手工皂配方計算

作者: jellyfishy 發表于 2010-12-13 19:04:47
18376 51

為了就自己喜好和手上的油種, 水母一般會自己設計配方, 上網找手工皂計算機. 好有用的.

我用開呢幾個:
http://www.ppsoap.com/formula.aspx
http://gais4.cs.ccu.edu.tw/~htchang/soap.html

check 成份和估計皂的特質, 用這個:
http://www.soapcalc.net/calc/soapcalcWP.asp

後加, 中文版, 很好用:
http://www.soap-diy.com/Soap_Calculators.htm

初學者 (雖然我都係), 建議跟前人的成功配方或書的配方先, 了解洗感和自己喜好後, 再另行設計.
如果想自己設計配方, 歡迎post出來, 大家分享下.

電話用apps的手工皂計算機:
app:分享實用手工皂app
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 2309&fromuid=36

(鳴謝yuki2013)

評分

查看全部評分

冰兒 發表於 2010-12-13 22:26:49 |顯示全部樓層
回復 jellyfishy 的帖子

是否說你買了皂皂,然後再用他們的成份計算裡面有什麼?
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-13 22:33:26 |顯示全部樓層
冰兒 發表於 2010-12-13 22:26

是否說你買了皂皂,然後再用他們的成份計算裡面有什麼? ...

我是利用計算機設計每種油的百分比、INS、水、NaoH、和內含成份,設計到自己所想的功效/滋潤度/洗感,然後用來打皂。
回復

Poppylily 發表於 2010-12-13 22:48:09 |顯示全部樓層

多謝水母分享,"趴趴皂"個網我唔見咗好耐,終於揾番啦~

lee個網都好用ga~
http://www.soap-diy.com/Soap_Calculators.htm
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-13 23:05:19 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2010-12-13 22:48
多謝水母分享,"趴趴皂"個網我唔見咗好耐,終於揾番啦~

lee個網都好用ga~

yeah ~ 多謝分享.
ppsoap 係幾正, 每種油都有介紹, 很方便.

你個link都好正喎, 結合比例和性質都有~~ 一次過print 出來, 勁方便~~
回復

Poppylily 發表於 2010-12-13 23:11:26 |顯示全部樓層

係呀~之前我用兩個網一齊對照,好好用ga~
只係唔知點解ppsoap個網忽然間上唔到...無咗一個,若有所失囉~
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-13 23:20:12 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2010-12-13 23:11

係呀~之前我用兩個網一齊對照,好好用ga~

我一般都要找2個 link 作對照, 保險d. 家下跟你呢個link + ppsoap, 方便好多.

係喎~ 有時間的話, 可否post下成品照和配方, 等我地學下野~~~
回復

Poppylily 發表於 2010-12-13 23:33:28 |顯示全部樓層

我都係新手嚟~重要係無咩恆心嘅"新手" 整咗一段時間,又無咩地方儲存,之前d天氣又熱又潮濕,所以停哂手腳啦~
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-13 23:35:25 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2010-12-13 23:33

我都係新手嚟~重要係無咩恆心嘅"新手" 整咗一段時間,又無咩地方儲存,之前d天氣 ...

我都係趁冬天涼涼地乾乾地, 打定全年的皂, 撞多d板, 當學野~~
回復

Poppylily 發表於 2010-12-13 23:54:00 |顯示全部樓層

其實我之前都係撞吓撞吓ga~又無朋友有相同興趣可以一齊研究,都有好多"失敗之作"
其實已經諗咗嚟緊想打嘅香熏組合,不過重"懶"緊,未開始~遲d計好咗配方,你幫手比d意見丫~
回復

hellokitty_971 發表於 2010-12-13 23:59:54 |顯示全部樓層
個表好勁呀, 不過啊蛇解釋左好耐, 我都唔明
回復

hellokitty_971 發表於 2010-12-14 00:02:35 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-12-13 23:35
我都係趁冬天涼涼地乾乾地, 打定全年的皂, 撞多d板, 當學野~~

點樣計全年要用既皂? 整左幾多舊?
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-14 00:18:47 |顯示全部樓層
Poppylily 發表於 2010-12-13 23:54

其實我之前都係撞吓撞吓ga~又無朋友有相同興趣可以一齊研究,都有好多"失敗之作" ...

好呀好呀~~
多d人分享和討論,容易d找對合心意的配方,又可以撞少d板~~
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-14 00:19:25 |顯示全部樓層
hellokitty_971 發表於 2010-12-14 00:02
點樣計全年要用既皂? 整左幾多舊?

即係失敗個d俾自己用,唔靚仔個d留俾自己用,加加埋埋都有十幾舊皂~~
回復

Poppylily 發表於 2010-12-14 00:37:55 |顯示全部樓層

我都咁話!要多d人一齊分享和討論先好玩
回復

Poppylily 發表於 2010-12-14 00:39:37 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2010-12-14 00:19
即係失敗個d俾自己用,唔靚仔個d留俾自己用,加加埋埋都有十幾舊皂~~    ...

我都好多~
回復

Jesation 發表於 2010-12-14 09:12:39 |顯示全部樓層

http://www.soapcalc.net/calc/soapcalcWP.asp

呢個good喎。

另外我都整咗:

各項油脂皂化值及硬度列表

常用精油功效表

評分

查看全部評分

回復

jellyfishy 發表於 2010-12-14 09:23:00 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2010-12-14 09:12

嘩~ 好有心機~~~~ 好似導師講義一樣咁good!!!  
謝謝分享啊~~~

睇到紅棕油, NaOH和 INS等值, 和棕櫚油不同. 但見網上有些計算機當2者是一樣. 我只做過一底, 是用棕櫚油的值, 唔知點分佢地好.
回復

Jesation 發表於 2010-12-14 09:27:10 |顯示全部樓層

thanks,因為我想查得快d ahma,其實都係新仔一名。

有興趣可以睇我o既第一件手工皂

同埋
拉茜牌茶樹薰衣草苦楝手工皂
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-14 09:31:12 |顯示全部樓層
Jesation 發表於 2010-12-14 09:27

thanks,因為我想查得快d ahma,其實都係新仔一名。

嘩~~~ 你咁勁唔帶套?!  
d 皂液好嗱皮膚喎~~~

你係咪心急脫模呢?
回復

123下一頁