新手買的材料

作者: donaldleung 發表于 2008-3-2 14:00:13
23242 37
HI,我係新加入食蟲植物行列,
首先要多謝Sundewrex賣d種子比我&解答我我的問題
昨日我終於買左d材料!

D泥係係sundewrex介紹ge花墟(7喜)買的! /包 另外,d珍珠石 同蒸餾水 <--岩唔岩用?? ...

D泥係係sundewrex介紹ge花墟(7喜)買的! /包  另外,d珍珠石 同蒸餾水 <--岩唔岩用?? ...

昨日買ge魚缸&燈 0 魚缸10*10吋 燈25cm 6700k 8w *2

昨日買ge魚缸&燈 0 魚缸10*10吋 燈25cm 6700k 8w *2

個燈有2個制,咁開一個定2個開哂好?同開幾多個小時? 另外,放係道會唔會通風唔好&熱? 如果夏天開冷氣有冇影響 ...

個燈有2個制,咁開一個定2個開哂好?同開幾多個小時? 另外,放係道會唔會通風唔好&熱? 如果夏天開冷氣有冇影響 ...

哈哈,天花板個燈咁近,夜晚係唔係唔洗開魚缸支燈?

哈哈,天花板個燈咁近,夜晚係唔係唔洗開魚缸支燈?

請各位多多指教!
donaldleung 發表於 2008-3-2 14:06:36 |顯示全部樓層
而?點解我d描述冇哂ge?
圖1泥係係sundewrex介紹ge花墟(7喜)買的! $5/包  另外,d珍珠石 同蒸餾水 <--岩唔岩用??

圖2:昨日買ge魚缸&燈 $170 魚缸10*10吋 燈25cm 6700k 8w *2  

圖3:個燈有2個制,咁開一個定2個開哂好?同開幾多個小時? 另外,放係道會唔會通風唔好&熱? 如果夏天開冷氣有冇影響?

圖4:哈哈,天花板個燈咁近,夜晚係唔係唔洗開魚缸支燈?
回復

LEUK9884 發表於 2008-3-2 17:40:38 |顯示全部樓層
珍珠石? 係唔係呀嬸話"珍珠岩"過的?
回復

sundewrex 發表於 2008-3-2 18:30:07 |顯示全部樓層
Hi donald,

首先welcome你加入超毒的食蟲世界!!!

圖1泥係係sundewrex介紹ge花墟(7喜)買的! $5/包  另外,d珍珠石 同蒸餾水 <--岩唔岩用??
講真我還在試驗中,那是朋友用過ok才介紹的,應岩用,但最好浸透再窄乾做1至两次,D水不要,都幾dirty.

圖2:昨日買ge魚缸&燈 $170 魚缸10*10吋 燈25cm 6700k 8w *2
That's OK!

圖3:個燈有2個制,咁開一個定2個開哂好?同開幾多個小時?
最好去買個"時間開關"set定佢大约每天照12~16小時

另外,放係道會唔會通風唔好&熱? 如果夏天開冷氣有冇影響?
冬天還可以,夏天見議加把電腦風扇,夜晚開燈照,但要日頭要遮光,這目的是被免在烈日當空下熱上加熱(燈發出之熱力)

如果夏天開冷氣有冇影響?
相信你不會24小時開冷氣,所以都是見議你日夜調轉開燈(希望你媽媽不鬧你)

圖4:哈哈,天花板個燈咁近,夜晚係唔係唔洗開魚缸支燈?
吾慳得要照開,最好去吉*島10蚊店買張超大張的錫紙貼三邊作反光用,貼四邊都得不過希望你知点解!

1.新手還要注意的事貢
在選擇品種前,要知道該品適吾適合香港天氣,自己的煦明及降溫設備夠不夠.
有的品種怕熱有的怕冷,休眠時的處理等等...可隨時公開發問又或者PM我,會盡量給與協助.

希望大家跟我一樣去亨受食蟲世界的奧秘!

rex
回復

orchids 發表於 2008-3-2 18:51:17 |顯示全部樓層
其實在休眠的食虫有咩特別要注意的地方呢?例如洗唔洗等到植料乾D先淋水呢?
回復

sundewrex 發表於 2008-3-2 20:00:24 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 orchids 於 2008-3-2 18:51 發表

Q:其實在休眠的食虫有咩特別要注意的地方呢?例如洗唔洗等到植料乾D先淋水呢?

