我其它的農作物分享

作者: jky 發表于 2011-3-14 19:55:17
3697 9
除了木瓜、南瓜及椒外,家中還有其它的農作物...

未成事的蕃茄

未成事的蕃茄

滾湯好味的田七葉子

滾湯好味的田七葉子

易種的辣椒仔

易種的辣椒仔

往上爬的合掌瓜

往上爬的合掌瓜

鐵樹的花

鐵樹的花

住處的鐵樹常開花

住處的鐵樹常開花
raymondjp 發表於 2011-3-14 22:58:18 |顯示全部樓層
睇唔到相喎
回復

jky 發表於 2011-3-15 02:02:29 |顯示全部樓層
raymondjp 發表於 2011-3-14 22:58
睇唔到相喎

睇唔到相主因係呢個網站Server太慢,還可能有需要整理一吓......

我都係發覺有時Load到,有時卻Load唔到相。

網主係時候要Upgrade吓個Server至得喇,如果唔係大家會上到無晒癮
回復

renupu 發表於 2011-3-15 04:25:28 |顯示全部樓層
回復 jky 的帖子

請問您嘅田七係係邊度可以找到來種的呢???
回復

amethysttsang 發表於 2011-3-15 07:45:16 |顯示全部樓層
很多辣椒啊~~你好鍾意食辣椒??
最尾果兩張係田七黎???
回復

jky 發表於 2011-3-15 17:40:49 |顯示全部樓層
renupu 發表於 2011-3-15 04:25
回復 jky 的帖子

請問您嘅田七係係邊度可以找到來種的呢???

( 正名叫藤三七)
唔太記得,好似係太太啲朋友介紹,之後攞咗粒返來種,隨便放入花槽中,點知原來好粗生,係咁向上生,好多葉葉,最後仲會結果果,啲果又可以用來繁殖。

朋友話用來滾湯好味,初時都唔慣食自已啲植物,太太後來試做湯,最後我哋都愛上咗佢嘅味道,之後就好比心機咁種喇。

隨此之外,我家還有朧脷葉,又係煲湯良伴!  又係好易種的。

*有機會,比啲大家種吓啦。
回復

jky 發表於 2011-3-15 17:48:40 |顯示全部樓層
amethysttsang 發表於 2011-3-15 07:45
很多辣椒啊~~你好鍾意食辣椒??
最尾果兩張係田七黎???

朋友都愛種植,只不過在窗台種,沒太多位,後來才給我一盆小小的辣椒而開始的,原來辣椒係非常易種的,老實講,要食真係食唔晒咁多,我唸都要想想辦法,朋友話可以放在冰箱中保鮮備用,我試過,確實效果唔錯,有機會你都可以試試。

最後果兩張係鐵樹開花,覺得有趣比大家睇吓啫,田七葉在這裏:

(正名:藤三七) 田七葉子的其他有用資料收集:

http://tw.myblog.yahoo.com/jw!ap ... s-/article?mid=9640
http://www.tnfd.gov.tw/upload/article/453.pdf
回復

jky 發表於 2011-4-16 13:40:36 |顯示全部樓層
小蕃茄出來了,好可愛...

太愛藤三七滾湯,多種一欄~~

苦瓜與粟米,入土為安,未有嘢睇...
回復

cowcowpop 發表於 2011-4-16 13:58:32 |顯示全部樓層
jky 發表於 2011-4-16 13:40
小蕃茄出來了,好可愛...

seeds take 1-2 weeks to come out.
回復

jky 發表於 2011-4-16 15:02:27 |顯示全部樓層
gender 發表於 2011-4-16 14:48
田七 will grow out?  Remember to post 田七 pictures lor. ^^

I have never see home grow 田七...  ...

呢到有講及...
http://www.tnfd.gov.tw/upload/article/453.pdf
回復