團購珠石意見調查

作者: 比得大帝 發表于 2011-3-27 17:21:40
8132 95

好耐冇買珠石, 以前成日去日本, 都會買一兩包回來, 昨日去花寶買, 細包的要$18, 大一點的要$28
好耐冇買, 覺得貴咗好多好多

見到花寶2L賣$28, 即$14 /  L, 淘寶每包60L, 約RMB1 / L, 想買回來大家分, 因為是第一次買, 品質不詳, 也有被走數的風險, 不過如果每人買幾L, 衰哂都係幾蚊, 覺得不妨一試, 因為價錢相差十幾倍.  如有興趣, 請報名及提供欲購買份量作參考
見圖 (圖片由賣家網上取得)

以下為賣家綱上資料:

名称:珍珠岩

规格: 大颗粒(比绿豆大一点点)
尺寸:尼龙袋包装, 约60升装

重量:约5公斤(因为湿一点和干一点的重量都不同的)

配用方法:珍珠岩是一种宝贵的自然资源,质轻,持水、透气和富含有机质,育苗最常用的基质配方为:泥炭、珍珠岩、园艺蛭石(按体积)3:1:1。
特性1.珍珠岩系天然硅酸盐矿物质,经高温处理而成的膨胀材料。2.质地疏松,呈多空隙结构(空隙度为95%左右)。形状呈不规则状颗粒,颗粒大小为2-5mm。3.吸水量可达自身重量的2-3倍,透水性和透气性能好,是园艺栽培中,改良土壤的重要物质,应用越来越广泛。在黏土中加入同等份的珍珠岩,可使土壤的通气性增加数倍,从而使根系能够接触到足够的氧气供予呼吸。4.化学性能稳定,不会对植物产生伤害,PH值中性。

除以上规格还有以下规格:

小颗粒(约半粒绿豆大小) :30元

中颗粒(绿豆大小):40元
SSCP 發表於 2011-3-27 17:51:14 |顯示全部樓層
回復 比得大帝 的帖子

我都係幫襯佢,價錢一樣
回復

ivo 發表於 2011-3-27 18:32:42 |顯示全部樓層
Leo會平D嗎? 但對我呢D新界人黎講.....好遠....
回復

花花公子 發表於 2011-3-27 18:45:15 |顯示全部樓層
花寶買,但我減少用珠可,用珍珠岩效果都很好。
回復

孖吉 發表於 2011-3-27 19:14:30 |顯示全部樓層
真係好貴,買三包珠石已經可以買百幾Lit 珍珠岩
回復

比得大帝 發表於 2011-3-27 19:57:41 |顯示全部樓層

淘宝好似有 rmb50 / 60L, 十運費到香港 RMB10.  有冇人有興趣團購?

http://item.taobao.com/item.htm? ... 416_2297358_8935934,0:133646000_15_1582265804#
回復

Scar 發表於 2011-3-27 20:09:41 |顯示全部樓層
60L咪好大包??
回復

比得大帝 發表於 2011-3-27 20:20:49 |顯示全部樓層

回復 Scar 的帖子

所以問有沒有興趣團購囉
回復

比得大帝 發表於 2011-3-27 20:23:12 |顯示全部樓層
不過佢叫珍珠岩, 但我貼相好似係 珠石

名称:珍珠岩

规格: 大颗粒(比绿豆大一点点)
尺寸:尼龙袋包装, 约60升装

重量:约5公斤(因为湿一点和干一点的重量都不同的)

配用方法:珍珠岩是一种宝贵的自然资源,质轻,持水、透气和富含有机质,育苗最常用的基质配方为:泥炭、珍珠岩、园艺蛭石(按体积)3:1:1。
特性1.珍珠岩系天然硅酸盐矿物质,经高温处理而成的膨胀材料。2.质地疏松,呈多空隙结构(空隙度为95%左右)。形状呈不规则状颗粒,颗粒大小为2-5mm。3.吸水量可达自身重量的2-3倍,透水性和透气性能好,是园艺栽培中,改良土壤的重要物质,应用越来越广泛。在黏土中加入同等份的珍珠岩,可使土壤的通气性增加数倍,从而使根系能够接触到足够的氧气供予呼吸。4.化学性能稳定,不会对植物产生伤害,PH值中性。

除以上规格还有以下规格:

小颗粒(约半粒绿豆大小) :30元

中颗粒(绿豆大小):40元
回復

Scar 發表於 2011-3-27 20:25:30 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-3-27 20:20
回復 Scar 的帖子

所以問有沒有興趣圍購囉

係圍購...我以為係團購添~~

我興趣喎~~
回復

比得大帝 發表於 2011-3-27 20:39:37 |顯示全部樓層
回復 Scar 的帖子

唔好意思, 個心諗吓另一個字, 改了
回復

比得大帝 發表於 2011-3-27 20:41:10 |顯示全部樓層
Scar 發表於 2011-3-27 20:25
係圍購...我以為係團購添~~

我興趣喎~~

收集一下意見先, 如果多人想參加才開團購POST
回復

tongtony 發表於 2011-3-27 21:04:47 |顯示全部樓層
團購的意思是每人一買就要買一整包?還是將一整包珍珠岩拆細來分配呢?
回復

比得大帝 發表於 2011-3-27 21:08:11 |顯示全部樓層
我估除咗花大同i大, 好少人可以食得落一大包, 我心目中每人最少要5L, 買一兩包嚟拆
回復

tongtony 發表於 2011-3-27 21:55:32 |顯示全部樓層
如團購5公升需要幾多銀?
回復

比得大帝 發表於 2011-3-27 22:04:01 |顯示全部樓層
PLEASE REFER TO POST #9
回復

joycewsm 發表於 2011-3-27 22:25:16 |顯示全部樓層
我都有興趣呀,請預我一份。
回復

Fleur 發表於 2011-3-27 23:27:26 |顯示全部樓層
其實可以考慮用陶粒代替, 尢其在夏天, 陶粒比珠石更疏水, 家居種植av尢其合適, 我己經無用珠石種花啦. 陶粒分大中小號, 真的很值推介.  不過用陶粒要先將佢清洗, 沖走紅泥.
回復

KIMHO 發表於 2011-3-27 23:40:33 |顯示全部樓層
Fleur 發表於 2011-3-27 23:27
其實可以考慮用陶粒代替, 尢其在夏天, 陶粒比珠石更疏水, 家居種植av尢其合適, 我己經無用珠石種花啦. 陶粒 ...

陶粒都好似幾好
我見外國水種都係用陶粒
回復

mcdull918 發表於 2011-3-28 02:54:13 |顯示全部樓層
Fleur 發表於 2011-3-27 23:27
其實可以考慮用陶粒代替, 尢其在夏天, 陶粒比珠石更疏水, 家居種植av尢其合適, 我己經無用珠石種花啦. 陶粒 ...

我今日行過剩係見到大同中 size .....

請問邊樹有細號買
回復

12345下一頁