返回列表 發新帖

發現很多黑色一點點的蟲

作者: igscip 發表于 2010-11-22 14:48:23
11670 28
孖吉 發表於 2011-5-12 09:07:29 |顯示全部樓層

回復 giveupaguy 的帖子

唔使用椒水咖,人對椒水的反應大過啲蟲呀,玩死自已啲蟲都未死啦,椒水咁勁你啲椒就唔會有蟲囉~
去菜種行買 清源保 啦,有機農藥黎咖
回復

giveupaguy 發表於 2011-5-12 10:01:54 |顯示全部樓層

回復 孖吉 的帖子

清源保 , 因我返工在tst...想問知唔知旺角花墟有無?  我想lunch飛去買呀.
上次我在花墟搵苦練搵左2個圈. 先知道森x有. 我仲在另一間買貴左24$添...
回復

igscip 發表於 2011-5-12 10:01:55 |顯示全部樓層
d黑色一點點又出番黎, 我睇過你地post果d相, 唔係好同你地果種, 我果d黑色一點點好細, 好似粉咁, 我繼續用苦練油對付佢!
回復

孖吉 發表於 2011-5-12 10:24:35 |顯示全部樓層

你可以打電話問咗先,唔使撲空嘛:
http://hkplants.com/thread-76111-1-1.html
回復

giveupaguy 發表於 2011-5-12 10:29:54 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

唔該晒你. 我都無留意呢處有咁有好有用的資料
謝謝呀!!
回復

Ivana 發表於 2011-5-12 12:43:12 |顯示全部樓層

我棵辣椒.....初初有好多蚊滋,之後有黑色一點點O係葉底,質地硬硬地,唔知係乜東東,之後就有蚜虫,白色一隻隻,O係花中心既我就搵手按死佢/cut左果D葉,我就咁用火酒噴葉面同葉底,如果少葉你都可以續塊抺,但我無乜心機咁做....因為太大棵.........
唔駛心痛既.....呢度咁多人有鬼椒種籽分享...問下人再種過囉....

多椒?點解你唔cut左D椒落黎先dump左棵辣椒?
回復

giveupaguy 發表於 2011-5-12 13:25:40 |顯示全部樓層
回復 Ivana 的帖子

明白晒
果時的鬼椒及加勒比. 已長有細小的椒椒
我見芽虫好多 (都係白色一隻隻). 於是用牛奶殺了2次芽虫
之後都用大量清水洗全株椒椒.
但日子一日一日的過. 原先已長了細椒椒的果唔識大
最後更見有一些果生長停止了, 椒的主徑在分支出現楛毀狀況
我有照加鉀肥 (紅牛鉀). 最終都保唔到已長出的細椒.
維持個多月, 唔見長新葉, 楛毀嚴重左 (由支徑向主幹楛毀)
最後ko左. 無眼睇

鬼椒未楛毀之長成了3粒果. 我留起了種子及 加勒比椒之前大豐收我都仲有種子
只是見椒椒長到咁高咁大...最終不冶真係心痛
回復

亨仔媽咪 發表於 2012-7-23 13:00:45 |顯示全部樓層
好可能係紅蜘蛛
回復

亨仔媽咪 發表於 2012-7-23 13:01:11 |顯示全部樓層
好可能係紅蜘蛛
回復