作者: 比得大帝 發表于 2011-3-2 14:46:36
11043 112
muitau 發表於 2011-8-2 11:03:00 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-25 21:29
如果係一個一個盡責嘅收銀員, 理在自己果邊, 點解唔出聲?

自知理虧, 俾人叫到去排第二條龍, 一段人都會 ...

我朋友係呢間集團超市做收銀,佢地講試過遇到咁既情況同個客講, 點知比個客鬧佢地指示唔清楚之餘(無理取鬧)仲嘈埋上HR,
雖然明知個客唔岩,但佢集團宗旨係顧客永遠是對的, 總之個客唔nike就係員工問題,結果我朋友同間shop經理都比人照肺, 所以啲收銀隻眼開有時都有苦衷...如遇此等情況最好係由客人投訴番客人,咁佢地反而易處理.

我都試過出聲問前門位男士點解成廿幾樣野都排快隊, 佢即刻叫離九丈遠既老婆同個小朋友過離, 仲同個收銀講我地3個人!
我頂佢, 谷住無得出聲!!
回復

比得大帝 發表於 2011-8-2 11:29:22 |顯示全部樓層
muitau 發表於 2011-8-2 11:03
我朋友係呢間集團超市做收銀,佢地講試過遇到咁既情況同個客講, 點知比個客鬧佢地指示唔清楚之餘(無理取鬧 ...

明白作為數銀員的苦況, 事實上香港太多侵占他人利益的人

聽了係這番話, 我相信我們作為其他顧客應出聲, 及多向超市方面不記名投訴, 希望管理層知道其他客人不滿, 而授權及指示收銀員拒絶博大霧之顧客.

回復

比得大帝 發表於 2011-8-3 10:49:16 |顯示全部樓層

中環堅道的路已經好窄, 又多巴士, 哩D人還要在彎位迫低架車, 人就走咗去, 就係咁成條路塞哂, 巴士要偷過對面綫才可過
. 正衰人
回復

比得大帝 發表於 2011-8-10 09:37:46 |顯示全部樓層
有冇放工搭lift時, 架lift响樓上落嚟, 打開門, 成棚人企哂响門口, 但見到入面尚有一些位.  好多女同事都唔敢出聲, 不過我一定叫佢地借過.

回復

gunbuster363 發表於 2011-8-11 13:08:54 |顯示全部樓層
番工時間響我每日必經的公園一路行一路食煙
正衰人
唔通佢地唔知可以比人拉架?

如果我見到, 我會話佢知公園唔可以吸煙.  發表於 2011-8-30 21:09
回復

比得大帝 發表於 2011-8-30 21:08:57 |顯示全部樓層
昨晚放工趕巴士入機場, 當我離開巴士站還有50米, 見到有架機場巴士(城巴)快到巴士站, 當時馬路冇車, 於是我行出馬路迎住架巴士跑去, 一邊跑一邊舉手示意, 架巴士到站我還有10米路程, 架巴士居然開離站.

係, 我係未到巴士站, 佢係有權唔等我, 但係我在巴士司機面前十米, 還在跑, 還有機場巴士疏, miss一班最少等15分鐘, 佢等我十秒鐘唔會死呀?  我在佢面前十米, 佢唔好話睇我唔到, 如果咁都睇唔到, 就唔好駕車嘞, 唔好害人呀.

我點?  我緊係打電話投訴啦, 今時今日咁嘅服務態度係唔夠嘅.

當我打電話時, 有架九巴車(不是我要坐的路線)停在面前, 個司機閃燈, 我明白佢意思係見我低頭打電話, 怕我睇佢唔到, 問我要唔要上車.  呢d先係服務態度嘛.

單睇呢兩個司機, 九巴服務態度真係好過城巴好好多.

哈, 首領, 個日我坐響架隧巴, 巴士已離開站頭十米以上, 去到兩差紅燈位等綠燈行車, 有個亞嬋走出兩條馬路嚟截車, 拍門, 卒之司機開門俾佢!點睇  發表於 2011-12-5 21:41
回復

比得大帝 發表於 2011-8-31 09:41:34 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-8-31 09:32
你見到的只係冰山一角
九巴都好衰的呀

其實哩d情況, 提意要投訴, 以我所知, 九巴司機受到投訴, 當月的獎金就泡湯

巴士司機放恣意妄為, 因為佢地知道好少人會為小事投訴
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-31 09:32:56 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-8-30 21:08
昨晚放工趕巴士入機場, 當我離開巴士站還有50米, 見到有架機場巴士(城巴)快到巴士站, 當時馬路冇車, 於是我 ...

你見到的只係冰山一角
九巴都好衰的呀

我有次係跑住追車
迎面向住架巴士追車
就到果陣架巴士剛剛離站
我響巴士旁向司機揮手
佢竟然say no唔開門

勁失望
回復

比得大帝 發表於 2011-8-31 11:24:08 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-8-31 10:52
如果我當時有個九巴電話, 我一定打去投訴
我番到屋企又費事了

我都係打1083問城巴個電話
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-31 10:52:34 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-8-31 09:41
其實哩d情況, 提意要投訴, 以我所知, 九巴司機受到投訴, 當月的獎金就泡湯

巴士司機放恣意妄為, 因為佢 ...

