有冇人知呢度喺邊嘅呢?

關閉 [複製鏈接]
作者: 小餘 发表于 2007-7-12 22:31:50
3937 29
有冇人知呢度喺邊嘅呢?^^
小餘 發表於 2007-7-12 23:15:44 |顯示全部樓層

回復 #2 阿行 的帖子

我都覺得似喺國內嘅^^
DAVIDYIP 發表於 2007-7-12 23:36:10 |顯示全部樓層
好似係啲客家村,但喺邊就忘記了。
小餘 發表於 2007-7-13 00:01:39 |顯示全部樓層
原帖由 DAVIDYIP 於 2007-7-12 23:36 發表
好似係啲客家村,但喺邊就忘記了。

應該係客家村,但呢啲又圓形又方形,好特別^^
Fonica 發表於 2007-7-13 00:07:08 |顯示全部樓層
客家村 ~ 姐係係客家嗰度嘅一條村 or 客家人嘅村呀?
小餘 發表於 2007-7-13 00:21:35 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-13 00:07 發表
客家村 ~ 姐係係客家嗰度嘅一條村 or 客家人嘅村呀?

係客家人聚居嘅一條村囉^^
Fonica 發表於 2007-7-13 00:24:55 |顯示全部樓層
其實客家人聚居嘅村同普通村有咩分別呢,點樣可以分辨呵?
因為未接觸過,所以問題多啲
小餘 發表於 2007-7-13 00:36:57 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-13 00:24 發表
其實客家人聚居嘅村同普通村有咩分別呢,點樣可以分辨呵?
因為未接觸過,所以問題多啲

我都唔係好清楚架,不過好似呢種瓦仔砌嘅屋頂會係囉^^
Fonica 發表於 2007-7-13 00:47:14 |顯示全部樓層
原帖由 小餘 於 2007-7-13 00:36 發表

我都唔係好清楚架,不過好似呢種瓦仔砌嘅屋頂會係囉^^

我有鄰居係客家人,等我見到問吓佢先
jellyfishy 發表於 2007-7-13 09:21:23 |顯示全部樓層
褔建土樓
jellyfishy 發表於 2007-7-13 09:23:55 |顯示全部樓層
佢個土樓係用經多次火燒和加水程序,熱漲冷縮多次後,使clay content 很高的泥土不再收縮,使其很堅固,不怕水溶不怕火燒.所以二次大戰時有日軍用火燒三天都唔爛. 
Fonica 發表於 2007-7-13 09:28:27 |顯示全部樓層
kim kim 真係見識廣博 ~ 有無去過呀
jellyfishy 發表於 2007-7-13 09:44:11 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-13 09:28 發表

本來諗住今年七一去的,但家有要事,不能起行.
一向都好想去走一趟,家下中旅有團.因為那兒一定要組當地車去架,唔係咁容易,所以跟一些heritage tour去會化算d. 咁啦,睇下大家幾時有興趣去,一齊跟團去,易得成團,嘻嘻~~
tata 發表於 2007-7-13 09:45:52 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2007-7-13 09:23 發表
佢個土樓係用經多次火燒和加水程序,熱漲冷縮多次後,使clay content 很高的泥土不再收縮,使其很堅固,不怕水溶不怕火燒.所以二次大戰時有日軍用火燒三天都唔爛.  ...

kim,

勁呀, 你係福建人? 其實中國人都幾聰明, 識得用呢種方法
jellyfishy 發表於 2007-7-13 10:02:27 |顯示全部樓層

回復 #15 krista 的帖子

唔係呀~ 水母係客家人呀~ 嘻嘻~ 你地呢?
呢個土樓係由客家人做,幾時造呀~...
我都記錯了(記性最差...),先有方樓,圓樓是二十世紀產物?... 哈哈~~ 搵左個link :
http://club.ntu.edu.tw/~club20433/about/thu.htm
http://www.hkedcity.net/article/travel_/020530-013/
tata 發表於 2007-7-13 10:48:21 |顯示全部樓層
我阿媽都都係嚇瓜人喎~ 我就係中山呀 咁係識唔識講嚇瓜話呀
tata 發表於 2007-7-13 10:51:38 |顯示全部樓層
查實啲土樓有啲似香港井字嗰啲公屋呀, 好鬼高望落去好驚架
jellyfishy 發表於 2007-7-13 11:14:30 |顯示全部樓層

回復 #17 krista 的帖子

原來大家都係同郷~
唔多識講喎~~ 呵呵~
唔同區的客家話都好唔同架,淨係保安縣,梅縣,興寧,褔建等地叫水母個名都唔同發音喇.
GOODluck20x 發表於 2007-7-13 15:28:24 |顯示全部樓層
我都係中山 o咼 ...嘿嘿嘿!
可以係道開個中山同郷會   
小餘 發表於 2007-7-13 19:45:30 |顯示全部樓層
原帖由 fonicaho 於 2007-7-13 09:28 發表

係呀係呀
12下一頁