肥料多問

作者: 031504 發表于 2011-3-24 05:13:57
2598 10
查實普通花,觀賞植物應該落d咩肥?
直接隊化肥ok嗎??

因為查過,好多人都用堆肥
但我屋企仔種下花應該用唔到堆肥??

btw好奇一問,我查到會員"有心有力"就話用毛髮、鬚根、汗毛,燃燒後做肥料
不過就比人話   (大概話佢吹水
咁之後我又係百度查到,又真係比我查到有人用頭髮黎做肥料喎
咁即係得定唔得?

将人的头发、指甲,牲畜的蹄角,以及猪毛、鸡鸭毛等埋入盆边土内,是一种极好的磷肥,且肥效能持续两年左右。蛋壳、杂骨以及鱼骨鳞片,既可作盆花的基肥,也可同上述毛发或混合、或分别泡制发酵成含磷丰富的追肥,这种追肥可促进鲜花娇艳、果肥籽壮。

d肥料主要原素其實都係分三種姐,,,但點解好似咁多款咁,,搞到我頭都大埋 x_x"
031504 發表於 2011-3-24 05:16:48 |顯示全部樓層
同埋呢,,,再好奇一問
有d植物咪要摘葉摘花,,同埋修剪ge
咁哩d比人剪哂落黎ge葉可唔可以用黎做肥??

要點先可以做到呢??直接丟落泥面嗎?
還是要存埋黎發酵?

希望高人指點:-3
回復

owlcyr 發表於 2011-3-24 09:45:19 |顯示全部樓層
花花葉葉當然可以做肥,不過肥力有限,埋落泥分解得快o的,鋪面最多都係當護根
堆肥o既肥力唔高,但對泥土好有幫助
種花用咩肥好,就要等其他人答你啦(我淨係種菜的....不過我o的花都係落製好o左一粒粒的有機肥)
毛髮有幾多肥力o丫(仲要燒,無咩剩)同埋有排先會分解(至少幾年),無謂浪費時間
回復

031504 發表於 2011-3-24 10:35:03 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-3-24 09:45
花花葉葉當然可以做肥,不過肥力有限,埋落泥分解得快o的,鋪面最多都係當護根
堆肥o既肥力唔高,但對泥土好有 ...

ok~謝謝解答

不過想問你講ge"落製好o左一粒粒的有機肥"
係出面鋪頭有得一包包買果d嗎? (係咪類似雞屎肥果d野: )?
回復

caca8j 發表於 2011-3-24 16:09:02 |顯示全部樓層

我諗種果菜嘅花友用堆肥係因為係有機肥,自己食嘅嘢唔想用化學肥啫
種花我都係用花寶什麼的化學肥,花健康咪得囉...我諗
回復

031504 發表於 2011-3-24 20:58:49 |顯示全部樓層
caca8j 發表於 2011-3-24 16:09
我諗種果菜嘅花友用堆肥係因為係有機肥,自己食嘅嘢唔想用化學肥啫
種花我都係用花寶什麼的化學肥,花健康咪 ...

因為我驚果d化肥太勁秋會隊淋棵野@@
btw香草應該落咩肥@@?

同埋d果皮食唔哂ge果肉可以點做肥料?用得就用嘛~
回復

caca8j 發表於 2011-3-24 21:05:20 |顯示全部樓層
回復 031504 的帖子

我暫時只係用化學肥種花嘅階段,
只可以答你用肥依足指示係無問題嘅

你可以去相關嘅區問你想問嘅嘢喎
回復

青翼蝠王 發表於 2011-3-24 21:13:45 |顯示全部樓層

我想問下種生果或蔬棻..要落d咩肥架
我剛剛買左包熟成堆肥咁種咩好
同埋佢係有冇機既肥???
熟成堆肥點用法????
回復

caca8j 發表於 2011-3-24 22:24:55 |顯示全部樓層

回復 青翼蝠王 的帖子

熟成堆肥種咩都好
係有機既肥
1份培養土加1份熟成堆肥攪混用
又係呢句:
你可以去相關嘅區問你想問嘅嘢喎
回復

青翼蝠王 發表於 2011-3-25 11:14:58 |顯示全部樓層
caca8j 發表於 2011-3-24 22:24
回復 青翼蝠王 的帖子

熟成堆肥種咩都好

咁邊度係相關嘅區呀?/
唔識去
回復