1.食蟲植物要休眠的"目的"是要去"避過"在原生地因氣侯變化中對自己"不利生長的環境",例如:降雨量(太少),溫度變化(太熱或太凍)等等,當環境回復過來後就會活躍生長.

2.因為香港天氣對於一些品種,都不利於休眠,尤其是種在室內照燈的一羣,因室溫太暖,所以處理方法會有不同,所以要用"騙"的手法
例如:給少D水,放入fridge,或放出窗外吹北風等等都是辦法.

3.每個品種的生長特性都有不同,所以首先要了解其原生地的氣候才可對症下藥.

Q:洗唔洗等到植料乾D先淋水呢?

1.其實休眠與不休眠都不見議大家一年365日都腰着水,雖然我們見到某D源生地的環境都是浸着水的,但水是流動的,最好不要長期"浸死水",所以最適當的做法是,當生長活躍時(見到植物健康,有硬而廷的新葉出的時侯)可腰水,但一星期最好有一两天不浸水,這樣有肋強化根部作用.

2.當你缺定要用"騙"的手法去迫使佢休眠時就要比少D水(即使現在長得好美),先算定日期,以夾為例,一系放出窗外吹北風三個月比少水(植料不Dryout就得)一系放入fridge(但先要殺菌)

Hope this can help you!
rex
回復

orchids 發表於 2008-3-2 20:18:50 |顯示全部樓層
唔該晒!
重想問下,如果唔"騙"佢休眠,會唔會另棵食虫弱D.
'放入fridge(但先要殺菌)'-想問下係唔係雪整個休眠期或只雪短期,重有點殺菌,可唔可以噴普通植物殺菌劑?
回復

donaldleung 發表於 2008-3-2 20:55:25 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-3-2 18:30 發表
Hi donald,

首先welcome你加入超毒的食蟲世界!!!

圖1泥係係sundewrex介紹ge花墟(7喜)買的! $5/包  另外,d珍珠石 同蒸餾水  

哈哈,多謝你呀!!!
我今日播左種la,係咪大慨一個月先出黎?
另外,d泥真係好鬼dirty,我洗左2次<--d水好似墨汁咁
唉,講起比呀媽鬧<--昨天買番屋企ge時候比佢勁鬧左一陣
另外,d時間開關係邊買?咩樣嫁?貴唔貴??
仲有,我真係好想講100000個多謝 因為你又答我d問題,又教我係邊道買野!
丫,仲有,可唔可以餵食蟲嫁?
回復

donaldleung 發表於 2008-3-2 21:03:50 |顯示全部樓層
唉,真係唔好彩,支燈開左1個鍾-->係咁閃,閃到眼都盲
回復

sundewrex 發表於 2008-3-2 21:44:15 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-2 20:18 發表
唔該晒!
重想問下,如果唔"騙"佢休眠,會唔會另棵食虫弱D.
'放入fridge(但先要殺菌)'-想問下係唔係雪整個休眠期或只雪短期,重有點殺菌,可唔可以噴普通植物殺菌劑? ...

Q:重想問下,如果唔"騙"佢休眠,會唔會另棵食虫弱D.
當然會一年弱過一年,以夾為例,若在来年發覺生不起勁,夾子越生越細就是眠不夠的現像.
Q:'放入fridge(但先要殺菌)'-想問下係唔係雪整個休眠期或只雪短期,重有點殺菌,可唔可以噴普通植物殺菌劑?
我是先去泥及去枯葉後洗淨再浸殺菌液,用浸過殺菌液的紙巾包著植株放入ZIP袋內,然後放入fridge(預計整整三個月不見天日),我現在試用緊花x殺菌液,因為冇禁臭!現時還末知結果,三個月後會有report!
現時請不要跟我!固此都是見議放出窗外吹風三個月,放心!尼D天氣吾會禁快死,三個月後應該是五月倒,到是放番入室內照燈,到時就會彭彭聲出大夾呀!
回復

nick 發表於 2008-3-2 21:59:44 |顯示全部樓層
donald, welcome to the CP world
一入侯門入似海,你隻10*10既缸仔應該好快就唔夠用了

