[跪地界手哭求] 新手求救~~~~~T_T,,鈴蘭快死了

作者: 031504 發表于 2011-3-1 22:06:52
1124 7

前日係賓賓買了鈴蘭
昨天晚上而經唔對路,,,有個開始謝緊 (但連花都未開,,,,
另外兩個D花仔都開始無精神,葉都開始黃,,,,,,,
上網查過花期2星期~但一棵連花都未開,,,,~
而哩幾日天氣都不熱仲有D凍~應該唔關天氣事
水我無加得多,因為驚整死佢地,,但肉眼睇表面泥土仲溼,用手指模都有少少溼
肥料我無落過,,,而我都唔知點落,,

BTW今日見到有D根生左出黎泥土表面,,
同埋就死果棵個球好似露左出洗泥面,,,,,,,

拜託高人指點迷津~~

---------------------------------------------
一直都想係間房到整一個架去種野
但奈何之前種咩死咩,,,,仙人掌都死 (不過哩加知道原因,,就係因為我落太多水,,,

btw~想問一般小形花類植物要用d咩泥??落咩肥?   (我見又話要形珠岩,又要沙?
同埋食用植物(香草) 要用咩泥同咩肥??
仲有花盆應該點選擇?我怕太細,,,但又唔可以用太大,因為無位
一直上網睇左好耐都搵唔到我要ge答案

我想種勿忘我,三色堇,鈴蘭,初菊,薄荷,,,,,,仲有盧美人,不過哩個可能難d
最想種鈴蘭,,太靚啦~~不過好似話哩加而經唔岩時候種....

同埋當d花開完係咪就掛柴ga啦??咁應該點做?成棵連根拔起?剪左佢?
如果我想將佢謝之前剪左落黎用水養著應該點剪?  (即係好似花店果D咁,,係咪叫切花?

希望大家可以解答一下我d問題~感激
Jesation 發表於 2011-3-2 09:54:35 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-3-1 22:06
一直都想係間房到整一個架去種野
但奈何之前種咩死咩,,,,仙人掌都死 (不過哩加知道原因,,就係因為我落太多 ...

你d問題可能要一本園藝入門書先答倒。
回復

fnv234 發表於 2011-3-3 00:11:54 |顯示全部樓層
喺間房度種野…你間房嘅陽光充唔充足?
如果唔夠光嘅話D花會生得差
回復

031504 發表於 2011-3-2 23:51:02 |顯示全部樓層
alextang 發表於 2011-3-2 17:59
可以試下種初菊,薄荷,三色堇,先啦。
用一般科學泥就得。
鈴蘭香港好難過夏天,就算唔死都好難再返花。

我岩岩而經買左返黎TvT,,,,

如果用科學泥種香草食唔食得@@?
咩叫再返花??
話說鈴蘭種子係點拎?_?
回復

alextang 發表於 2011-3-2 17:59:27 |顯示全部樓層
可以試下種初菊,薄荷,三色堇,先啦。
用一般科學泥就得。
鈴蘭香港好難過夏天,就算唔死都好難再返花。
其他就要慢慢來啦。多做資料搜集(網上有好多),
回復

031504 發表於 2011-3-2 23:49:39 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2011-3-2 09:54
你d問題可能要一本園藝入門書先答倒。

我都想搵本書,,,
之前去圖書館搵,好似唔多岩
回復

031504 發表於 2011-3-3 00:58:59 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-3-3 00:11
喺間房度種野…你間房嘅陽光充唔充足?
如果唔夠光嘅話D花會生得差

好天的話應該都夠
我間房面向東,1,2點前都有太陽~~之後就好似無咩,因為而經上到屋頂@@
回復

031504 發表於 2011-3-3 01:00:43 |顯示全部樓層
話說新買的鈴蘭需要換盆換泥嗎?
我上網睇話要用珍珠岩鋪底,,但我買番黎哩盆無: (
回復