自制堆肥桶

作者: jky 发表于 2011-3-24 13:45:49
18052 63
孖吉 發表於 2011-4-21 12:05:50 |顯示全部樓層

堆肥可以減少癈物,亦可以將養份回饋大自然,產生出來的大量堆肥可以改良土壤 ... 所以辛苦啲都要堆肥 ^^
miffymary 發表於 2011-4-25 13:54:55 |顯示全部樓層
回復 joey0623 的帖子

$10個很不合理!我都係同阿婆買,$2-$3個扎好一條6個仲有蓋,阿婆知我種菜仲揀過d好d嘅比我。一般我會同婆婆買同埋比齊頭唔洗找,等阿婆有d錢賺吓啦,都係20蚊雞。我用過最好係裝高價海鮮(龍蝦、象拔螃)箱,又厚又深,有d仲特別長,不過呢d比較難求lu!
p1987 發表於 2011-4-25 19:45:10 |顯示全部樓層
真係好有心, 如果每個社區有幾個堆肥筒, 真係減少好多廢物
lion 發表於 2011-4-27 11:44:14 |顯示全部樓層
jky 發表於 2011-3-28 17:27
淘寶有桶買,資料如下:

50升塑料桶:

我很想買 120L 以上膠桶,淘寶網是大陸網,我怎樣取貨?我身在香港?
jky 發表於 2011-4-27 14:56:20 |顯示全部樓層
淘寶係送貨往香港(非住宅地址好啲)嘅,放心,不過size咁大,担心運費好貴,不如試吓去回收檔留意吓,叫老板有就留個比你會好啲。不過記得要去工業區果啲回收店,會有多啲呢類桶出現(e.g. 荃灣,新薄崗,香港仔,柴灣,屯門.... 等寺)。
孖吉 發表於 2011-4-27 15:02:23 |顯示全部樓層

回復 jky 的帖子

上次你買竹果間都有全新的桶賣,$120,平過買 紅x。可以用來參考。

我想買竹。請問d竹有幾長?間舖係邊?  發表於 2011-9-15 23:36
jky 發表於 2011-4-28 17:37:43 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-27 15:02
回復 jky 的帖子

上次你買竹果間都有全新的桶賣,$120,平過買 紅x。可以用來參考。 ...

好喎! 但有咩size volume呢?
孖吉 發表於 2011-4-29 14:10:18 |顯示全部樓層
jky 發表於 2011-4-28 17:37
好喎! 但有咩size volume呢?

我見到有 120L 的化工桶,另外我亦見到有切開一半的 200L,不知還有什麼 size,冇問呀。
jky 發表於 2011-4-29 20:02:07 |顯示全部樓層
以我所知,好多行業係用果類桶開半來做大桶用,幾爽幾好用架~~
faylo 發表於 2011-9-13 16:59:59 |顯示全部樓層
bigsis 發表於 2011-4-17 15:49
各位好, 我想請教下, 怎樣在個桶外,造個水龍頭呢?
另外, 其實廚餘堆肥, 是用米糠還是用環保泥呢?
我在惠康 ...

造個水龍頭:

膠樽一個,在瓶頸處切割,桶用電饡開孔,例如用1/4吋鑽咀開四個孔成囗字形,用花剪剪開擴大直到可放入瓶頸,用玻璃膠封bin,便成水水龍頭,
Lingling64 發表於 2011-9-14 18:14:33 |顯示全部樓層
你個桶係唔係藍色工業桶,如是又想做個真的水龍頭的,就去五金店買一個水龍頭時,叫店員幫你找個鑽咀附加一個六分有齒圓形套,約$60/$70左右的工具,回家安裝在電鑽上,當你開動電鑽時,鑽咀要設定在中心點,鑽咀首先鑽入,然後有齒圓形套會再打出一個六分的孔,這時祇需將水龍頭裝上就可以了。
ernestng 發表於 2011-9-14 19:19:55 |顯示全部樓層
好奇一問, 如果自制堆肥桶放入蚯蚓, 會不會害死蚯蚓呢?
thegardener 發表於 2011-10-23 19:25:02 |顯示全部樓層
this is how i made my 堆肥桶.
faucet costs me $40-
bucket is used and i got it from my friend for free

好想有個廚餘桶,咁,屋企每日既廚餘可以變成好正既廚餘!  發表於 2012-10-9 23:36
xiaobing 發表於 2012-10-7 05:58:53 |顯示全部樓層
請教一下﹐我需要一個堆肥桶﹐請問那裡可以買到平一點的﹐二手也可以

花墟的興X的確好貴, 要$250, 不過我唔會用電轉, 所以買左返來  發表於 2012-10-18 23:37
你的田有多大,想要多大的桶?前面的帖有教如何自製的  發表於 2012-10-7 06:36
xiaobing 發表於 2012-10-7 14:00:54 |顯示全部樓層
我的田約400呎左右,不用太大﹐因為我的廚餘不多
tomtomtom 發表於 2012-10-7 20:26:22 |顯示全部樓層
xiaobing 發表於 2012-10-7 14:00
我的田約400呎左右,不用太大﹐因為我的廚餘不多

400呎不少了,都要準備大一點的廚餘桶了,除廚餘外放離草之類都可以的。

很少聽見有二手廚餘桶。之前見有花友不時分享大膠桶,不妨去分享版找一找舊 POST 試試聯絡問一問還有沒有。或者在街上留意一下,一試餐廳茶檔不時會有大膠樽丟棄,見到都可以問問。
C.G.Chow 發表於 2012-10-9 14:48:50 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-29 14:10
我見到有 120L 的化工桶,另外我亦見到有切開一半的 200L,不知還有什麼 size,冇問呀。 ...

上個星期去左大角咀買竹!
有你講切開一半的 200L~ 好似$50 到 一個200L $80到
大角咀 果帶有好多呢D 二手膠桶 細果D 大紅A 小小 水桶都係$15~
我買左═個200L 未諗到點整! 睇完呢個POST 有頭緒了

Ladyfafa : 車~~ 我整左咪又係比你地用~

嘻嘻…可不可以順手幫我整多個?  發表於 2012-10-18 22:03
幫我整多個, 放係你天台, 嘻嘻~~  發表於 2012-10-11 11:25
週日農夫 發表於 2012-10-18 21:59:37 |顯示全部樓層

連堆肥桶都可以自製﹐厲害

看我星期六有沒有空在公司偷偷 SCAN 了我那本教做堆肥及廚餘桶的書先 lol  發表於 2012-10-18 23:34
要是男人應該不難, 只要有2個桶及電轉轉洞, 不過我們D女人仔就唔好攪電轉啦  發表於 2012-10-18 23:31
週日農夫 發表於 2012-10-18 23:33:47 |顯示全部樓層
Christopher  要是男人應該不難, 只要有2個桶及電轉轉洞, 不過我們D女人仔就唔好攪電轉啦
=================================

我連開個窿都唔夠力  

... 用電轉都要力? 唔系有電就OK 咩? =.=!!!  發表於 2012-10-19 21:16
週日農夫 發表於 2012-10-19 21:31:56 |顯示全部樓層
Christopher  ... 用電轉都要力? 唔系有電就OK 咩? =.=!!!
==================
我芧電轉啊

... 你住森山定孤島? 冇電你點開 PC 上網? 手電都要CHARGE 電架! =O=  發表於 2012-10-19 22:30