DIY 護理品及手工皂材料店價格比較

作者: jellyfishy 发表于 2010-11-26 09:24:28
163466 132
DoReMi321 發表於 2013-8-12 11:01:25 |顯示全部樓層
我都係新手,係呢度學到好多嘢,睇到好多資訊,多謝各位的分享.......
2013baby 發表於 2013-9-18 14:49:05 |顯示全部樓層
我都係新手
因為買回來的 toner & cream 令我皮膚敏感甩皮, 想學下點樣自己做.
如果唔去永興買 toner 材料, 邊間會平d?

看前人的帖可估到邊間好材料.  發表於 2013-9-18 18:05
貨真自然價實,好難說誰又抵又靚.  發表於 2013-9-18 18:05
WingWing 發表於 2013-10-3 17:32:54 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-8-5 15:29
多謝花友八王爺推介:

”一般椰子油同棕櫚油都喺馬來西亞出產,香港同大陸買都一樣,無分別,分別在於商家 ...

今日上過(NIO尼欧) taobao網, 佢哋唔可以運液體嘢嚟香港, 話要去番台灣網站訂嘢喎!

http://www.nio-trade.com/

oh~ 多謝資料~  發表於 2013-10-3 17:59
Dacy 發表於 2013-11-2 08:01:48 |顯示全部樓層
想學打液體皂,請問哪裡有質量好的KOH賣?

樓上各位所提到的誠信又是在哪裡的呢?它有KOH鉀賣嗎?質量如何?
sausau 發表於 2013-11-2 12:42:36 |顯示全部樓層
Dacy 發表於 2013-11-2 08:01
想學打液體皂,請問哪裡有質量好的KOH賣?

樓上各位所提到的誠信又是在哪裡的呢?它有KOH鉀賣嗎?質量如何? ...

誠信已結業,你不用找了.
我用過四隻KOH,以台灣香草工房的質量最好.因為運送麻煩,現在我改了用在深水埗海壇街化工行買的.它勝在平,效果和貴價的無兩樣.如果KOH受了潮,混合水後升溫不足時,可用電磁爐加熱,但務必非常小心,金睛火眼咁望實個溫度計,安全至上.
Dacy 發表於 2013-11-2 19:29:22 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2013-11-2 12:42
誠信已結業,你不用找了.
我用過四隻KOH,以台灣香草工房的質量最好.因為運送麻煩,現在我改了用在深水埗海 ...

謝謝你的詳盡解答
candy1943 發表於 2013-11-3 23:11:05 |顯示全部樓層
新手一問…
淘寶買基底油(想用係面上,唔係用黎整手工皂)同純露品質好唔好呢?
因為見到淘寶有好多款又好平
品質分享個帖我未夠分入唔到去睇
sausau 發表於 2013-11-4 10:32:49 |顯示全部樓層
candy1943 發表於 2013-11-3 23:11
新手一問…
淘寶買基底油(想用係面上,唔係用黎整手工皂)同純露品質好唔好呢?
因為見到淘寶有好多款又好平 ...

淘寶D品質都幾參差㗎,整手工皂還可以[搏]吓,但用在面上直接接觸皮膚,我覺得要慎用原材料,否則引起敏感或發炎就得不償失了.
jennifer1 發表於 2013-11-17 18:06:24 |顯示全部樓層
用係面上同手工皂,都應該用得天然D,淘寶買基配件都OK.但油同純露最好選擇D有質數N品質好個D啦!
kikitam16 發表於 2013-11-27 13:51:03 |顯示全部樓層
WingWing 發表於 2013-10-3 17:32
今日上過(NIO尼欧) taobao網, 佢哋唔可以運液體嘢嚟香港, 話要去番台灣網站訂嘢喎!

http://www.nio-t ...

TB 用集運咩都可以寄黎香港
nmk789 發表於 2013-12-10 16:45:47 |顯示全部樓層
kikitam16 發表於 2013-11-27 13:51
TB 用集運咩都可以寄黎香港

係喎~~ 不過始終唔太信TB野, 買florihana都唔係好貴呀.

yes~ flori 的產品咁靚,只會用來做skin care~  發表於 2013-12-11 08:47
Florihana我用來整facial care,用來打皂太$$  發表於 2013-12-10 21:29
c13579 發表於 2013-12-28 23:31:37 |顯示全部樓層
我想問問如果我在廣東收件(Taobao)的話有沒有好推介?
這樣就不用擔心液體不能寄來HK....
Minni 發表於 2013-12-29 16:55:11 |顯示全部樓層
油就話有分靚同唔靚
咁乳化劑,玻尿酸果D有冇分品質同唔好?
定係買平平地用得到就已經ok?
想做skin care,,THX

