作者: 比得大帝 發表于 2011-3-2 14:46:36
11047 112
比得大帝 發表於 2011-7-8 15:48:40 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2011-7-8 14:52
我呢款衰人會特登唔換,然後密密去廁所,行出行入煩死你。
冇人會特別想坐果兩個位,有時係冇得揀,班 ...

我又有不同觀點
如果四個位, DEFG, 我先選DG, 其實係做咗好事, 剩落嚟嘅EF, 如果跟住有單丁客check-in, 而有其他路口位或窗口位, 佢唔會要EF
但如果我先選DF, 咁單丁客都可能會要G位, 咁好易變成成機都係剩番單丁位, 再有二個客一齊check-in, 就冇双位, 變咗要分開坐
但我因為選了DG, EF剩下來的機會就大了, 有二個客一齊check-in, 就有双位, 只要我用G位同佢換E位, 佢一定接受, 咁大家都不用分開坐.

如果真係有一個單丁客要咗E or F, 我可以換個路口位俾佢, 通常佢都會接受, 咁大家都可以有咁迫.

如果冇人要E同F, 咁我就可以鬆動點啦

如果飛機爆, 個個都要迫, 冇法, 如果唔爆, 而我又先check-in,  咁就緊係人地迫好過我迫啦.
回復

rrr888 發表於 2011-7-8 21:28:14 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-7-8 11:13
就係呢個自私精了...

佢對面個位根本冇人坐架, 張"登"上面個袋, 係隔離位先生係我行開之後, 唔理佢話有 ...

好似係80後嚟嗰呵? 我唔係想貶低佢哋, 但我眼見大多數, 係「大多數」呀, 都冇哂六七年代嘅人嗰種人情世故, 待人接物態度. 唉!
回復

rrr888 發表於 2011-7-8 21:46:03 |顯示全部樓層
不過講開去飲coffee shop, 我又好少遇到唔讓位, 但試過一兩次叫職員幫手, 多數都得.

仲有一次去大陸星x克, 有人喺我後面張枱食煙, 咁啱有個職員在附近枱, 我叫我老公搵個staff幫手叫佢唔好食. 但我老公覺得可能喺大陸唔好咁多事. 我就係唔抵得頸即刻趁個staff未走, 細細聲同佢講: 「這裡不可以抽煙的嗎? 我後面的人抽煙呀.」哪個staff雖然細個, 但即刻幫我制止咗. 嗰個客好乖咁即刻出去整熄佢. 順利解決. 有時真係要胆粗粗搵啲方法教育吓啲人, 唔得嘅咪算籮.
回復

比得大帝 發表於 2011-7-11 12:21:40 |顯示全部樓層
講到屎打畢同太平洋加菲, 整兩張衰樣相贈吓興

回復

windflower 發表於 2011-7-12 01:55:58 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-3-6 13:04
最好Face to Face同佢講

如果個外籍人士本身有問題,有時face to face講都未必有用,如果個外籍人士答你佢覺得無問題時你都唔知俾咩反應好.
回復

catina 發表於 2011-7-14 08:43:46 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-11 12:21
講到屎打畢同太平洋加菲, 整兩張衰樣相贈吓興

哇~~  真係當自家屋企咁wow...

唉... 其實講開講, 仲有個情況係好乞人憎...
唔知大家又有冇遇過 or 發現?

就係d人好中意上車唔用 headphone 開 speaker 聽 / 睇波 / 賭馬 / 聽歌?
真係好乞人憎架... 本來想靜下, 又或者想訓一陣o個時, 當聽到呢d聲... orzzzzzz
呢, 今朝就比我遇到一個... 不過又奇wow, 佢明明用 headphone, 但就成個地鐵車廂都聽到 law...
Picture 836.jpg

可能佢無心之失, 唔覺意開左SPEAKER啫, 原諒佢啦.......  發表於 2011-7-16 20:40
回復

比得大帝 發表於 2011-7-14 09:16:40 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-7-14 08:43

可能佢個headphone漏氣  

張相睇到你影佢.

多謝賞面!^^  發表於 2011-7-14 23:25
回復

catina 發表於 2011-7-14 12:40:19 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-14 09:16
可能佢個headphone漏氣   

張相睇到你影佢.

OH~ so sorry... 的係... o個個唔係我黎架...

(o個個係坐我隔離位的靚女... hoho~)

係噃, 佢個機的角度唔似影緊相噃, 叻過頭添  發表於 2011-7-14 13:39
回復

rrr888 發表於 2011-7-14 13:30:23 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-7-14 08:43

呢啲情況我都覺得好討厭. 多數係喺MTR, 啲八,九十後男仔, 打機或聽歌. 我會不時望吓佢, 其實唔只我, 有時成車人都會. 遇到呢啲, 講真, 我真係唔敢話佢!  都唔知佢會唔會打得多機搞到思覺失調. 惡嘅人唔怕惹, 黐嘅就唔好惹喇!
回復

比得大帝 發表於 2011-7-14 13:41:17 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2011-7-14 13:30
呢啲情況我都覺得好討厭. 多數係喺MTR, 啲八,九十後男仔, 打機或聽歌. 我會不時望吓佢, 其實唔只我, 有時 ...

