家中番茄---1/4/2011有收成呀

作者: bbecky 發表于 2011-2-28 17:36:46
1729 9

我用側芽在家中種了棵番茄, 我清除了花以下的所有葉片,
現在有粒小果果露出, 但不知是何原因, 近日發現它不很吸水,
以前是早上澆滿水, 傍晚便乾, 但現在情況是仍有很多水,
葉子出現枯黃, 但我卻發現它標了很多花而且是比前大朵的,
花謝了我見到它暗地形成很微型的小果果, 只是還未露出,

不知它出現那些問題???
owlcyr 發表於 2011-3-1 10:24:57 |顯示全部樓層
用側芽種??
可唔可以解釋下
回復

bbecky 發表於 2011-3-1 16:50:20 |顯示全部樓層
意思係用側芽插種, 唔係用種子播種,
上面提到的問題, 我知道盆不夠深是問題之一, 只11cm, 希望勉強能種到果果大啦!!
現在它長了一棵側芽, 我又打算把它用另一盆栽種,
回復

owlcyr 發表於 2011-3-2 10:54:53 |顯示全部樓層
你係個側芽幾大果時插種啊?(成大抽果時插定係細細棵果時?)
你呢個種法比較特別wo,可能因為咁影響座果.
加上睇相你右邊果棵得枝莖,完全無葉,何來養份結果呢??
回復

bbecky 發表於 2011-3-2 17:12:31 |顯示全部樓層
呢一盆共有三支側芽, 係側芽細細時插既,
因為上面d葉枯黃, 所以剪晒,
有一棵完全冇葉, 但佢又標左好多花又大朵,
唔知係咪關事我之前施左草月肥紅標呢??
回復

amethysttsang 發表於 2011-3-4 20:50:39 |顯示全部樓層
的確係好多花...冇乜葉...
唔通淋得太多水...d根壞死左...所以唔吸水...
回復

見習農夫4 發表於 2011-3-5 12:37:32 |顯示全部樓層
你剪曬d葉.棵蕃茄黑占做光合作用呀,製造唔到葉綠素,又如何輸送養分呀,希望有奇蹟啦,阿門!
回復

bbecky 發表於 2011-3-6 11:25:51 |顯示全部樓層
我見d葉黃晒咪剪晒佢囉
唔知係咪佢冇乜葉
所以唔使點吸水呢
回復

bbecky 發表於 2011-4-1 14:51:47 |顯示全部樓層
果果轉紅喇! 估唔到d葉咁黃又冇乜葉, 都有野睇, 奇蹟出現喇!

仲有幾個小果果添
回復

cowcowpop 發表於 2011-4-1 22:35:14 |顯示全部樓層
Fruit is Ok.
Plant is tall and stem is thin.
回復