DIY 護理品及手工皂材料店價格比較

作者: jellyfishy 發表于 2010-11-26 09:24:28
163587 132
jellyfishy 發表於 2012-2-24 15:13:53 |顯示全部樓層

越陳越香的精油,都有唔少,如:Patchouli, sandalwood, Benzoin, Thymus, rosewood, 欖香脂... etc...,無乜單萜烯的精油很耐存.Patchouli, sandalwood這些更是十年廿年都可以,仲會越來越香~

柑橘類一般不能過一年,由於有光敏性,必須存放於陰涼位置.

大路野, e.g. Lavender, rosemary, ylangylang, jasmine, rose, peppermint, 黑胡椒, rose geranium, Roman Chamomile, etc... 這些若存放得宜,一般能保存兩三年也沒問題.

tea tree, cedarwood, cypress, 這些雖然無乜光敏性,但效用會因多接觸空氣而有所減少,所以每次用時,記得密封蓋好瓶子~

我打算買薰衣草+廣蒮香+未諗到,呢個好有用..  發表於 2012-2-24 15:47
回復

杳杳然 發表於 2012-2-24 17:30:04 |顯示全部樓層
重想問下~
我見ND網頁有500ml既精油而Florihana 網頁既精油最大係50g

係咪Florihana唔會有大個50g既精油賣??

Florihana 大量要另議的.   發表於 2012-5-31 20:31
回復

GloriaIp 發表於 2012-5-31 16:05:02 |顯示全部樓層
大感謝各位無私分享,希望自己可以好快開工!
回復

mono 發表於 2012-9-11 14:23:17 |顯示全部樓層

759 阿X屋,現在賣更隻 Oliveta EVO。會員價 $28.8 / 1 公升(八達窿付款)。買完即止。

====================================

大家揾返間近自己嘅就好去抬油嘑。

嘩嘩嘩......  發表於 2012-9-11 14:51
哎呀~~ 想去搬油喇~~  發表於 2012-9-11 14:25
好平喎  發表於 2012-9-11 14:24
回復

sharonlks 發表於 2012-9-12 00:33:33 |顯示全部樓層
請問各位有無去過"誠信化工"買料呀?D野得唔得?
佢標明自己係台灣"城乙化工"嘅香港與國內獨家代理,
而且佢份量又無"永興"咁多, 適合我少量製作用, 但又驚佢D料唔得喎, 話晒都用落塊面度嘛...

我用過誠x材料,ok的。它的植物乳化蠟唔錯,我覺比台灣香x工房的好。油方面我買過椰子,棕櫚,篦麻,ok。滿$500免費送貨。  發表於 2012-9-13 12:54
剛剛星期一去佢新地址。佢啲野係未執好。  發表於 2012-9-13 11:18
佢向我公司附近,所以我打皂啲油好多時都向佢樹買。其他物料未試過。而家佢搬咗,打電話睇下佢執好啲野未,或者有無妳要啲野先好上去。  發表於 2012-9-13 11:16
回復

sharonlks 發表於 2012-9-13 12:24:02 |顯示全部樓層
mono  剛剛星期一去佢新地址。佢啲野係未執好。  發表於 半小時前
===========================================

我以前有上過去佢舊址睇過下, 都知佢地剛剛搬新地址...
mono, 咁你試過佢地d油可以嗎?
回復

maybabe 發表於 2012-11-26 13:46:57 |顯示全部樓層
阿X屋又有平PROMANCE油啦, $27 1 LT呀, 快D去枱啦

PROMANCE?  發表於 2012-11-26 14:37
是不是會員才這個價?  發表於 2012-11-26 14:26
回復

maybabe 發表於 2012-11-26 14:58:07 |顯示全部樓層
jellyfishy  PROMANCE?  發表於 20 分鐘前
係呀

Springonions  是不是會員才這個價?  發表於 半小時前
唔洗, 係公價
回復

siumania 發表於 2013-1-26 23:37:47 |顯示全部樓層

請問大家有冇聽過或者用過裕 X 亞洲? 精油品質如何呢?

jellyfishy  有無全名?  發表於 4 小時前

裕創亞洲 ecalhk.com

有無全名?  發表於 2013-1-27 09:12
回復

Minni 發表於 2013-2-6 22:47:15 |顯示全部樓層
今日跟住美詩國際網上面個地址撞左上去,,上到去禁鐘,,有個男人開門話美詩已經搬左年幾....
搬左都唔改地址..唔知係汁左定係有D欺騙成分
係到話一話比大家知

Thank you ah~~~  發表於 2013-2-7 09:01
回復

鬱金香 發表於 2013-2-27 10:45:12 |顯示全部樓層
我尋晚出個條LINK但唔見左個POST?
呢到是不是唔可以 POST LINK 呀?