我在這個主題都講過哩個情況

我當時問佢: 乜你冇帶HEADPHONE咩?
回復

catina 發表於 2011-7-14 14:02:18 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-14 13:41
我在這個主題都講過哩個情況

我當時問佢: 乜你冇帶HEADPHONE咩?

呵呵~ 大帝, 您太有禮貌了...
上次我係巴士, 又係遇到一個賭馬阿叔, 係上層開到個收音機超大聲...
當時, 我已經盡量有禮貌咁好大聲講: 唔好意思, 唔該閂細聲d丫
點知個阿叔, 係咁意抬起頭搵下把聲來源就算...
... !@#@%#^& 扯晒火...
好, 我忍, 到落車前, 經過佢個位, 我好唔客氣咁好大聲同佢講:

祝您今日賭幾多就輸幾多~!!

心都涼晒, 落車~!

好好笑~~~賭仔怕咗你  發表於 2011-7-14 16:45

評分

查看全部評分

回復

catina 發表於 2011-7-14 14:08:34 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2011-7-14 13:30
呢啲情況我都覺得好討厭. 多數係喺MTR, 啲八,九十後男仔, 打機或聽歌. 我會不時望吓佢, 其實唔只我, 有時 ...

我至唔會怕呢種人...

架係佢自己丟的~!  
回復

比得大帝 發表於 2011-7-14 16:38:33 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-7-14 14:02
上次我係巴士, 又係遇到一個賭馬阿叔, 係上層開到個收音機超大聲...
當時,  ...

佢未發爛咋, 我又無需要唔禮貌佢

不過你遇到果大叔又係好惡死, 你贈佢果句贈得好, 俾個讚你

多謝賞面!^^ (上面嗰句放錯左位置丫,唔好意思)  發表於 2011-7-14 23:27
回復

金盞花 發表於 2011-7-14 16:54:16 |顯示全部樓層
買咗個新手機俾我爸, 仲話好可以唔駛用 headphone 聽.  通常佢會遊車河時聽, 鍾意聽時事唔會聽馬仔.  如果你哋遇到佢就同佢講聲, 佢一定會關機唔會唔啋你, 但記緊大聲d同佢講呀

大家放心, 佢好似仲未學識用
回復

比得大帝 發表於 2011-7-14 16:57:37 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-7-14 16:54
買咗個新手機俾我爸, 仲話好可以唔駛用 headphone 聽.  通常佢會遊車河時聽, 鍾意聽時事唔會聽馬仔.  如果 ...

不如放你父親大人張相上嚟, 等我地認住, 見到佢時可以手下留情, 甚致會祝佢贏多D添

佢冇買馬仔呀!  發表於 2011-7-14 17:00
回復

rrr888 發表於 2011-7-14 17:04:34 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-7-14 14:02
當時,  ...

我最唔鐘意同人嘈嘅. 勸喻唔成功就算. 呢個世界乜人都有, 嬲得幾多.

不過喺車度見人鬧交見得多喇! 鬧嚟鬧去三複被, 搵嘢嚟鬧, 嘈親人之餘又冇結果. 不過你都精, 揀落車先話佢. 但係如果個阿叔反應好快, 即刻好大聲咁贈番你一句: 「你講乜能嘢呀八婆!」. 咁你會點反應呀?
回復

比得大帝 發表於 2011-7-14 17:25:28 |顯示全部樓層
買咗個新手機俾我爸, 仲話好可以唔駛用 headphone 聽.  通常佢會遊車河時聽, 鍾意聽時事唔會聽馬仔.  如果 ...

係喎, 睇漏咗好多個字添
回復

catina 發表於 2011-7-14 23:20:32 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2011-7-14 17:04
我最唔鐘意同人嘈嘅. 勸喻唔成功就算. 呢個世界乜人都有, 嬲得幾多.

不過喺車度見人鬧交見得多喇! 鬧嚟 ...

hehe... 佢之後講咩都比您估到 tim...

不過,我都落左車啦,怕咩wow,係佢搵架黎丟先的
再講丫,賭仔最信邪,所以佢至會反應咁激,咁先可以嚇到佢,同埋等佢知:
咪以為今時今日的女人容易蝦丫
回復

catina 發表於 2011-7-14 23:23:18 |顯示全部樓層

放心,放心,我地係半個斯文人,會先禮後兵架,哈哈
回復

rrr888 發表於 2011-7-14 23:39:27 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-7-14 23:20
hehe... 佢之後講咩都比您估到 tim...

不過,我都落左車啦,怕咩wow,係佢搵架黎丟先的

所以咪話你精籮, 揀時機出擊. 唔係你就有排煩喇! 其實, 根本賭馬, 賭波, 賭場, 以佢哋set嘅遊戲規則, 一定輸硬. 你都唔係咒佢吖. 只係話佢知個事實, 提吓佢啫. 講開又講, 而家啲女人真係唔嘢小架. 不過, 我都要時刻提醒住自己, 喺老公面前就唔好咁喇!
回復