米奇請你不要來

作者: N-Blythe 发表于 2011-3-3 15:30:13
5841 32
米奇出來了,米妮 (咪嚟),請你來幫忙

米奇請你不要來   _506.gif

農曆年前,平台上的花園已有植物被吃掉,首先陣亡的是落花生、隨著計有白蘿蔔仔、洋甘菊、湖北辣椒、地獄辣椒、各式辣椒、酢醬草、花旗參菜,吃得不亦樂乎!

今天早上發現鬼椒、各式辣椒,又被騷擾得遍體鱗傷……………

上星期在園內已放置了老鼠膠,第二天早上亦收拾了一隻中老鼠了,隨後亦有一隻麻雀被捕!!

這幾天,沒有收獲了,花園內的植物又再度被老鼠、麻雀倒亂、騷擾

請各大大,有避鼠、驅鼠、驅雀方法嗎? DAEF20E515BC1D607DE1C99F398F9A14.gif
catherineyeung 發表於 2011-3-3 16:02:19 |顯示全部樓層
嘩.....
好驚呀!!!
咁點算好呀,你自己捉呀
你好勁呀
孖吉 發表於 2011-3-3 16:16:33 |顯示全部樓層

對呢d動物真係冇計,雀仔可以架網,米奇就 ... 注意屋內外環境衛生 (鄰居唔注重都係冇計,佢地唔入屋開 party 已經算好彩),落毒 - 滅蟲公司都係用老鼠米 ( 好似話有幾種配方咖,要不時換吓 )。因為米奇都係溫血動物,用毒要十分小心,隨時自已中招。

唔想建議你養貓,因為唔知你可以養佢幾耐,重要種猫草俾佢,亦有人說唔可以俾飽飯佢食 ... 咁好慘啫~
N-Blythe 發表於 2011-3-3 16:49:04 |顯示全部樓層
回復 catherineyeung 的帖子

_1135.gif 真是好驚嚇,當天遇上米奇被黏著,早上往花園看看,牠仍是眼仔精精,回想至今,仍記存在我的腦袋兒
,又過了兩天,早上完成淋水後,再從室內搬了數盆植物,放在園內,步出後,走了十數步,見前出現一隻中型身裁之米奇,伏在地上,迷迷糊糊,又是另一驚嚇啊!( 大廈附近放置了老鼠葯)  

上星期的一個下午,準備將小盆栽從園內搬回室內,收拾之際,右邊身傍的視線有一東西正在拍動,頓時嚇了一跳,譁譁譁。。。。麻雀被老健鼠膠黏著了。。。。。又來了第三的驚嚇 1.jpg
catherineyeung 發表於 2011-3-3 17:34:14 |顯示全部樓層
回復 N-Blythe 的帖子

咁點算好呀
你種乜佢食乜
一係種d佢地無興趣嘅野
咁佢地咪唔嚟囉
如果唔係佢地食開日日嚟開餐呀
真係唔得佢c呀
wilson11 發表於 2011-3-3 18:44:29 |顯示全部樓層
你屋企變左動物園a?
應該好多野食la,
吸引晒佢地泥
小Con子 發表於 2011-3-4 10:27:25 |顯示全部樓層

好彩無蛇~~~~
掛起幾面鏡嚇走佢,加埋D鈴鈴
有無叮噹叮噹鐘呀(經過會响嗰D)?老鼠經過响唔响呢
jeffiau 發表於 2011-3-4 10:32:26 |顯示全部樓層
原來我身處在迪迪尼樂園
jeffiau 發表於 2011-3-4 10:41:40 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-3-3 16:16
對呢d動物真係冇計,雀仔可以架網,米奇就 ... 注意屋內外環境衛生 (鄰居唔注重都係冇計,佢地唔入屋開 par ...

可惜的是現在的貓不捉老鼠,
老鼠也變得不怕貓了(書本上說基因上怕,但我日日對住米奇米妮她們都比貓狗惡)
JENWU 發表於 2011-3-4 11:07:53 |顯示全部樓層
你是否用花生夫做肥料?花生夫很吸引米奇呢!
catherineyeung 發表於 2011-3-4 13:15:08 |顯示全部樓層

回復 jeffiau 的帖子

嘩.........
佢好肥同好核特呀
N-Blythe 發表於 2011-3-4 15:38:37 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

公司平台上不能養猫、狗的,這裡沒有提供食物,只是種了菜、香草、植物等!
米奇來了約一個多月,過去一年內並無米奇踪影 _2233.gif
N-Blythe 發表於 2011-3-4 15:48:07 |顯示全部樓層
回復 wilson11 的帖子

公司平台,沒有食物供應,只有植物可以吃吧,這樣就慘啦,吃過的留下莖部,兩星期的傷口都不如再長葉!
隔鄰的平台有人住的,恐怕是走過來找齋食啩 _1137.gif
N-Blythe 發表於 2011-3-4 15:50:28 |顯示全部樓層

黑色迪士尼菜園 006.gif
N-Blythe 發表於 2011-3-4 15:55:13 |顯示全部樓層
回復 JENWU 的帖子

花肥是用吉xx的油渣肥、黑雞肥 008.gif
N-Blythe 發表於 2011-3-4 15:57:31 |顯示全部樓層

考慮中。。。。。老鼠籠
孖吉 發表於 2011-3-4 16:44:27 |顯示全部樓層
N-Blythe 發表於 2011-3-4 15:38
回復 孖吉 的帖子

公司平台上不能養猫、狗的,這裡沒有提供食物,只是種了菜、香草、植物等!

公司地方就唔使諗啦,一於叫公司滅蟲!

我以前公司十幾樓高,樓下商場有食肆,搞到連我地都有米奇光顧。先是新年裝飾的千年朱古力無故被偷食!跟住啲同事放工冇冚好啲印台,第二朝見到成張枱都係紅紅藍藍的米奇手印!!!你都咪話唔驚!
孖吉 發表於 2011-3-4 16:45:17 |顯示全部樓層
N-Blythe 發表於 2011-3-4 15:55
回復 JENWU 的帖子

花肥是用吉xx的油渣肥、黑雞肥

好味啵~
JENWU 發表於 2011-3-4 16:58:17 |顯示全部樓層
回復 N-Blythe 的帖子

啊啊~ 隔離肥料香
MilkMilk 發表於 2011-3-4 17:58:39 |顯示全部樓層
嘩好大隻米奇呀,肯定你種到啲植物又甜又好味,所以吸引Micky來光顧。HaHaHa!!!!!!
12下一頁