什麽是 按章工作

作者: tommysze8 發表于 2011-1-11 11:24:49
2079 5
今早聽收音機,國泰員工代表接受訪問,話按章工作 咪 按章做哂做好 D 程序、、、、之前薪級調整唔算,一個月好業績花紅唔算、、、、。
吓!咁平時無按章工作?  宣家先至做到足?我情願佢地曰曰按章工作。
其實 什麽是 按章工作?
======================
(商台)2011年1月11日 星期二 10:16
國泰航同空中服務員工會今早舉行例會,工會會提出討論今年的加薪幅度。工會指資方提出的 4.5%加薪方案,並不公平,如果公司拒絕要求, 計劃最快在農曆新年前發起按章工作 。一批工會代表就在國泰城外拉起橫額,要求尊重集體談判權。
jellyfishy 發表於 2011-1-11 11:41:41 |顯示全部樓層
佢地按章個意思, 等於唔會為公司超時工作, 唔會為公司做一些自己職務范圍以外的工作.
如果呢個做法放在e院, e 管局就慘喇~
回復

比得大帝 發表於 2011-1-11 16:38:14 |顯示全部樓層
佢地嘅按章工作即係玩嘢
按公司規章, 開機前要每部電視check, 要檢查廁所衛生, 要準備好各乘客之小食, 才可以開機出跑道.  但時間關係, 哩d嘢都冇做, 因不構成危險, 亦唔會有人投訴, 所以空姐們都便宜行事.
依家佢地主動做足事前功夫, 而依d對乖客來說都係transparent, 冇實際得益, 但國泰就要為多用之時間負責, 如可能超出所定之泊機時間, 可能超出空姐的最長工作時間而要換另一組空姐及機師.

回復

比得大帝 發表於 2011-1-11 16:44:01 |顯示全部樓層

我好討厭哩班空姐, 有得加4.5都唔滿意, 因為某些職位是公司commit 咗每年有加薪點, 佢地話要兩條分開加喎

果時金融風暴, 開機少, 要求員工主動放大假, 佢地又唔制, 只有後勤員工願意與公司共度時艱, 依家有很加, 佢地又要加多過人.......賤

回復

vkzone 發表於 2011-1-14 00:25:05 |顯示全部樓層

那如果嚴格來說, 不算是錯, 大把正苦OFFICE的等退休的人就係天天按章工作.
唔OT, 唔做自己職位以外的是合埋的, 只係老闆請得人少, 唔夠人用或要省錢, 弄得依規章來工作反而不合理. 其實大不了CX改左個規章, 不需要做足事前功夫咁就算無問題啦, 係未?
回復

比得大帝 發表於 2011-1-14 09:27:29 |顯示全部樓層
vkzone 發表於 2011-1-14 00:25
那如果嚴格來說, 不算是錯, 大把正苦OFFICE的等退休的人就係天天按章工作.
唔OT, 唔做自己職位以外的是合埋 ...

好多嘢係民航署規定, 唔係CX話改就改

而且佢哋有心要將"按章工作"的反效果帶出嚟, 一定會拖慢嚟做, 如果在指定內完成咗, 佢哋嘅行動變成全無意義.

佢哋即係借章為名, 破壞為實, 不旦影響公司利益, 還會影響乘客, 因為香港機場異常緊迫, 一過咗所分配之起飛時間, 隨時要等成個鐘才再分配到時間, 又隨時拖到過咗機組人員的最長工作時間而要換另一組機組人員........

這是最黑心的工業行動
回復