C + 皂=P27/#526。2015/9/8更新

作者: claudiatang 发表于 2011-2-22 17:43:14
32020 593
八王爺 發表於 2011-4-13 17:26:43 |顯示全部樓層
用舊公文袋最環保。
八王爺 發表於 2011-4-13 16:22:16 |顯示全部樓層
夏天小心保存手工皂,高溫變壞快好多架!
claudiatang 發表於 2011-4-13 16:49:13 |顯示全部樓層
回復 candyafr 的帖子

因為你專注在護膚品那邊丫嘛.... 打皂只是副作用。
candyafr 發表於 2011-4-13 16:48:41 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-4-13 16:47

不能放在家嗎?

冇位,有的位又太晒
jellyfishy 發表於 2011-4-13 16:22:57 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-4-13 16:21
回復 cklife 的帖子

我都算專心GA,晚上做完晒家務才一心一意打。貓狗人(家婆)全都睡了。沒有電視...在好 ...

你都迷上了打皂~~~ 其實佢地香香地一舊舊安靜的躺, 係幾可愛~~
claudiatang 發表於 2011-4-13 17:34:12 |顯示全部樓層
回復 八王爺 的帖子

那在公司拿就可以,信封都不少呢﹗每天都有不少信。
cklife 發表於 2011-4-13 16:15:12 |顯示全部樓層
我比愛心佢地囉,由開始量油就一直愛住佢地架.....

老祖母用手動攪拌器,一個鐘之內就攪惦,可能我做既份量比較少,所以唔洗打好耐,有時半個鐘就攪惦.....

我都係中意用手攪....硬係覺得用手攪靚D...
cklife 發表於 2011-4-13 17:03:48 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-4-13 16:46

你真細心。請問用什麼質地的紙?

好多紙都會用。

一般會選皂濕左,唔張紙唔會痴住舊皂既,當然無印花紋既較好,不過我個人中意用垃圾....即係好少特登去買紙番黎包。

買恤衫要黎包恤衫果張紙啦(好似包雪梨既紙咁既質地),焗麵包用既牛油紙啦,包住黎燉野既紗紙啦....老麥既雞皮紙袋啦....

一般老麥既雞皮紙袋會包一D我應無機會再出水既皂,因為果種紙遇濕會溶,有機會痴住舊皂。

最中意係用舊花紙黎包,會吸水但唔容易溶左張紙,又唔係太痴皂。

有時會用街派既傳單,無字果面黎包,都幾吸水又唔係太易溶。
candyafr 發表於 2011-4-13 16:56:38 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-4-13 16:49

因為你專注在護膚品那邊丫嘛.... 打皂只是副作用。

所以冇位囉
claudiatang 發表於 2011-4-13 16:21:11 |顯示全部樓層

我都算專心GA,晚上做完晒家務才一心一意打。貓狗人(家婆)全都睡了。沒有電視...在好安靜的環境下進行。
cklife 發表於 2011-4-13 15:53:19 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-4-13 15:16
又冰又蒸,好似人地美容咁~

又冰又蒸可以加速血液循環,冬天我會用咁既方法對付塊面架.....
jellyfishy 發表於 2011-4-13 16:02:39 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-4-13 15:52
我唔敢呀......
之前諗住整左咁多次皂,有D經驗咪無將油加溫囉.....
後來發覺無控制溫度既幾批皂,都比較快 ...

耐放....  你一般會放多久呀?
最近發現有舊15%左右甜杏仁油 + SF 紫草浸泡olive oil 的皂, 唔記得包... 放了四個月, 壞左~~   嗚~~~
能耐放, 都係一個大考慮~~~

我d 皂... 大部份義賣走了~~  這批都無SF了, 也不敢用大比例易壞的油了~~~
claudiatang 發表於 2011-4-13 16:08:28 |顯示全部樓層
我初學時已是用冰塊開鈉喎﹗通常的冰重量都唔夠,所以就加少少水加到夠。d鈉分批倒入去時d冰都馬上溶了。一面倒鈉一面攪。d冰溶晒時鈉也溶了。那時溫度都差不多有三十多四十度。如果和油溫相差太遠就放在熱水上面熱一熱。d鈉未溶是會見到一粒粒晶體,但就未試過有。最近用隻圓粒狀鈉就聽教聽話的怕有雜質就用好密的茶隔隔一隔。但都不見有什麼異物。
cklife 發表於 2011-4-13 16:10:06 |顯示全部樓層
我要求我D皂能放一年唔起油斑,唔變味....

老祖母我會放超過一年,感覺放一年後既老祖母好正....質感好溫和....

我喜歡同D皂談談情、跳跳舞,一齊共渡快樂時光...
jellyfishy 發表於 2011-4-13 16:12:14 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-4-13 16:10
我要求我D皂能放一年唔起油斑,唔變味....

老祖母我會放超過一年,感覺放一年後既老祖母好正....質感好溫 ...

你一定係俾左d 能量舊皂~~~

我仲未試過打老祖母皂~~~ 驚打到手仔軟~~~
claudiatang 發表於 2011-4-13 16:13:38 |顯示全部樓層

我都係呀,所以現在一屋都係皂..尤其睡房,現在不怕有蚊子了。因為全是香薰味。
cklife 發表於 2011-4-13 15:52:01 |顯示全部樓層
我唔敢呀......
之前諗住整左咁多次皂,有D經驗咪無將油加溫囉.....
後來發覺無控制溫度既幾批皂,都比較快壞,所以依家都乖乖加溫......
我中意D皂可以放好耐好耐....
cklife 發表於 2011-4-13 15:20:52 |顯示全部樓層
用計油網頁計過你條方,鈉都OK...水量第一條方水多少少...第二條方正常...
可以話配方係無問題...

但我有個問題想問....點解你用冰塊既?
你用冰塊代水,咁你D氫氧化鈉搵咩開溶佢呀?你用油開氫氧化鈉?還是用冰塊加氫氧化鈉....再等D冰溶左混合氫氧化鈉呀?  如果用冰開氫氧化鈉,你點知氫氧化鈉有無完全容解呀?

我係用水(溫度45度)...油(溫度45度)....

jellyfishy 發表於 2011-4-13 15:23:46 |顯示全部樓層
oh.... claudia 當左水好似奶開NaOH... 

我平時水開NaOH,都係半水半冰咁開, 唔洗等佢降溫~

孖吉 發表於 2011-4-13 15:16:22 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-4-13 09:55

又冰又蒸,好似人地美容咁~