My 2010 秋植花韭 Ipheion parviflora / Rolf Fiedler

作者: rickycat930 发表于 2011-1-2 01:08:52
2455 12

My 2010 秋植花韭 Ipheion parviflora

未出葉先出花, 花仔細細朵, 但好香

評分

查看全部評分

cherrylwy 發表於 2011-1-2 09:35:00 |顯示全部樓層
咁得意既, 出花先, 幾清秀喎, 咩香味架?
Carcar 發表於 2011-1-2 13:37:45 |顯示全部樓層
好得意! 响啲石中間開左朵花!
rickycat930 發表於 2011-1-2 14:45:43 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2011-1-2 09:35
咁得意既, 出花先, 幾清秀喎, 咩香味架?

唔識形容 ,
... 都幾好聞, 冇鈴蘭咁清, 香味重o的, 但不濃烈

朵個仔開了兩日, 每日傍晚都合番埋,
但唔知係唔係今日無乜太陽, 今日無打開, 成日都合埋
rickycat930 發表於 2011-1-2 14:48:40 |顯示全部樓層
Carcar 發表於 2011-1-2 13:37
好得意! 响啲石中間開左朵花!

我無種入泥入面, 只種泥面,
再用蘭石鋪面, 等個球根通氣o的無咁易爛
fnv234 發表於 2011-1-2 19:10:30 |顯示全部樓層
我果隻出咗葉先有花,不過其它花韭未開佢已經開完2朵
隻味我覺得似爽身粉果類
小白 發表於 2011-1-2 19:12:52 |顯示全部樓層
rickycat930 發表於 2011-1-2 14:48
我無種入泥入面, 只種泥面,
再用蘭石鋪面, 等個球根通氣o的無咁易爛  ...

高手...
珍珍 發表於 2011-1-2 20:59:11 |顯示全部樓層
好得意呀 , 好靚呀
rickycat930 發表於 2011-1-2 23:25:01 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2011-1-2 19:10
我果隻出咗葉先有花,不過其它花韭未開佢已經開完2朵
隻味我覺得似爽身粉果類 ...

有機會的話等我聞多次先得
不過, 放完假啦, 要撞o岩放假又開花先再有機會啦
rickycat930 發表於 2011-1-10 00:51:51 |顯示全部樓層
同一球 Ipheion parviflora 開第二朵花

第二球o既 Ipheion parviflora 都準備出花苞啦
rickycat930 發表於 2011-1-10 00:58:52 |顯示全部樓層
Ipheion Rolf Fiedler 都開花啦,
呢球係2009 年同 natsuki 師兄團購的舊球
留到球, 仲開花添

評分

查看全部評分

natsuki 發表於 2011-1-11 03:41:32 |顯示全部樓層
rickycat930 發表於 2011-1-10 00:58
Ipheion Rolf Fiedler 都開花啦,
呢球係2009 年同 natsuki 師兄團購的舊球
留到球, 仲開花添: ...

好可愛的 Ipheion parviflora.

你的Ipheion Rolf Fiedler開好早啊~~~  
我發現花韭真的很容易照顧, 去年的沒有收球, 也沒有避雨, 時間一到就自動長出來啦.
rickycat930 發表於 2011-1-11 09:49:32 |顯示全部樓層
回復 natsuki 的帖子

Ipheion parviflora 真係幾可愛

我記得呢球 Rolf Fiedler 上年好早就休眠,
之後就搬了入室內, 仲睇住佢生了3粒子球,
現時種了在盆邊, 一粒生了葉仔, 另外兩粒仲未發芽。

不過另一盆花韭 Wisley Blue 生得好茂密, 但無休眠,
反而一到雨季就唔受水, 全盆爛晒 ,
所以我諗都係避一避雨穩陣o的