如果我當時有個九巴電話, 我一定打去投訴
我番到屋企又費事了

大帝我應該打咩電話投訴?
回復

比得大帝 發表於 2011-9-14 20:27:44 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-8-30 21:08
昨晚放工趕巴士入機場, 當我離開巴士站還有50米, 見到有架機場巴士(城巴)快到巴士站, 當時馬路冇車, 於是我 ...

跟進

過左成兩個星期, 城巴打電話嚟話: 已經傳召有關司機回寫字樓, 受主管嚴厲責斥, 及會派便衣督察不通知監察是否有改善.

咁致係服務嘛
回復

比得大帝 發表於 2011-11-28 22:12:40 |顯示全部樓層
呢條阿X想點呀?  成日掉垃圾在垃圾房門外, 我己投訴幾次,
第一次, 管理處出在垃圾房門貼出通告, 好唔到一陣, 又再嚟過,
第二次, 管理處以中英文通告入落各戶信箱, 好唔到一陣, 又再嚟過,
今次又掉咗一個紙皮箱同一袋垃圾在垃圾房門外, 佢想點呀?  真係想將呢度變做 Little India 呀?
今次管理處影咗相, 遂家拍門去問,  又睇吓佢咁次好得幾耐.

我已經同管理處講, 要求裝view-cam, 及詢問法律意見, 有乜辦法對付佢.
回復

比得大帝 發表於 2011-12-5 09:39:55 |顯示全部樓層
原來怪錯人

自從有個印巴籍人仕搬咗入嚟後, 屢屢發現有人亂掉垃圾, 多次向大廈管理處投訴, 管理處亦多次提醒該人仕, 但沒有改善.

昨晚又見有亂掉垃圾情況, 真係好嬲, 好想將袋垃圾拿去放回該印巴籍人仕門外, 想了一下, 拆開垃圾袋撿查, 希望找到有地址證明的東西, 以來個[證據確鑿]..........

地址證明就找不到, 不過有一個醫生處方的藥盒, 上面有姓名, 係中國名, 徐愛x.

原來一直戴了有色眼鏡, 馬上向管理處澄清, 管理處亦證實了是那一個住戶, 都話原來一直怪錯人.

對不起.

回復

gunbuster363 發表於 2011-12-5 11:41:18 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-12-5 09:39
原來怪錯人

自從有個印巴籍人仕搬咗入嚟後, 屢屢發現有人亂掉垃圾, 多次向大廈管理處投訴, 管理處亦多次提 ...

嘩你真係好嬲wor
竟然要拆開垃圾袋檢查@@
回復

比得大帝 發表於 2011-12-5 11:46:58 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2011-12-5 11:41
嘩你真係好嬲wor
竟然要拆開垃圾袋檢查@@

其實我拆垃圾, 係想證實自己判斷正確.

不過結果係怪錯咗佢幾個月.  好彩冇上門鬧佢啫.
回復

比得大帝 發表於 2011-12-5 21:34:06 |顯示全部樓層

唔係呀?  昨日才投訴完, 今日又見有亂掉垃圾, 於是又搵管理處, 佢見到我嚟都知麻煩友又嚟嘞.

不過又有意外, 管理處話昨日的疑犯今日一家都未回來, 即係今日袋垃圾極可唔係佢, 咁即本層可能有兩個或多過兩個的垃圾家庭, 即係阿X還未脫疑.

D人真係冇公德心.
回復

chingyi724 發表於 2011-12-5 21:41:55 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-12-5 21:34
唔係呀?  昨日才投訴完, 今日又見有亂掉垃圾, 於是又搵管理處, 佢見到我嚟都知麻煩友又嚟嘞.

不過又有意 ...

息怒息怒呀Peter
回復

比得大帝 發表於 2011-12-5 22:02:31 |顯示全部樓層
chingyi724 發表於 2011-12-5 21:41
息怒息怒呀Peter

chingyi 妺妹, 如果你遇到這個情況, 你會如何處理呢?
回復

比得大帝 發表於 2011-12-5 22:08:09 |顯示全部樓層

Sylvia  哈, 首領, 個日我坐響架隧巴, 巴士已離開站頭十米以上, 去到兩差紅燈位等綠燈行車, 有個亞嬋走出兩條馬路嚟截車, 拍門, 卒之司機開門俾佢!點睇

在這情況, 司機唔應該開門, 並揮手示意不能開門.  司機在紅綠燈前開門是危險的行為, 隨時會被抄牌.

同意  發表於 2011-12-5 23:10
回復

chingyi724 發表於 2011-12-5 22:18:31 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-12-5 22:02
chingyi 妺妹, 如果你遇到這個情況, 你會如何處理呢?

我只會暗中將佢地臭罵,
然後繼續做好自己本份,
垃圾倒好佢,
有報紙唔要通常都會比d婆婆拎去買,
得閒見到鄰居互相問候多2句,
關係好左佢地就唔會再咁自私
我可做嘅野不多呀

不過我相信如果真係有人咁做,
1定會有其他鄰居睇唔過眼出黎投訴
回復