泰式食物種子 (分享結束)

作者: 蛀米虫 發表于 2008-2-27 13:45:43
2184 12
買了一包泰式食物種子, 很大包種唔晒, 如有興趣pm我 :
(分享方法:寄回郵信封)

1.
2.
3.

另有 1份 4粒 飛碟南瓜種子 :
1.

評分

查看全部評分

WingWing 發表於 2008-2-27 15:42:32 |顯示全部樓層

以下是於網上搜尋的資料:
http://www.market.fedvmcs.org/crops/roselle/roselle.htm

1.
2.
3.

1.wingwing (飛碟南瓜食唔食得? 如果食得, 我想要呀! )

回復

fnv234 發表於 2008-2-27 17:41:55 |顯示全部樓層
泰式食物種子個封面果種係洛神葵
回復

蛀米虫 發表於 2008-2-27 17:48:37 |顯示全部樓層
wing wing, 我都唔知食唔食得架, 不過係有幾種粉色, 好似幾得意甘, d葉和玩具南瓜唔同, 如你試下種 pm我地址我寄給你. 你d資料好詳細, 謝!

fnv234, 原來係洛神葵, 唔該晒!  我已下種, 這幾天又凍了.......

回復

plktr12 發表於 2008-2-27 18:34:58 |顯示全部樓層

http://www.market.fedvmcs.org/crops/roselle/roselle.htm

1.plktr12(thanks)
2.
3.

1.wingwing (飛碟南瓜食唔食得? 如果食得, 我想要呀! )
回復

phoenix 發表於 2008-2-27 22:07:50 |顯示全部樓層

1.plktr12(thanks)
2.Gipsy Queen,thank
3. phoenix
回復

WingWing 發表於 2008-2-27 23:03:31 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-2-27 17:48 發表
wing wing, 我都唔知食唔食得架, 不過係有幾種粉色, 好似幾得意甘, d葉和玩具南瓜唔同, 如你試下種 pm我地址我寄給你. 你d資料好詳細, 謝!

蛀米虫, 圖片&資料响網上搵, 係咪咁樣'架', 都幾得意喎! (我pm地址給你, thanks!)

玩具南瓜 飛碟
播種期:3-5月
結果期:7-8月
發芽適溫:25℃
生育溫度:15-30℃

有一圈突起,狀似飛碟。4-5吋寬,約50天左右可採收。
回復

蛀米虫 發表於 2008-2-28 12:04:01 |顯示全部樓層
原帖由 WingWing 於 2008-2-27 23:03 發表

蛀米虫, 圖片&資料响網上搵, 係咪咁樣'架', 都幾得意喎! (我pm地址給你, thanks!)

玩具南瓜 飛碟
播種期:3-5月
結果期:7-8月
發芽適溫:25℃
生育溫度:15-30℃
有一圈突起,狀似飛碟。4-5吋寬,約50天左右可採收。
24398 ...

是啊!  我是從八王爺那裡買回來的, 包裝上的南瓜有粉藍,黃,白 和綠色啊!
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-1 17:04:32 |顯示全部樓層
住20/F 既 黃先生, 今日已把種子寄出了.
回復

WingWing 發表於 2008-3-1 22:55:13 |顯示全部樓層
今天已收到種子, thanks!
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-2 16:33:44 |顯示全部樓層
呢排郵局又快返 lo por~
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-6 19:20:18 |顯示全部樓層
phoenix, 種子今天已寄出!
plktr12, 你寄了回郵信封了嗎?? 我還未收到!
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-8 14:42:57 |顯示全部樓層
如在復活節假期前還未收到回郵信封我話, 就當棄權la~
之後餘下種子和小苗會再post分享給有興趣的人.

回復