洛神花茶

作者: N-Blythe 發表于 2010-11-25 16:48:46
4235 12

讓人迷醉的洛神花,紅酒般的色彩。
洛神花中的抗氧化成分花青素和多酚可比美紅酒,維生素和氨基酸等營養元素甚至高於紅酒。含有豐富的鉀離子,有利尿,改善水腫,宿醉等症狀。喝上一杯洛神花茶,有很好的醒酒效果。還有消除眼睛疲勞,如長時間盯著屏幕電腦,覺得眼睛疲勞,不防試一試。洛神花茶含有豐富維他命C、果酸和果膠,有強效的抗氧化、美白、防止皮膚乾澀粗糙的效果。
洛神花具食用和藥用,降血壓、 降血脂和補血、加強心血管和肝臟功能,也有明顯的療效

洛神花茶味道略酸,可增進食慾和消除疲勞,冰涼後飲用更是消暑解渴的首選。

材料:
洛神花30朵,清水1500cc、冰糖/片糖/蜂蜜適量

做法:
    53.gif 1. 先將水煲滾,洛神花放入煲內並以中火煮3分鐘熄火,浸泡5分鐘。
        2. 隔去茶渣後,加入冰糖/片糖即可。

或將茶水盛入樽,每次飲用時拌以蜂蜜

th_1136131492.gif 温馨提示
*洛神花屬寒性食物,孕婦禁用,而且根具有疏經緩下強健功效,花有降血壓功用,醒酒,清熱止渴,小便赤黃,等功效,因此孕婦不可飲用

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2010-11-26 21:13:26 |顯示全部樓層
顏色真係好靚,用來打皂的話。。。。嘻嘻。。。。
回復

農夫 發表於 2010-11-28 16:12:50 |顯示全部樓層
今日我都收左洛神花,切蒂去核.食得唔好浪費,用蒂煲花茶.

煲左一陣就好深色啦

跟你既方法,加片糖飲.

評分

查看全部評分

回復

loyuensau 發表於 2010-11-29 15:03:31 |顯示全部樓層
比你提醒咗, 食得唔好浪費,用蒂煲花茶. 謝謝!
回復

ling511221 發表於 2010-11-29 15:40:40 |顯示全部樓層
希望我家的洛神花苗快快長大!
回復

農夫 發表於 2010-11-30 14:40:07 |顯示全部樓層
回復 4# loyuensau
比你提醒咗, 食得唔好浪費,用蒂煲花茶. 謝謝!

=========================

係呀,而且d味都好濃架.
回復

農夫 發表於 2010-11-30 14:41:11 |顯示全部樓層
回復 5# ling511221

希望我家的洛神花苗快快長大!

===================
一有lum就好快架啦~
加油呀~^^~
回復

金盞花 發表於 2010-12-1 00:21:38 |顯示全部樓層
見到2杯花茶顏色好靚, 好吸引 搞到我都好想種 等我留意吓先
回復

luckyman 發表於 2010-12-28 14:27:25 |顯示全部樓層
一齊飲勝.....
回復

jellyfishy 發表於 2010-12-28 15:05:39 |顯示全部樓層
農夫 發表於 2010-11-28 16:12
今日我都收左洛神花,切蒂去核.食得唔好浪費,用蒂煲花茶.

的確醒目!! 仲可以用來當手工皂添加物~~ 
回復

claudiatang 發表於 2010-12-28 15:08:05 |顯示全部樓層
請問是否朵白花謝了就可以採摘?如果想留籽的話就要讓朵花一直留在樹幹上?我第一次種洛神花,都有十幾朵,但有點無從入手之感..........
回復

billylam9 發表於 2011-4-5 22:27:19 |顯示全部樓層
要好似茶葉咁,風乾&抄抄佢,可以放好耐
回復

billylam9 發表於 2011-4-5 22:21:09 |顯示全部樓層
回復 claudiatang 的帖子

55,我都好想知,咁好既問題竟然冇人答
回復