團購珠石意見調查

作者: 比得大帝 發表于 2011-3-27 17:21:40
8134 95
joycewsm 發表於 2011-3-28 22:42:14 |顯示全部樓層
中颗粒
1. 花花公子 20L
2. TongTony 5L

大颗粒(比绿豆大一点点)RMB 50元 / 60L (另運費 RMB10)
1.  比得大帝  10L
2. chanpyhilda 5L
3. myaisha0435  5L
4. chanpyhilda 5L (加碼)
5. rppwong 5L
6. Childplay 10L
7. Scar 5L
8. oio 30L
9. joycewsm 5L
回復

suzisan 發表於 2011-3-29 10:17:22 |顯示全部樓層
peter,如果你們要買珍珠岩的話,可以到深圳福田花卉世界,超大包才15RMB,如果買得多,我想價錢都可以談,我記得那間鋪可以幫忙把貨運去香港。
回復

比得大帝 發表於 2011-3-29 10:47:39 |顯示全部樓層
其實我們要的是珠石, 但在淘寶網上只找得到 珍珠岩, 但我看淘寶網上和商店對珍珠岩的規格說明又好像是我們要的珠石.  有點混亂

回復

alexander 發表於 2011-3-29 10:49:17 |顯示全部樓層
alexander 發表於 2011-3-28 15:32
欲購買名單及份量

點解冇左我架~
中颗粒
1. 花花公子 20L
2. TongTony 5L

大颗粒(比绿豆大一点点)RMB 50元 / 60L (另運費 RMB10)
3. Alex          10L

3. myaisha0435  5L
4. chanpyhilda 5L (加碼)
5. rppwong 5L
6. Childplay 10L
7. Scar 5L
8. oio 30L
9. joycewsm 5L
回復

比得大帝 發表於 2011-3-29 10:52:10 |顯示全部樓層
回復 alexander 的帖子

哈哈, 俾人打尖
回復

比得大帝 發表於 2011-3-29 11:02:04 |顯示全部樓層
請幫幫眼, 你覺得這是珍珠岩 或是 珍石

http://item.taobao.com/item.htm?id=9180008005

【特点】珍珠岩系天然硅酸盐矿物质,经过高温处理而成的膨胀物。天然无病虫害无污染。质地疏松,呈多空隙结构(空隙度为95%左右)。形状呈不规则状颗粒。。吸水量可达自身重量的2-3倍,透水性和透气性能好,是园艺栽培中,改良土壤的重要物质,应用越来越广泛。在黏土中加入同等份的珍珠岩,可使土壤的通气性增加数倍,从而使根系能够接触到足够的氧气供予呼吸。化学性能稳定,不会对植物产生伤害,PH值中性。

园艺园林绿化珍珠岩(园艺绿化用膨胀珍珠岩)大颗粒,是经珍珠岩精筛选分离而成。其颗粒内部是蜂窝状结构,无毒、无味、不腐,不燃,耐酸碱。用于农业,园林,花卉上,保肥,保水,无菌,透气性好。
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-3-29 11:18:13 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

我放大過黎睇,似係珍珠岩啵~
仲有運費估計唔止$10咁平...請問有無親口問過店主送唔送香港?用邊間快遞?
因為個post個運費價多數都唔o岩咖...首公斤運費起碼都$30...
回復

比得大帝 發表於 2011-3-29 11:28:18 |顯示全部樓層

回復 tsoiyiu1009 的帖子

所以要找你們幫眼
但佢嘅 spec 又好似 珠石, 是嗎?

珍珠岩系天然硅酸盐矿物质,经过高温处理而成的膨胀物。天然无病虫害无污染。质地疏松,呈多空隙结构(空隙度为95%左右)。形状呈不规则状颗粒。。吸水量可达自身重量的2-3倍,透水性和透气性能好,其颗粒内部是蜂窝状结构.

運費方面, 你醒目, 我問過哩間, 佢唔送香港, 已接洽了其他送香港的, 尚未決定用那一間, 可能會找那些有小包裝的, 方便分貨.
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-3-29 11:34:16 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

你地要咁多公斤...運費可能過百...
回復

tsoiyiu1009 發表於 2011-3-29 11:39:31 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-3-29 11:28
回復 tsoiyiu1009 的帖子

所以要找你們幫眼

以前我係bunbun買過包珍珠岩個spec又係差唔多~
兩種石功能都差唔多~
回復

比得大帝 發表於 2011-3-29 11:46:56 |顯示全部樓層
以我的槪念, 珍珠岩是發叔用的那種, 不是膨胀, 质地堅固,沒空隙的
所以我在想, 國內所稱的珍珠岩, 是不是其香港所稱的珠石
回復

比得大帝 發表於 2011-4-1 09:31:08 |顯示全部樓層
打算星期日去福田花卉也界行下
回復

nwss54510 發表於 2011-4-1 09:39:44 |顯示全部樓層
團購都唔錯喎~ 但我想知係珠石定珍珠岩@@" 我想要珠石多d@@"
回復

比得大帝 發表於 2011-4-1 09:50:29 |顯示全部樓層

回復 nwss54510 的帖子

係呀, 唔想買錯嘢, 叫花友們失望, 所以想去親身考察一下, 順便睇吓有乜適嘅嘢可以另攪團購
回復

nwss54510 發表於 2011-4-1 09:52:48 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-4-1 09:50
回復 nwss54510 的帖子

係呀, 唔想買錯嘢, 叫花友們失望, 所以想去親身考察一下, 順便睇吓有乜合過嘅嘢可 ...

咁就麻煩大大你了~ ^^
回復

BLUE 發表於 2011-4-1 16:26:10 |顯示全部樓層
suzisan 發表於 2011-3-29 10:17
peter,如果你們要買珍珠岩的話,可以到深圳福田花卉世界,超大包才15RMB,如果買得多,我想價錢都可以談, ...

现在的价钱是RMB19了。
回復

BLUE 發表於 2011-4-1 16:27:28 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-3-29 11:46
以我的槪念, 珍珠岩是發叔用的那種, 不是膨胀, 质地堅固,沒空隙的
所以我在想, 國內所稱的珍珠岩, 是不是 ...

珍珠岩和珠石的样子完全不同
回復

比得大帝 發表於 2011-4-1 16:48:23 |顯示全部樓層
BLUE 發表於 2011-4-1 16:27
珍珠岩和珠石的样子完全不同

好知好唔同, 兩樣我都有用緊
不過我見大陸網叫'珍珠岩', 但按他們所形容卻像是'珠石', 所以去睇吓, 順便去買吓其他嘢
回復

suzisan 發表於 2011-4-1 17:19:42 |顯示全部樓層
BLUE 發表於 2011-4-1 16:26
现在的价钱是RMB19了。

我周一又去买了2包,15哦
回復

蕙蕙 發表於 2011-4-1 17:39:50 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

睇呢幅圖, 我覺得似珍珠岩多d, 因為d石既邊好似sharp d, 起角咁……
我都想買, 不過等你視察完再落order啦, 拜託你啦!
回復