自制堆肥桶

作者: jky 发表于 2011-3-24 13:45:49
18051 63
SSCP 發表於 2011-3-25 13:17:53 |顯示全部樓層
好熱心助人+資料,加油
jky 發表於 2011-3-25 13:28:15 |顯示全部樓層
SSCP 發表於 2011-3-25 13:17
好熱心助人+資料,加油

如果人人能交出熱心,世界將會變得更繽紛~~  
SSCP 發表於 2011-3-25 13:31:12 |顯示全部樓層
回復 jky 的帖子

講嘢都好叻喎 支持
jky 發表於 2011-3-25 13:37:03 |顯示全部樓層
SSCP 發表於 2011-3-25 13:31
回復 jky 的帖子

講嘢都好叻喎  支持

咁講到尾,我都唔係一個農夫,而係一個 "sale屎",唔多唔少都要靠把口搵食...  
grand 發表於 2011-3-25 17:51:04 |顯示全部樓層
JKY ,我有過朋友都想要,不過佢比較貪心要2個唔知何不何以呢?
Eva2243 發表於 2011-3-25 18:19:34 |顯示全部樓層
唔知可不可以留1個比我.
jky 發表於 2011-3-25 18:54:47 |顯示全部樓層
Eva2243 發表於 2011-3-25 18:19
唔知可不可以留1個比我.

可以,最後一個,電郵我比地址你啦
[email protected]
jky 發表於 2011-3-25 18:55:38 |顯示全部樓層
grand 發表於 2011-3-25 17:51
JKY ,我有過朋友都想要,不過佢比較貪心要2個唔知何不何以呢?

Sorry, 暫時無貨,有之時通知你啦。
joey0623 發表於 2011-3-25 19:23:59 |顯示全部樓層

我都預左要比錢,不過十蚊真係好似貴左d 一_一"
我之前都係買盤種,但因為我個位置要追太陽(全日只晒到2個幾鐘,就只係中午個陣),
所以而家個個箱都係放係手推車上面,邊度晒到就推佢去邊,之前用盤種落個d我都盡量拎佢地一齊走,
不過有d盤太大真係搬佢唔郁,而家新種個d只好用發泡膠箱種....
cowcowpop 發表於 2011-3-25 21:18:48 |顯示全部樓層
有桶我都想要呀‥‥‥‥

如果個桶用鐵絲網做過濾,會不會生銹哩?????‥‥‥‥
‥‥哈哈‥‥哈哈‥
jky 發表於 2011-3-26 01:53:15 |顯示全部樓層
joey0623 發表於 2011-3-25 19:23
我都預左要比錢,不過十蚊真係好似貴左d 一_一"
我之前都係買盤種,但因為我個位置要追太陽(全日只晒到2個幾 ...

$10. 我話係估50升藍色膠桶,收買檔比你嘅價;
$2. 係發泡膠箱,街市拾紙皮婆婆要嘅價, 唔好混亂。

追日頭的確好煩,我見過吉之島有啲有三個碌仔嘅架,專比人放花盆嘅,$10. 個,你可以唸唸佢。
jky 發表於 2011-3-26 01:58:47 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2011-3-25 21:18
有桶我都想要呀‥‥‥‥

如果個桶用鐵絲網做過濾,會不會生銹哩?????‥‥‥‥

有就通知你啦,不過到時唔知點聯絡你啫。

照推理,鐵係天然物質,生咗銹都唔怕,植物會自然選擇性吸收。
不過果啲網睇落都幾捱得吓,到佢生銹到爛晒之時,睇怕都有一段日子,到時再算啦,換過都唔難,間間五金舖都有得買。
joey0623 發表於 2011-3-26 02:09:14 |顯示全部樓層
jky 發表於 2011-3-26 01:53
$10. 我話係估50升藍色膠桶,收買檔比你嘅價;
$2. 係發泡膠箱,街市拾紙皮婆婆要嘅價, 唔好混亂。

我諗我有啲講唔清楚……$10係超市門口婆婆開我發泡膠箱既價錢…最後一輪議價之後係$8成交……所以我話$10買到藍色個膠桶,好難…但而家$10個發泡膠箱真係好貴……
jky 發表於 2011-3-26 02:11:22 |顯示全部樓層
咁你試吓走訪去街市睇睇....  咁夜仲唔瞓?
cowcowpop 發表於 2011-3-26 07:39:35 |顯示全部樓層
回復 joey0623 的帖子

$8 太‥‥‥‥太貴啦
cowcowpop 發表於 2011-3-26 07:40:38 |顯示全部樓層
jky 發表於 2011-3-26 01:58
有就通知你啦,不過到時唔知點聯絡你啫。

照推理,鐵係天然物質,生咗銹都唔怕,植物會自然選擇性吸收。 ...

謝謝!!
‥‥哈哈‥‥哈哈‥
jky 發表於 2011-3-28 17:27:16 |顯示全部樓層

淘寶有桶買,資料如下:

50升塑料桶:
二手桶
全新桶
bigsis 發表於 2011-4-17 15:49:24 |顯示全部樓層
各位好, 我想請教下, 怎樣在個桶外,造個水龍頭呢?
另外, 其實廚餘堆肥, 是用米糠還是用環保泥呢?
我在惠康內的花店買25g一袋的泥, 但種出很多蚊仔來, 究竟是什麼原因呢?
請賜教

孖吉 發表於 2011-4-21 10:19:56 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-21 09:47
Actually, I want to ask why you need a 水龍頭 for a long time....

Could anyone please tell me... ...

我搶答啦 ^^

堆肥時會產生好多水份 :
有些是堆肥時候加的,有的來自廚餘本身,有的來自分解的生物反應 ... 而最主要原因係堆肥後的體積只有原來的 2/3 - 1/3,不可以吸住這些水份

這個桶的原形是 嘉道理 的有氧堆肥桶,有氧堆肥被水浸住空氣唔流通會好臭,所以一定要有去水位
孖吉 發表於 2011-4-21 11:54:19 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-21 10:50
回復 孖吉 的帖子

So it those water good for plants?  Are they smelly?

(呢個桶我未用過,所以都係估) 有氧堆肥的水是否 smelly 其中一個因素是時間,如果以廚餘為主,堆肥的過程開始時會有垃圾發酵的味,到後期堆肥的益菌增加的時候會有少少泥土的香甜味。

堆肥如果長期水浸,或者裏面只有 厭氧分解,流出來的水一定是臭的。

有氧也好,厭氧也好,而嚴格來說這些水並非 堆肥液,只是 雜菌+未完全分解 的癈水,所以用來澆菜要十分小心,一定要釋稀
(真正的 堆肥液 是由 成熟堆肥+水+充份氧氣 浸出來的營養液,係冇臭味咖!)