買左材料,準備開工~

作者: maywong918 發表于 2011-1-26 13:35:52
2956 36
今日終於去買左好多材料返來準備開工喇~
想問下,我買左玻尿粉,如果要開1%既溶液,有咩要注意架?用膠樽ok嗎?
嘿嘿.........新仔(女),請各位多多指教~
貓后 發表於 2011-1-26 13:40:05 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-1-26 13:35
想問下,我買左玻尿粉,如果要開1%既溶液,有咩要注意架? ...

加油丫
回復

maywong918 發表於 2011-1-26 13:58:16 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-26 13:40
加油丫

THX~努力中,不過好似有D無從下手既感覺..........
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-26 13:59:56 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-1-26 13:35
想問下,我買左玻尿粉,如果要開1%既溶液,有咩要注意架? ...

玻尿粉, 唔平喎~ 你都好重手筆!

玻尿酸, 唔係好酸掛, 膠樽應該ok~
回復

maywong918 發表於 2011-1-26 14:10:39 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-26 13:59
玻尿粉, 唔平喎~ 你都好重手筆!

玻尿酸, 唔係好酸掛, 膠樽應該ok~

今日用左差唔多兩張大牛.....
就係唔知膠樽得唔得,搞到咩都整唔到呀~我想整既几樣野都要落玻尿酸架......................
回復

八王爺 發表於 2011-1-26 14:22:16 |顯示全部樓層
又多一位沉淪苦海!
回復

貓后 發表於 2011-1-26 14:28:07 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-1-26 14:10
就係唔知膠樽得唔得,搞到咩都整唔到呀~我想整既几樣野都要落玻尿酸架. ...

2張金牛丫 硬加要努力,一齊玩啦
回復

八王爺 發表於 2011-1-26 14:46:42 |顯示全部樓層
貓后 發表於 2011-1-26 07:28
2張金牛丫  硬加要努力,一齊玩啦

2張金牛,可以買啲 雪花秀 來擦!

今年5月尾 我又去韓國,又要抬啲Natural Republic, Etude House 回來。
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-26 14:56:18 |顯示全部樓層
maywong918 發表於 2011-1-26 14:10
就係唔知膠樽得唔得,搞到咩都整唔到呀~我想整既几樣野都要落玻尿酸架. ...

我見平時市售的玻尿酸都有用膠樽的, 應該無問題.
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-26 14:58:04 |顯示全部樓層

嘩.... 係我唔好, 帶壞左你~
(我買東西做護膚品, 咁耐都係三百左右... 係咪好孤寒~)
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-26 15:01:27 |顯示全部樓層
大牛,五百,二張,一千咋,有牌子(普通)野頂龍2-3樽(仔)咋><
回復

貓后 發表於 2011-1-26 15:05:27 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-1-26 15:01
大牛,五百,二張,一千咋,有牌子(普通)野頂龍2-3樽(仔)咋>

咁我睇錯了大牛和金牛唔同架
回復

八王爺 發表於 2011-1-26 15:05:41 |顯示全部樓層
講吓啫,有牌子又好用的,當然貴。
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-1-26 15:12:38 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-1-26 15:05
講吓啫,有牌子又好用的,當然貴。

廣告貴咋,d料........咪又係呢d~
回復

八王爺 發表於 2011-1-26 15:17:26 |顯示全部樓層
有乜嘢唔係廣告費貴?
食包米,都係俾咗架喇。
回復

cklife 發表於 2011-1-27 09:52:15 |顯示全部樓層
做玻尿酸溶液可以用膠樽,記得要放雪櫃,記得要落防腐劑。
通常我做左就會盡快用晒佢,所以防腐劑我會減半落。
唔知你買邊間,有D比較難溶,如果就咁全部粉一次倒晒落去,佢會結埋一舊,要一OR兩日先落得晒(其間仲要成日搖佢)。
我自己既做法係裝玻尿酸既樽裝水(唔好用花水),一張咭紙中間摺條痕,將粉放係紙上,一邊將粉一D一D咁倒入樽,一邊用拮魚蛋果D竹簽攪拌,咁倒晒粉佢就唔會結埋一舊好實既物體,而係比較分散。咁做晚上開粉第二朝就溶得七七八八。

另外,佢未溶晒你要間中搖下佢等佢唔好痴住個樽邊,而且易溶D。我既做法係將佢裝係手袋或褲袋,咁你平時活動時佢就不停搖喇。

有網友將佢放係洗衣機同D衫一齊洗....我覺得好危險囉....好易攪到一機衫都係....

溶晒既溶液就可以放係雪櫃保存喇。

一般係做1%溶液....係外邊見到配方寫落玻尿酸,一般都係指1%溶液。

使用注意,太乾天氣如濕度只有50%,搽完玻尿酸後請立刻再塗一層油脂防止水份散失,如果唔係有d人會覺得搽左乾過未搽....可能會脫皮添。

原因係玻尿酸係會抓住空氣或皮膚中既水份,比皮膚補濕用,但空氣中唔夠水份,佢住就只抓住皮膚水份,而無係面塗油脂,水份被抓住之後就會蒸發走左。

所以我用法係,沖完涼後係溶室搽完再搽油脂,而用紙面膜,天氣太乾時會係紙面膜上面多加一張保鮮紙。

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2011-1-27 09:56:06 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-27 09:52
通常我做左就會盡快用晒佢,所以防腐劑我會減半 ...

花水,我用花水加透明質酸液,再加GSE. 整定好大支添,咁呀,惟有放入雪櫃,倒少少入其他樽用.

呢輪好夠訓,我d皮膚好左好多,所以除了搽cream,無攪mask呢d煩野~
回復

cklife 發表於 2011-1-27 17:21:34 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-1-27 09:56
花水,我用花水加透明質酸液,再加GSE. 整定好大支添,咁呀,惟有放入雪櫃,倒少少入其他樽用.

呢輪 ...

因為唔同品種既花水,內含物質會有分別,所以開學原料多數用純水,以減低不必要化學作用。

另外,有D皂友用玻尿酸液加簡易乳化劑製作乳液,會有[刷字膠]反應,所以製作乳液如果有咁反應,可以同一條方,減左玻尿酸再製,如果情況改善。証明所用簡易乳化劑同玻尿酸液有沖突,可在配方中,將玻尿酸改成甘油解決。

另外...如果做玻尿酸乳液,因為玻尿酸裡面放左防腐劑,乳液配方就會刪左防腐劑,而且盡量做細支,等佢快D用完,咁就可以減少防腐劑使用量。
回復

jellyfishy 發表於 2011-1-27 17:29:57 |顯示全部樓層
我諗我係懶人, 所以唔靚.
暫時記實最易做個幾條form就算喇. 現在成個心都掛住點醫番好自己隻腳和打皂散心~~ 嘻~~
回復

maywong918 發表於 2011-1-27 22:24:53 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-1-27 09:52
通常我做左就會盡快用晒佢,所以防腐劑我會減半 ...

唔該晒CK前輩~好詳盡呀,要抄底先得~
我係買第一化工既,頭先試左,都几好溶哦~
回復

12下一頁