C + 皂=P27/#526。2015/9/8更新

作者: claudiatang 發表于 2011-2-22 17:43:14
32243 593
claudiatang 發表於 2011-2-24 17:28:56 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-2-24 17:22
再生ok啊,淨係冇左d花之麻,而且蒸個零2個鐘就2個星期左右用得

沒有蒸過呀,隔著熱水沒兩分鐘就完全溶晒,攪和了就倒模。今早拿出來看還未變硬,還是軟軟杰杰
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-2-24 17:29:51 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-2-24 17:28
沒有蒸過呀,隔著熱水沒兩分鐘就完全溶晒,攪和了就倒模。今早拿出來看還未變硬,還是軟軟杰杰 ...

啊,咁要6個星期啦
還軟軟的??我果底1.5L 尋晚已經脫模啦喎~
會唔會睇左數位
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-24 18:04:34 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-2-24 17:29
啊,咁要6個星期啦
還軟軟的??我果底1.5L 尋晚已經脫模啦喎~
會唔會睇左數位  ...

我的再生皂,通常一倒模,唔洗1小時已經乾左可以脫模.
claudia 可能落得太多水.
回復

claudiatang 發表於 2011-2-24 21:54:17 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-2-24 18:04
我的再生皂,通常一倒模,唔洗1小時已經乾左可以脫模.
claudia 可能落得太多水. ...

沒有加水呀,油都沒一滴。因為從舊模脫出來時都是很軟,那時已是第二晚了。足足兩日兩夜。還以為是薑汁問題。既然菲媽沒問題那應該也沒問題呀﹗
回復

jellyfishy 發表於 2011-2-24 23:33:54 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-2-24 21:54
沒有加水呀,油都沒一滴。因為從舊模脫出來時都是很軟,那時已是第二晚了。足足兩日兩夜。還以為是薑汁問 ...

啊~ 咁就真係唔好急, 等佢三五日後, 手指模下夠晒乾, 才好脫模切皂~~
回復

claudiatang 發表於 2011-2-26 09:11:13 |顯示全部樓層
D薑皂仍是軟軟耷耷的。左手香皂就硬了。今或明天可以脫模。
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-3-1 16:32:19 |顯示全部樓層
隔水燉冇法收乾水份,電子瓦罉還可以,不過太大,會有很多浪費,你下次帶埋黎等我KO佢啦
回復

claudiatang 發表於 2011-3-1 16:13:41 |顯示全部樓層
回復 prodorothyhkg 的帖子

直接倒入去,不用用個什麼裝住?我有個電子瓦罉,另外有個燉盅,隔水燉。是這樣做法嗎?
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-3-1 15:34:22 |顯示全部樓層
個薑皂可能水多,你下次來時可以帶埋黎,我用電子燉"中"燉乾d水
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-3-1 15:35:47 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-3-1 12:23
幾條魚仔。有一條脫模時掉到地上撞扁了個嘴﹗

還未切。早知這樣淺色就加些紅石泥或備長炭作拉花﹗ ...

你呢個係小白牌全碰碰香皂,全無添加水份,正野黎架~
回復

claudiatang 發表於 2011-3-1 15:56:28 |顯示全部樓層

那天見它顏色那麼深綠色就沒想過要加色﹗到時蓋章上去,希望不會那麼素。印仔幾時有?
回復

claudiatang 發表於 2011-3-1 15:58:05 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-3-1 15:34
個薑皂可能水多,你下次來時可以帶埋黎,我用電子燉"中"燉乾d水

那你現在教我點做,我都有燉盅。
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-3-1 16:07:34 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-3-1 15:56

那天見它顏色那麼深綠色就沒想過要加色﹗到時蓋章上去,希望不會那麼素。印仔 ...

我仲未有時間king,可能要星期六先得,忙死了,老細剛去廁所才偷偷上來走一轉~
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-3-1 16:05:58 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-3-1 15:58
那你現在教我點做,我都有燉盅。

可以用電子燉盅,直接倒入,等佢慢慢收乾,但係要幾耐就要按情況而定
回復

claudiatang 發表於 2011-3-1 12:23:17 |顯示全部樓層

RE: 我失敗的皂(左手香皂)

IMG_2470 (Medium).JPG
幾條魚仔。有一條脫模時掉到地上撞扁了個嘴﹗
IMG_2471 (Medium).JPG
還未切。早知這樣淺色就加些紅石泥或備長炭作拉花﹗
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-2 00:30:11 |顯示全部樓層
放入冰格一晚, 從冰格拿出來, 立即脫模, 因室溫關係, 皂面有水珠, 不要用手直接甩模, 要隔著厚餐紙甩模, 甩模後, 皂要放在乾爽位置晾乾最少2星期, 用餐紙放在皂面繼續吸水珠和防塵~
我不時都咁做, 好work~
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-2 11:56:02 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-3-2 09:21
回復 jellyfishy 的帖子

知道﹗要冷凍多久?

放入冰格一晚 (6hr 左右)~
從冰格拿出來, 立即脫模, 因室溫關係, 皂面有水珠, 不要用手直接甩模, 要隔著厚餐紙甩模, 甩模後, 皂要放在乾爽位置晾乾最少2星期, 用餐紙放在皂面繼續吸水珠和防塵~
回復

claudiatang 發表於 2011-3-2 09:11:49 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-3-2 09:02
方法簡單, 試左唔得, 才決定拿去菲媽家解決也未遲~

哈﹗這底薑皂都算歷盡滄桑...燜蒸燉煮
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-2 09:17:23 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-3-2 09:11
哈﹗這底薑皂都算歷盡滄桑...燜蒸燉煮

記得放入冰格時, 要開了保鮮紙, 和小心不要倒瀉, 還有不要弄污食物~~

我的經驗是, 通常這類再生皂的洗感很好, 泡泡多又綿, 令你愛不惜手~
回復

jellyfishy 發表於 2011-3-2 09:19:07 |顯示全部樓層
我試過有一底再生皂就係咁, 座熱時, 水油下多了, 放2個星期都未乾, 但乾了再用, 十分好用, 又潤又滑又多泡, 攪到唔想送俾人.
回復