美容前後

作者: 羊咩咩 發表于 2007-7-16 01:16:53
8057 36
ringring1968 發表於 2007-7-26 20:03:47 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-7-26 19:58 發表
想佢地健康d就要食好d品牌狗糧,唔好食人野,唔係到時老左病都多過其他狗好多,而且仲冇咁長命
我屋企最老個隻都15歲,最細6個月

係呀一定要小心.
回復

carlo 發表於 2007-8-7 15:25:51 |顯示全部樓層
羊咩咩  , 全部妳架 ? 好靚喎 !      我其實都心思思養狗架
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-7 17:37:32 |顯示全部樓層
全部都唔係我架,得一隻光晒頭0個個就係我,冬菇呀~~
其實我鍾意貓架
回復

prodorothyhkg 發表於 2007-8-7 17:43:01 |顯示全部樓層
點解剪成冬菇光禿禿,佢好自卑ga
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-7 17:45:40 |顯示全部樓層
佢冇野架喎~~同平時一樣,貴婦狗鏟得多,毛會靚d架,入冬後留長架啦(期待)
回復

hellokitty_971 發表於 2007-10-28 23:37:26 |顯示全部樓層
松鼠好可愛呀,我都有一隻狐狸仔,同一隻獅子仔
回復

虛宿寶瓶 發表於 2007-10-29 18:34:32 |顯示全部樓層

回復 1# 的帖子

羊咩咩 , they are so cute.  i like there look after grooming.  Well done.
回復

janice 發表於 2007-10-29 23:55:26 |顯示全部樓層
Q仔
松鼠變左柴犬呀
回復

carly 發表於 2007-11-21 20:27:41 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-7-26 19:37 發表

係呀~?我冇養過松鼠狗,但我對松鼠狗有一種好深0既感情,係由一隻對我好忠心0既松鼠狗死後開始 ,所以我唔想Q仔佢有咩三長兩短

羊咩咩:
我小朋友係西施,十三歲好似六七歲咁!不過比朋友走失咗.....好傷心!
我認為要比佢地生活得開心及健康。
最重要係要自細刷牙,好幾個朋友個仔仔都係因為牙唔好引發其他病或者營養不良。
另外我贊成要食得健康,我老豆隻狗因為家人長期比人食既野佢食肝腎都有問題去咗!
回復

羊咩咩 發表於 2007-11-21 21:01:18 |顯示全部樓層
原帖由 carly 於 2007-11-21 08:27 PM 發表

羊咩咩:
我小朋友係西施,十三歲好似六七歲咁!不過比朋友走失咗.....好傷心!
我認為要比佢地生活得開心及健康。
最重要係要自細刷牙,好幾個朋友個仔仔都係因為牙唔好引發其他病或者營養不良。
另外我贊成要食得健康,我老豆 ...

你好~~!睇見你咁講就知你係一個識養狗0既人,好難得!!的確牙唔健康就冇健康0既身體,狗狗最好由細到大食硬野,如乾狗糧,牛筋,真骨,潔齒骨......好多人怕狗狗咬難d牙,但其實佢地天性係鍾意咬硬野,好多人都當左狗好似人咁養,但其實無論0係食物同習性上都有好大差距,如貓食素即係叫佢去死(但有素貓糧喎 )人搬左屋或去第度都好啦,都識揾廁所至解決,但狗狗就算去到新屋/朋友屋企,比返同一個狗廁所佢,佢都未必會去狗廁所上面解決
所以養狗前真係要問真下一d養狗常識,唔係自己做錯左都不自知就冇謂啦~~~我見過太多太多唔識養狗0既主人,話過佢地n咁多次都仲係咁0既主人,有時對住佢地真係好火下,話左咁樣咁樣唔得,主人都仲係咁......睇見隻狗有個咁主人真係
我隻西施都好老架啦,15歲但個樣好後生,好多客都話佢冇7歲....
你隻狗狗0係邊區走失架?幾耐之前0既事呀?相信你永遠都唔會唔記得你狗狗,特別係見到西施狗的時候
我最喜愛的狗種都係西施狗,因為第一隻養0既就係西施狗,而且西施狗隻隻都唔同樣,表情又多多,好可愛~
回復

carly 發表於 2007-11-22 01:57:56 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-11-21 21:01 發表

