |顯示全部樓層
milan080320 發表於 2011-4-4 01:46
我做賊的話就放毒餌毒死狗再偷竊
好多鄉村人家養幾隻狗看門口
結果有心偷的一定毒死狗後來 ...

都唔係完全冇作用, 大賊防唔到, 總可以嚇怕小偷, 唔係個個人偷嘢都帶定毒藥
回復

milan080320 發表於 2011-4-4 17:32:55 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

養狗又要餵又要散步
買防盜器簡單快捷
回復

Aman 發表於 2011-4-4 22:31:26 |顯示全部樓層
這要看你如何train佢,要佢有自信,我曾有隻西施仔,對外人惡過鬼,對家人好識咋嬌,有人蝦佢識避識反攻,好多大狗都比佢嚇走,我住村屋,外面有人行過佢唔理,但企在外就吠爆,我一打招呼就收聲,要俾佢做大哥先得。仲有你有兩頭狗了,好難做到大哥。都係裝道好門好銷同防盗,因為普通狗狗真係好易搞掂的,要養不如去SPCA領養啦,佢會對你好D架。
回復

Aman 發表於 2011-4-4 22:33:09 |顯示全部樓層
muichujai 發表於 2011-3-31 03:16
你呢兩隻已經係好好既門口狗喇, 係又吠, 唔係又吠

All your reply are so interesting, I like ar.
回復

Aman 發表於 2011-4-4 22:48:42 |顯示全部樓層

回復 mirry 的帖子
RE: 唐狗都係因為人類既行為同環境先被逼成為看門狗,佢地其實都係好得人錫既狗

Yes, Agree x 10000000......
回復

比得大帝 發表於 2011-4-4 22:55:20 |顯示全部樓層
看門口我覺得好係狼狗, 試過去探朋友, 佢隻狗一聲唔出, 僕低身, 一步步爬出嚟, 兩眼發光, 嚇到我死, 嗱嗱聲叫佢主人捉住佢, 如果唔係, 實俾佢咬死咗, 唔咬死都嚇死咗
回復

mirry 發表於 2011-4-4 23:44:07 |顯示全部樓層
milan080320 發表於 2011-4-4 17:32
回復 比得大帝 的帖子

養狗又要餵又要散步

養狗絕對唔單單係咁

仲要時間/愛心/耐性, 仲要錢!!!!!!!!!!!
回復

KOOKOO 發表於 2011-4-5 00:43:36 |顯示全部樓層

養寵物大前題係愛心, 只要你愛佢就會為佢做任何事情, 其實佢地只要基本可以生存的條件, 佢地最最最想要係你愛佢, 動物好有性架, 邊個對佢好, 佢地會知而且會回報返你, 令你開心快樂.
回復

mirry 發表於 2011-4-5 00:55:13 |顯示全部樓層
KOOKOO 發表於 2011-4-5 00:43

養寵物大前題係愛心, 只要你愛佢就會為佢做任何事情, 其實佢地只要基本可以生存的條件, ...

好同意呀, 愛佢, 就可以為佢做任何事 ; 而最重要係, 唔會要求佢為我做任何事, 只要佢健健康康快快樂樂就可以

但我都堅持一定要有錢架, 雖然佢地帶俾我既快樂同幸福係唔可以用錢去衡量, 但無錢, 佢病左我都同唔到佢睇醫生

聽落好似好市儈, 但現實就係咁

其實講咁多, 係好想樓主明白, 狗係生命黎架, 佢唔係死物, 佢係有感情有感覺, 搵隻狗如果純粹只係想佢看門口, 我覺得, 好殘忍
回復

金盞花 發表於 2011-4-5 11:05:05 |顯示全部樓層
睇咗咁多人意見, 真開心見到咁多人明白養狗唔係一件咁簡單嘅事, 真係要思前想後做足功夫.  因為將來問題宜家睇唔見, 但自己要在預算當中.  

就算餵流浪貓我都要考慮清楚, 因為唔想餵咗一排唔得閒又唔餵, 唔想d貓貓每日期待的食物突然有一天消失宜令佢哋失望/徬徨.

要考慮d乜好多人都講過, 希望樓主想清楚.
回復

Jesation 發表於 2011-4-6 10:35:19 |顯示全部樓層

先唔去下道德判斷,查實樓主話想養多一隻警覺性高o既狗,有人行過門口會吠兩吓。係咪咁解?

咁大狗好多都好friendly,如你提o既husky、古牧、拉布拉多,反而細狗會多d聽倒門口有人而吠兼且鬧都唔停。

我唔知我養o既小牧係咪typical有人行過會吠兩吓o既例子,定係有d如poodle 呢d聰明狗都係,平時唔吠,但有人入侵佢地盤佢會吠兩聲,但一喝佢會停。anyway,就算同品種,好睇血統同隻狗本身性格,我諗你「想」要一隻警覺性高兼聽話o既狗同你可唔可以由佢bb時期train到佢做倒你要o既要求好睇彩數lor。就好似我本來expect我隻小牧只係對我好忠心,唔多洗理其他人,結果佢係同任何生物都玩到喪,有得玩時六親不認。
回復

jellyfishy 發表於 2011-4-6 11:09:11 |顯示全部樓層
以前我隻曲架仔仔都會見阳生人就吠,特別男性.不過女性的話...佢會好開心咁跟人走~~ 
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-4-6 15:16:06 |顯示全部樓層
我隻菲妹都有d狗用,佢有人入門口都會係咁易吠2下(當然係佢老豆或者佢亞媽我向屋內先會咁做)
回復