好味古老醬 and 甜酸牛肉飯

作者: tommysze8 發表于 2010-11-22 20:53:33
2366 8

整定 古老醬 先
酸梅6、7粒起肉剎細,白醋1/4枝,地門/hunts 蕃茄醬半枝,片糖四、五片,山揸餅 無落。
睇自已口味 加加減減,我都講唔出。 1.JPG
片糖四、五片 用水煑溶。 2.JPG
全部加埋煑溶哂,收水至蕃茄醬嘅 ”傑” 度就OK。 3.JPG
煮埋有2、3瓶 15oz果醬大小。留意 唔使 生粉、乜乜粉整”傑”嫁。 5.JPG
呢個係古老茶樓的正式做法,宜家D邊得閒慢慢整。
好味甜酸牛肉鈑
牛肉切片醃好。 6.JPG
牛肉煎9成熟,加2湯匙 古老醬炒至收汁。 7.JPG
上面個 古老醬 整定好方便嫁,同一方式,可煑 甜酸牛仔骨,中式牛聊,古老肉,菠蘿子薑炒牛肉、、、、、

評分

查看全部評分

tommysze8 發表於 2010-11-22 21:07:18 |顯示全部樓層
安格斯 牛小排。
其實係去骨嘅牛仔骨,加上安格斯級,非常好吃,可以煎排,可以當牛肉煎。
有牛肉味,爽口。  下面仲有一大塊嫁,唔算好貴。

用普通牛肉整都得! 唔一定用牛小排。
回復

khlia 發表於 2010-11-22 21:50:36 |顯示全部樓層
多謝分享
回復

金盞花 發表於 2010-11-23 00:10:52 |顯示全部樓層
我估甜甜酸酸一定好好味~~~add6icon

請問聲一次造起d醬汁再放入雪櫃大約可以存放幾耐?
回復

jellyfishy 發表於 2010-11-23 07:12:36 |顯示全部樓層
嘩~~~ tommy介紹食譜呀 ~~~ yeah~~~ 開飯~~~~
回復

tommysze8 發表於 2010-11-23 09:19:16 |顯示全部樓層
我估甜甜酸酸一定好好味~~~

請問聲一次造起d醬汁再放入雪櫃大約可以存放幾耐? ...
金盞花 發表於 2010-11-23 00:10

煮埋有2、3瓶 15oz果醬大小。 我放雪柜 3、4 個月都 ok。
所有材料都唔會變壞,我估再耐D都 ok, 但放唔到咁耐啦,都食左落肚。

不過真係好方便,同好味。 唔似用生粉咁糊糊地。
回復

cklife 發表於 2010-11-23 09:24:47 |顯示全部樓層

多謝分享....等我又試下
不過你用果隻白醋如果可以既話換第二隻啦....果隻係醋精開出黎...唔係釀造醋黎架....
回復

tommysze8 發表於 2010-11-23 09:27:12 |顯示全部樓層
嘩~~~ tommy介紹食譜呀 ~~~ yeah~~~ 開飯~~~~
jellyfishy 發表於 2010-11-23 07:12

tommy介紹食譜呀! 唔係好出奇啫,我係一個 饞嘴嘅肥仔!
回復

金盞花 發表於 2010-11-24 00:22:30 |顯示全部樓層
回復 6# tommysze8

謝謝 Tommy, 我一定會試試~~~好好味
回復