平貴定義好抽像的. 基本上批發已經唔算貴了, 我會選台灣日本澳洲歐美出的原材料, 比較有保證.  發表於 2013-12-30 09:09
Minni 發表於 2013-12-29 17:44:41 |顯示全部樓層
另外我見市面上仲有好多外國牌子ge油:now solutions, Aura Cacia, Life-Flo, Hicare, Organic Life....
感覺上好似外國黎得都冇死..
同埋要買都方便D
都諗緊買唔買好~_~

見過Locitxxx 賣10g 乳木果要$50元, 如果用佢D材料 diy我的cream, 成本隨時過千了, 哈哈~  發表於 2013-12-30 09:12
未用過, 我平時在外國的網上買油, 或到樓上店買原材料, 實在比門市平好多, 質地也很好.  發表於 2013-12-30 09:10
c13579 發表於 2014-1-13 21:49:42 |顯示全部樓層
我是來提供一下taobao皂模店的...

這個算貴,但聽很多人說這家的皂模最讚,超厚
http://360diy.taobao.com/

這家相對的便宜點(厚模),買5送1,寄香港運費也不貴
http://kisskissyaoyao.taobao.com ... orderType=price_asc

這個link是這家店的silicon模次貨,薄模,但只是為圖案試做/自己翻模的話很化算
http://soapbakeware.taobao.com/c ... 2%CF%BE%B4%CE%C6%B7
clychris 發表於 2014-1-16 13:08:18 |顯示全部樓層

想問下大家呢, 想買Florihana 既花水, 係香港邊度買平靚正

jellyfishy
無. 你可以搵多幾個花友一齊在Florihana 網上訂,20kg 以上一定抵過香港買.  發表於 7 小時前
》》我見佢fedex返嚟都唔平喎, 運費仲貴過件貨

無. 你可以搵多幾個花友一齊在Florihana 網上訂,20kg 以上一定抵過香港買.  發表於 2014-1-16 16:04
angelcheng900 發表於 2014-1-22 22:24:57 |顯示全部樓層
各位, 我係新手, 我上次第一次打左手工皂. 本來想塊皂帶薄荷, 沖起上來可以涼涼地,於是我加左薄荷精油, 但洗時沒有涼涼的感覺, 依傢想打第二次, 想問下各位高手要加什麼才可以令塊皂洗時涼涼地?

薄荷精油不會有涼快感, 只有味道, 要涼快, 要去中葯店找"冰片", 先熱溶再入當添加入皂.  發表於 2014-1-23 10:10
c13579 發表於 2014-1-26 19:02:10 |顯示全部樓層

話說現在759 olive oil $29/L,
我買了一瓶泡甘草~
比價真盞$46/L便宜多了...

題外話:
我剛試用了自家製馬賽皂(已試ph~8,1個月)和另一款有可可脂5%的"馬賽皂"
但一洗就皮膚就好像plastic洗太幹淨那種觸感
是不是有甚麼問題?
sausau 發表於 2014-1-26 20:47:42 |顯示全部樓層
c13579 發表於 2014-1-26 19:02
話說現在759 olive oil $29/L,
我買了一瓶泡甘草~
比價真盞$46/L便宜多了...

759 $29的是OLIVE POMACE,POMACE是最低級的橄欖油,有說是橄欖渣的油.打皂我會用,原因是快TRACE,價錢最平宜.有段時間我也用它來做浸泡油.後來朋友告訴我,她有位資深皂友話浸泡油最好用EV(初榨橄欖油,EXTRA VIRGIN),或OLIVE VIRGIN,這樣才不至浪費所浸材料.
759有隻紅蓋玻璃樽,是REFINED OLIVE混合EV的橄欖油,$40一支(經常缺貨),只是貴$11,我覺這做浸泡更好.
c13579 發表於 2014-1-29 22:15:13 |顯示全部樓層
sausau 發表於 2014-1-26 20:47
759 $29的是OLIVE POMACE,POMACE是最低級的橄欖油,有說是橄欖渣的油.打皂我會用,原因是快TRACE,價錢最平 ...

我想問為甚麼泡東西的話EV會比pomace好?
是因為營養比較多?還是油味沒那麼重?

$40那種我還真沒碰過...

EV是初榨,營養是最好的。Pomace是最底級。  發表於 2014-1-30 06:09