可以post link 架~ 你可能未完成上傳,所以post 沒有出現. 可以按回覆左上角的"高級模式", 看看有無未完成帖子備份.  發表於 2013-2-27 11:30
回復

鬱金香 發表於 2013-2-27 16:53:26 |顯示全部樓層
回復需要審核,請等待通過  <-- 岩岩 REPOST, 出左呢句野~
回復

鬱金香 發表於 2013-3-1 16:37:08 |顯示全部樓層

呢個是我一位讀香薰治療既朋友介紹比我,係佢帶我踏上呢個DIY之路.

http://www.seoc.com.au/
澳洲網購. 我見天麗都有賣呢個牌子.
網頁上價錢9折 (因為OVERSEAS 唔洗比VAT), 有時結帳會再比少少DISCOUNT (1-2%)
之前都同朋友夾埋一齊訂, 15-30KGS 圍起運費 HK$60-$100 /KG,  用 FEDEX, 一般2星期內就收到貨.
另, 佢係D節日都會做PROMOTION , 上次我訂AUD800 即時扣減AUD120 (當然結帳唔會再有DISCOUNT)
我沒有訂過ND, 亦都無上佢個網詳細咁睇, 所以比較唔到.

訂過以下貨品:

香薰油: 味道很香很易接受, 其中薰衣草真係人見人愛﹗

花水:以前真係純露, 最近呢一年部分轉左做精油稀釋所以無再買. 但見佢說明成份比ND簡單, 無咁多不知明成份.

底油/萃取液:按摩打皂都有用佢. 不過AUD太貴變相同係香港買差唔多. 質素在WH之上.

回復

diy 發表於 2013-3-7 18:22:23 |顯示全部樓層
想問下蜂巢是等於蜂臘嗎?
因為我老豆上個月係山上執到塊野生蜂巢.. 原來我都諗住試下溶左佢....
點知隔水溶左15分鐘佢都唔溶... 仲要比我見到佢D 洞入面有好多白色蟲........ 嚇到我暈左......
回復

aymc 發表於 2013-6-1 17:50:25 |顯示全部樓層
我想請教一下, 有無人幫襯過上環間兆成行??
我見佢好多原料, 特別係精油賣~

同埋附近都有啲中藥店, 專賣藥粉, 啲咩金盞花粉呀, 甘草粉呀...etc...

請問邊條街賣中藥粉啊?價錢大概幾錢呢?  發表於 2014-9-5 18:03
回復

yu0314 發表於 2013-7-5 00:21:03 |顯示全部樓層
岩岩買左D書,開始學整DIY,材料應該係淘寶買住先,仲諗緊香港邊度會有,有你呢個POST真好=]
回復

yu0314 發表於 2013-7-5 00:29:48 |顯示全部樓層
網上買diy 材料的品質分享個POST我岩岩先JOIN,冇得睇=[
回復

karin 發表於 2013-7-21 17:31:16 |顯示全部樓層
請問大家知唔知誠信化工新地址係邊呀?
佢網站個地址已經搬左.....
謝謝

最近好似唔多做散客生意. 你都係搵過第二間啦.  發表於 2013-7-23 00:16
回復

karin 發表於 2013-7-22 22:44:47 |顯示全部樓層
yu0314 發表於 2013-7-5 00:29
網上買diy 材料的品質分享個POST我岩岩先JOIN,冇得睇=[

我都想睇睇唔到.............

俾d 心機分享多d, 好快升呢架~  發表於 2013-7-23 00:16
回復

karin 發表於 2013-7-25 01:32:40 |顯示全部樓層
多謝你我會努力架喇^^
咁可能去永興買啦,但佢好似唔係樣樣野都有

另外想問下係Harmony World 買O唔OK AR
貴唔貴GA?因為佢WEBSITE無價錢
MANY THANKS AR

Harmony World good ga ~ 佢d東西品質高, 我一般會用來做護膚品, 但不會用來打皂.  發表於 2013-7-25 08:51
回復