想搵隻守門狗

作者: cowcowpop 发表于 2011-3-27 23:43:55
4540 45
遲一點搬屋
有人建議雪狗,大家有咩野意見?
Kathy 發表於 2011-3-28 00:04:45 |顯示全部樓層
我養緊雪橇,隔離屋都有一隻
佢地係百份百唔會看門口
如果佢識開門既係一定會開門放個賊入黎玩既!!!!!!
mirry 發表於 2011-3-28 00:31:42 |顯示全部樓層
你想搵隻狗黎看門口???? 其實有冇咁既需要呢???
KOOKOO 發表於 2011-3-28 00:42:42 |顯示全部樓層
看門口搵唐狗啦, 寵物狗好少咬人, 不過有D寵物狗聽到門口有聲會叫.
owlcyr 發表於 2011-3-28 09:58:35 |顯示全部樓層
唔係好明你o既意思,你想長期養隻狗看門口?定係想搵隻狗o黎睇一陣啊?
同埋主要你係o米想養狗先?
如果"只係"想搵隻狗看門口,建議你買o的好o的o既防盜設施好過啦.

我都唔贊成養狗嚟看門口, 狗都是一個生命, 要尊重同愛惜, 唔係當佢係看門口工具, 希望你三思。  發表於 2011-3-30 23:30
講得對,起碼十幾年責任飼養,請考慮清楚先  發表於 2011-3-28 10:14
說得好, 養狗是長期責任, 如果佢看門失職, 也不能放棄牠的. 養狗前要諗清楚自已想要乜嘢  發表於 2011-3-28 10:05

評分

查看全部評分

金盞花 發表於 2011-3-28 11:26:05 |顯示全部樓層
同意, 用防盜系統更實際, 一次費用. 養狗要有10+年責任, 唔係愛狗人士好難堅持, 想清楚自己想養狗定想要有好嘅保安.
mirry 發表於 2011-3-28 14:26:31 |顯示全部樓層
唐狗都係因為人類既行為同環境先被逼成為看門狗,佢地其實都係好得人錫既狗
cowcowpop 發表於 2011-3-28 21:10:22 |顯示全部樓層
我已經有兩隻玩狗,要隻狗看門口
mirry 發表於 2011-3-28 23:41:58 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-3-28 21:10
我已經有兩隻玩狗,要隻狗看門口

點解你一定要搵隻狗黎看門口呢???

你有冇諗過你裝道好d既門, 用把好d既鎖, 再唔係加多個防盜系統已經可以解決你既需要滿足你既要求???

但狗, 佢係生命黎架, 佢有佢既需要, 而呢個需要唔係單單俾餐飯佢食俾個地方佢訓咁簡單, 佢需要愛需要關心需辰你既時間, 佢病更加會需要你既錢你既耐心, 請問你俾唔俾到佢同埋你會唔會俾佢

如果他朝一日你又搬, 搬去一個唔需要看門狗既地方, 咁佢又點呢???

停一停, 諗一諗啦
owlcyr 發表於 2011-3-29 09:54:52 |顯示全部樓層
1. 如果你想養多一隻狗兼可以看門口(即係有人行過吠下),可以養大狗.(我見過o既雪橇(可能
  係你筆下o既雪狗...)都係好鐘意同人玩,看門口就爭o的)
    不過大前提係你真係想養/有能力,金錢及時間/願意照顧多一隻狗(但係你已經有2隻)
    同埋大狗需要好多活動量,你有時間陪佢跑嗎?
2. 時代已轉變啦, 唔知點解呢個時代仲會有人覺得要搵隻狗來看門口.....
    唔知你指"看門口"o既定義係乜,我估計,你都係想有效阻嚇 - 其實用低科技o既cctv,紅外
  線相信已經足夠. 如果真係有人有心入o黎,一/幾隻看門口o既狗你真係覺得有用!?

cowcowpop 發表於 2011-3-29 21:01:49 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-28 23:41
點解你一定要搵隻狗黎看門口呢???

你有冇諗過你裝道好d既門, 用把好d既鎖, 再唔係加多個防盜系統已經可 ...

‥‥哈哈‥‥哈哈‥
We are going to move into our dream house.
It will last for another 10-20 years.

We have been thinking about a good door to guide the house and play with us.
Thanks for all the advice, PLEASE give more opinion.

Someone suggest 古代牧羊 / 拉布拉多 有無人認識哩‥‥‥‥
cowcowpop 發表於 2011-3-29 22:41:55 |顯示全部樓層
我既小狗狗

我既小狗狗

我既小狗狗

我既小狗狗

我既小狗狗
Viennas 發表於 2011-3-30 13:59:34 |顯示全部樓層
其實你屋企個2隻都已經可以看門口啦
prodorothyhkg 發表於 2011-3-30 15:08:47 |顯示全部樓層
古代牧羊 / 拉布拉多 都係大一點的玩具狗黎咋
一係狼狗,一係洛威那,一係唐狗,如果好彩都會撞到隻會看門口的~
不過我住呢頭的狼狗都係玩具
cowcowpop 發表於 2011-3-30 19:14:59 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-3-30 15:08
古代牧羊 / 拉布拉多 都係大一點的玩具狗黎咋
一係狼狗,一係洛威那,一係唐狗,如果好彩都會撞到隻會看門口 ...

‥淚落‥嗚‥嗚‥‥‥‥‥
I will keep on trying.
corina 發表於 2011-3-30 23:54:34 |顯示全部樓層
我識人曾經住村屋,養咗隻拉布拉多,有次有賊入屋,隻狗lei係佢後面不停震!
muichujai 發表於 2011-3-31 03:05:53 |顯示全部樓層
KOOKOO 發表於 2011-3-28 00:42
看門口搵唐狗啦, 寵物狗好少咬人, 不過有D寵物狗聽到門口有聲會叫.

唐狗都唔識咬人嫁, 我3隻唐狗一見有危險就喱埋, 其中兩隻仲做過地盆狗
muichujai 發表於 2011-3-31 03:12:58 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-3-29 21:01
‥‥哈哈‥‥哈哈‥
We are going to move into our dream house.
It will last for another 10-20 years ...

老實講呀...叫你養古代牧羊 / 拉布拉多 看門口個人好無知羅
muichujai 發表於 2011-3-31 03:16:15 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-3-29 22:41
我既小狗狗

你呢兩隻已經係好好既門口狗喇, 係又吠, 唔係又吠
janeferwong 發表於 2011-3-31 17:46:00 |顯示全部樓層
支持領養啦!SPCA有好多好既大狗狗!
123下一頁