灰白新天地

作者: 小白 发表于 2011-3-15 18:25:22
42285 965
natsuki 發表於 2011-3-16 03:52:10 |顯示全部樓層
小白 發表於 2011-3-15 18:28
Gladiolus communis ssp. byzantinus 

開好快啊~~~
rickycat930 發表於 2011-3-16 13:28:58 |顯示全部樓層
好多靚花
做乜開辟新天地?
小白 發表於 2011-3-16 23:02:58 |顯示全部樓層
rickycat930 發表於 2011-3-16 13:28
好多靚花
做乜開辟新天地?

小天地.. 唔知因咩解救... 唔見咗
小白 發表於 2011-3-16 23:04:21 |顯示全部樓層
natsuki 發表於 2011-3-16 03:52
開好快啊~~~

謝得仲快..
rickycat930 發表於 2011-3-16 23:45:15 |顯示全部樓層
回復 小白 的帖子

明白, 我發現好多舊post係轉o左新版後開唔番
小白 發表於 2011-3-17 21:39:26 |顯示全部樓層

Tulipa vvedenskyi
IMG_1017 [800x600].jpg
IMG_1236 [800x600].jpg
IMG_1208 [800x600].jpg
小白 發表於 2011-3-17 22:42:05 |顯示全部樓層
Nemophila maculata "Five Spot"
DSC_9728 [800x600].jpg
IMG_1501 [800x600].jpg
IMG_1578 [800x600].jpg
IMG_1585 [800x600].jpg
小白 發表於 2011-3-17 22:47:47 |顯示全部樓層
Ranunculus - Mixed Colors
DSC_9708 [800x600].jpg
DSC_9717 [800x600].jpg
IMG_2004 [800x600].jpg
IMG_1960 [800x600].jpg
DSC_9718 [800x600].jpg
IMG_1990 [800x600].jpg
IMG_2003 [800x600].jpg

評分

查看全部評分

小白 發表於 2011-3-17 23:08:09 |顯示全部樓層
垂筒
IMG_1092 [800x600].jpg
IMG_1093 [800x600].jpg
IMG_1785 [800x600].jpg
DSC_9503 [800x600].jpg
caca8j 發表於 2011-3-17 23:16:17 |顯示全部樓層
Nemophila maculata同Ranunculus又係靚到不得了
樓主秋天嗰時梗係好忙吶?!
fnv234 發表於 2011-3-17 23:54:50 |顯示全部樓層
粉蝶花你一盆種咗幾多棵?個效果好靚呀
種花毛茛有冇咩要注意架?諗住下年種呢隻
小白 發表於 2011-3-18 00:13:13 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-3-17 23:54
粉蝶花你一盆種咗幾多棵?個效果好靚呀
種花毛茛有冇咩要注意架?諗住下年種呢隻 ...

粉蝶花: 最後張相只是一棵, 生到似一個球, 要天天澆水, 之前不知是否曾缺水, 家下似謝非謝, 不過仲開僅花

毛茛: 是用球根種的, 先要發芽, 才落泥, 要疏水
caca8j 發表於 2011-3-18 10:00:12 |顯示全部樓層
好犀利呀!
唔好意思小白,因為你畀咗D粉蝶花種子我,上月發唔到到芽,秋天再試
只是一棵, 生到似一個球 ~~ 係咪要摘心,定有咩秘訣?
要天天澆水 ~~ 相對咪即係要好濕下,唔要乾?
小白 發表於 2011-3-18 15:09:47 |顯示全部樓層
caca8j 發表於 2011-3-18 10:00
好犀利呀!
唔好意思小白,因為你畀咗D粉蝶花種子我,上月發唔到到芽,秋天再試
只是一棵, 生到似一個球 ~~ 係 ...

一隻長盆, 中間是毛地黃 (如圖), 左手邊便是 #27 樓相中那棵
  • 冇摘心
  • 要天天澆水 ~~ 如不是雨天, 唔澆水便謝 (相中是密底盆, 只是於側邊有孔)

IMG_0878 [800x600].jpg
IMG_1579 [800x600].jpg
caca8j 發表於 2011-3-18 15:43:43 |顯示全部樓層
回復 小白 的帖子

唔該晒!已經保存好做參考
小白 發表於 2011-3-18 18:24:00 |顯示全部樓層

花虛百合.... 又話黃色.. 被騙.. 不過好香
IMG_1572 [800x600].jpg
小白 發表於 2011-3-18 18:30:21 |顯示全部樓層

雜花 1 號 ~ 藍花亞麻, 最先開花
IMG_1824 [800x600].jpg
DSC_9597 [800x600].jpg
DSC_9732 [800x600].jpg
小白 發表於 2011-3-18 18:33:22 |顯示全部樓層

雜花 2 號~ 金盞菊
IMG_1835 [800x600].jpg
DSC_9598 [800x600].jpg
IMG_1950 [800x600].jpg
IMG_1973 [800x600].jpg
IMG_1984 [800x600].jpg
IMG_1966 [800x600].jpg
IMG_1985 [800x600].jpg
fnv234 發表於 2011-3-18 20:50:19 |顯示全部樓層
我D百合都係開白色,不過勁香
雜花第一種係藍花亞麻
第二種係金盞菊
小白 發表於 2011-3-18 22:07:04 |顯示全部樓層
Cosmos Seashells Mixed
DSC_9520 [800x600].jpg
DSC_9733 [800x600].jpg