你好~~!睇見你咁講就知你係一個識養狗0既人,好難得!!的確牙唔健康就冇健康0既身體,狗狗最好由細到大食硬野,如乾狗糧,牛筋,真骨,潔齒骨......好多人怕狗狗咬難d牙,但其實佢地天性係鍾意咬硬野,好多人都當左狗好似人 ...

羊咩咩:
多謝你關心!我隻狗比朋友意外地運咗返深圳,原本有個姐姐對佢好好.....不過成日話佢好聽話,唔肯幫佢帶狗帶。不到三個月就走失咗,個朋友等咗一個星期先話比我知......我上去住咗三日都搵唔到,已經出獎金比d車夫搵,但都太遲!

"小寶"係我心頭肉,以前住村屋,我同佢用不锈鋼做咗個名牌加埋我手電,怕佢會走失!我哋成日都話竉物一定要有狗帶或脛繩,方便人分辨。

朋友話可能比車車死咗,個姐姐唔敢話比我知,姐姐d街坊話可能比人捉咗去打種......sorry!我真係好鬼傷心!

係啦佢地都唔係食好多嘢,比佢地食好d都唔係好大花費。你都係愛狗之人,你開竉物店?真係好可以有份工作與自己興建接近......

照顧竉物要真係要好鐘意先至養得好......不過在過種中有好多好美好回憶!希望你的小可愛健康快樂!

回復

羊咩咩 發表於 2007-11-22 07:21:38 |顯示全部樓層
以前就係開竉物店,而家唔係啦~冇做啦!身心都太辛苦,回想當年日子真係難過,又冇咩成功感....難忘事就有好多
冇做之後屋企得一隻芝娃娃,冇得比我剪毛,所以養多隻貴婦,而家一對芝娃娃,一對貴婦,貴婦每星期都會剪下d毛,你呢?
我家西施叫"肥寶",佢好乖架~從未咬過人,小動物,比狗咬就試過...
多謝你祝福啊~~

回復

蛀米虫 發表於 2007-11-22 13:37:42 |顯示全部樓層
狗狗好可愛, 好似公仔甘
我都覺得養動物真係要有耐性, 同要花心思.
回復

gilbert 發表於 2008-7-16 10:54:45 |顯示全部樓層
好得意!
回復

peeseela 發表於 2008-7-19 13:22:20 |顯示全部樓層
LEE 種狗好Q 喎...... 美容前都已經覺得佢地好可愛..... 估唔到美後仲靚仔靚女........
不過估唔到美容前後可以差咁遠.....
回復

gege188 發表於 2008-7-19 14:18:54 |顯示全部樓層
佢就好啦...d狗毛夠多可以 cut到咁令既啤啤look...
我隻衰囡就唔係啦...
不過而家都剷曬...佢又爽d..同佢地去完沙灘我又爽d..起碼唔洗沖餐死呀
回復

bluemoon 發表於 2008-7-19 19:23:32 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-11-22 07:21 發表
以前就係開竉物店,而家唔係啦~冇做啦!身心都太辛苦,回想當年日子真係難過,又冇咩成功感....難忘事就有好多
冇做之後屋企得一隻芝娃娃,冇得比我剪毛,所以養多隻貴婦,而家一對芝娃娃,一對貴婦,貴婦每星期都會剪下d毛, ...

哇, 做果行都對d狗咁好, 好難得喎

以前成日聽邊d邊d係黑店咁, 搞到好多人都唔敢去店度買, 去晒繁殖者度買

我諗中間緊係有好大誤會啦...

又或者, 係時世變左啦...
回復