有酒味的洛神花蜜餞

作者: 肥寶寶 發表于 2010-12-3 23:15:03
3290 7
我估應該係唔小心入左d水氣,所以成樽變左。
成1L架,依家出左酒味,唔敢食,可以有咩用?
上網睇過d資料話呢d可以做成天然酵素,可以用黎洗野或作肥料。唔知係唔係真架呢?
cklife 發表於 2010-12-4 08:59:07 |顯示全部樓層
我估應該係唔小心入左d水氣,所以成樽變左。
成1L架,依家出左酒味,唔敢食,可以有咩用?
上網睇過d資料話 ...
肥寶寶 發表於 2010-12-3 23:15

係咪只有酒味...無其他唔正常?如果係...你當水果酒食囉...

做水果酒就係糖加生果.....有酵母係起作用...佢就會有酒味....

唔知你做法,...一般蜜餞係用糖去煮生果...煮成蜜餞後放雪櫃備用。

如果你係用新鮮生果,加蜜糖就咁生醃,生果表面附有既酵母,產生作用,而糖又供給養份,佢就會發酵出酒味。係以前D人自釀既簡單水果酒。

你個洛神花都係一樣囉。

如果真係擔心唔敢食,都可以要黎做酵素膜既.....糖本身保濕嘛....酒精有緊膚作用。
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-4 09:03:35 |顯示全部樓層
正, 有酒香, 俾我實食晒佢~~
回復

肥寶寶 發表於 2010-12-4 16:24:30 |顯示全部樓層
冇煮過架!
只係一層花一層糖咁整,好似新年後醃桔仔咁。

d花冇發毛,不過表面果層糖水有一層似係油咁的係表面。

我係第一次整,整左好多樽送俾人,呢樽諗住留俾自己,點知出左酒味。
回復

esmonhk 發表於 2010-12-4 21:15:18 |顯示全部樓層
在個一段時間,D酒味會消失,落神花變軟身就成功
回復

肥寶寶 發表於 2010-12-4 23:06:42 |顯示全部樓層
在個一段時間,D酒味會消失,落神花變軟身就成功
esmonhk 發表於 2010-12-4 21:15

頭先再打開個樽黎睇下,d酒味真係冇左!!
我會試下食,睇下有冇唔舒服先。 有就順勢請個病假。
回復

esmonhk 發表於 2010-12-5 20:23:04 |顯示全部樓層
咁你冇得請病假啦...我食左幾年都只係請過兩次病假
回復

肥寶寶 發表於 2010-12-5 23:28:15 |顯示全部樓層
咁你冇得請病假啦...我食左幾年都只係請過兩次病假
esmonhk 發表於 2010-12-5 20:23

即係希望幻滅了~~~
回復