Q:我今日播左種la,係咪大慨一個月先出黎?
A:一個月係至少啦,早過一個月就係執到。

Q:d時間開關係邊買?咩樣嫁?貴唔貴??
A:你去d專賣光管同電器配件既地方就有,價錢由幾十到百幾蚊都有。望落係一塊長方形既板,上面有一個三腳插位,同埋大大個圈圈,圈上面有時間,圈外圍有好多細細格既 jumper 對應住d時間數字,比你按落去/唔按落去。按落去果一格到左相應時間就開,過時就關。

Q:可唔可以餵食蟲嫁?
A:梗係得啦!呢個都係養 CP 必做動作
必做既意思係應該人人都會因為好奇而去餵佢地,唔係必須既意思。你唔餵佢一樣可以生,當然,餵左生得快好多。不過注意夾子只可以餵活生生的昆蟲,必須要讓昆蟲在夾子內掙扎。餵死蟲的話,夾子係食唔到的。其他都可以餵死的。
回復

sundewrex 發表於 2008-3-2 22:09:19 |顯示全部樓層
原帖由 donaldleung 於 2008-3-2 21:03 發表
唉,真係唔好彩,支燈開左1個鍾-->係咁閃,閃到眼都盲

留番張單去換啦!

rex
回復

donaldleung 發表於 2008-3-2 22:27:48 |顯示全部樓層
哈,我而家都覺得10*10ge缸仔好細..但都希望個缸真係唔夠用
個時間開關都係遲d先買lu,哈哈,多謝nick既解答!
祈待餵蟲中!
唉!又要用廿蚊去旺角換!
回復

nick 發表於 2008-3-2 23:59:02 |顯示全部樓層
你剛剛才下種籽,就期待餵蟲...
望穿秋水都未得啦...
問呢度d師兄入一棵成株好d,你有咩想種丫
回復

sundewrex 發表於 2008-3-3 06:56:56 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-3-2 17:40 發表
珍珠石? 係唔係呀嬸話"珍珠岩"過的?

Leuk,

花墟到處都有珍珠石賣,不難找.

rex
回復

orchids 發表於 2008-3-3 18:18:18 |顯示全部樓層
原帖由 sundewrex 於 2008-3-2 21:44 發表

Q:重想問下,如果唔"騙"佢休眠,會唔會另棵食虫弱D.
當然會一年弱過一年,以夾為例,若在来年發覺生不起勁,夾子越生越細就是眠不夠的現像.
Q:'放入fridge(但先要殺菌)'-想問下係唔係雪整個休眠期或只雪短期,重有點殺菌 ...

花x殺菌液我都有用,易稀釋唔毒重香香地,除了會'乸'壞黑骨芒葉外,都幾好用,但唔知殺菌力夠唔夠,我三個月後等睇你report啦!
我的夾早二個月前已停止生長,最近長出花芽,不過比我剪左,咁算唔算瞓左,但瞓唔夠就醒左呢?
回復

sundewrex 發表於 2008-3-3 21:31:08 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-3-3 18:18 發表

花x殺菌液我都有用,易稀釋唔毒重香香地,除了會'乸'壞黑骨芒葉外,都幾好用,但唔知殺菌力夠唔夠,我三個月後等睇你report啦!

一定會

我的夾早二個月前已停止生長,最近長出花芽,不過比我剪左,咁算唔算瞓左,但瞓唔夠就醒左呢? ...

兩月個不短,應該放心可腰水及加強照燈/太陽,有機會貼D相來看看啦!

rex
回復

sundewrex 發表於 2008-3-3 21:42:56 |顯示全部樓層
這個是剛睡醒過來的例子  

rex
回復

IVAN 發表於 2008-3-3 21:43:56 |顯示全部樓層
噢 ... 又多一名中國藉男子墮入食蟲陷阱了
回復

黑仔天 發表於 2008-3-4 02:04:24 |顯示全部樓層
SOR我想8掛下
T5HO

T5HE 管 有咩分別?
如果食蟲 OR 其他植物用邊隻好D GA?
回復

12下一頁