返回列表 發新帖

新手買的材料

作者: donaldleung 發表于 2008-3-2 14:00:13
23241 37
sundewrex 發表於 2008-3-4 21:35:00 |顯示全部樓層
原帖由 黑仔天 於 2008-3-4 02:04 發表
SOR我想8掛下
T5HO

T5HE 管 有咩分別?
如果食蟲 OR 其他植物用邊隻好D GA?

Hi 黑仔天,
Welcome you

T5HE -即是高效能螢光燈 (High Efficient FL)

T5HO-即是高輸出螢光燈 (High Output FL)

我曾用過T5HO照食蟲,好正!但會產生高熱.

至於T5HE,我沒用過,但相信两者都可以用,但要注意怕熱品種.

rex
回復

黑仔天 發表於 2008-3-5 01:17:54 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-3-4 21:35 發表

Hi 黑仔天,
Welcome you

T5HE -即是高效能螢光燈 (High Efficient FL)

T5HO-即是高輸出螢光燈 (High Output FL)

我曾用過T5HO照食蟲,好正!但會產生高熱.

至於T5HE,我沒用過,但相信两者都可以用 ...

thx 因為我而家用T5HE黎種緊d蘭花
我放隻手入去 都好似照緊太陽咁 幾暖下...夏天就.會熱(but 我d蘭唔怕熱)
因為唔知食蟲得唔得 所以8掛下先~下次整齊d設備時~見你有分享 同你買一d 試試種先~thx 你既意見

回復

sundewrex 發表於 2008-3-5 19:21:20 |顯示全部樓層
Hi 天,

隨便發問,我會識幾多講幾多的
也希望有更多朋友加入,分享他們種食蟲植物的心德)

rex
回復

ppchu 發表於 2008-3-9 17:15:46 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-3-5 19:21 發表
Hi 天,

隨便發問,我會識幾多講幾多的
也希望有更多朋友加入,分享他們種食蟲植物的心德)

rex

係咪一定要用蒸餾水?? why ?? (因為..如天然環境,只有生水,唔會有蒸餾水ga嘛 ??)
盆又是否一定用膠盆 ?? 素燒盆可以嗎 ??
全天候曬太陽,不照燈可以嗎 ??
只用泥炭土+沙 都可行...會唔會有其他選擇 ??

thanks rex大哥指教
回復

sundewrex 發表於 2008-3-9 19:55:44 |顯示全部樓層
Welcome you ppchu,

1.係咪一定要用蒸餾水?? why ?? (因為..如天然環境,只有生水,唔會有蒸餾水ga嘛 ??)
A:簡單來說食蟲植物極大部份生長於低鹽份,低礦物質的地方,而蒸漏水是無含鹽份,無含礦物質,更沒有水喉水中被添加之化學物質如氯, 氟等等

2.盆又是否一定用膠盆 ?? 素燒盆可以嗎 ??
A:两者都可以用

3.全天候曬太陽,不照燈可以嗎 ??
A:冬天可以全天候曬太陽,夏天要遮光.

4.只用泥炭土+沙 都可行...會唔會有其他選擇 ??
A:加亦玉土,蘭石,珠石都得.

Hope I can help you )

rex
回復

dick7707 發表於 2008-3-18 21:04:46 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-3-9 19:55 發表
Welcome you ppchu,

1.係咪一定要用蒸餾水?? why ?? (因為..如天然環境,只有生水,唔會有蒸餾水ga嘛 ??)
A:簡單來說食蟲植物極大部份生長於低鹽份,低礦物質的地方,而蒸漏水是無含鹽份,無含礦物質,更沒 ...

請問洗泥炭土用水喉水定要用蒸餾水洗呢
有冇人用過右邊果種http://www.brighten-hk.com/front/tool/schultz/05.htm
回復

IVAN 發表於 2008-3-23 12:49:35 |顯示全部樓層
洗泥炭土用咩水就睇你種咩喇
豬籠草同瓶子草可以用隔夜水喉水洗
VFT 就一定 ~ 係一定要用 distillated H2O 洗喇
回復

肥德 發表於 2008-4-19 22:18:13 |顯示全部樓層
其實用抽濕機抽出o黎d 水用唔用得......原理其實同蒸餾差唔得太遠
都係空氣入面o既水份去到coil 度冷卻成水......
回復

simoncml 發表於 2008-4-19 23:07:31 |顯示全部樓層
原帖由 肥德 於 2008-4-19 22:18 發表
其實用抽濕機抽出o黎d 水用唔用得......原理其實同蒸餾差唔得太遠

Dust from the air will mix into it, making it harmful to your loved plants!
回復

阿袁 發表於 2008-5-30 11:01:43 |顯示全部樓層
原帖由 肥德 於 2008-4-19 22:18 發表

唔知有冇花友試過的成績發佈呢?~~~~
回復

LEUK9884 發表於 2008-5-30 16:35:56 |顯示全部樓層
有唔正規既試驗 , 試左一段時間 , 暫沒問題!
回復

kayan_l 發表於 2010-4-24 00:14:54 |顯示全部樓層
我宜家都係用抽濕機水, 不過我就發現啲泥有好多一隻隻野, 不過又好似唔關啲水事, 因為入左落樽果啲都好清無問題, 遲啲得閒就會試下用換第二啲植料, 睇下到底係咩問題令到啲泥吽咁多一隻隻野出黎
回復

kayan_l 發表於 2010-4-24 00:22:33 |顯示全部樓層
我宜家都係用抽濕機水, 不過我就發現啲泥有好多一隻隻野, 不過又好似唔關啲水事, 因為入左落樽果啲都好清無問題, 遲啲得閒就會試下用換第二啲植料, 睇下到底係咩問題令到啲泥吽咁多一隻隻野出黎
回復

蜘蛛網x 發表於 2010-7-14 17:46:27 |顯示全部樓層
我d毛全部無水珠,點解?
我又通風又用T5 6500K
點解?
回復

JJK 發表於 2010-7-14 18:03:33 |顯示全部樓層
係咪新種架..
回復

benbenku 發表於 2010-7-15 16:20:24 |顯示全部樓層
你果d係咪野採黎?
可能適應唔到掛
回復

qge 發表於 2010-8-18 22:42:49 |顯示全部樓層
糸咪一定要日日哂燈?哂幾耐.
回復

patrickn 發表於 2010-8-19 00:12:14 |顯示全部樓層
係要日日晒燈or太陽. 睇你種邊種食蟲植物啦. 種種要求唔同. 你要種得好種得靚, 就要搵齊佢d資料.
通常照燈: 10-16小時.
回復